Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρήγας: Ο φαύλος κύκλος της λιτότητας δεν αποτελεί τη μοναδική συνταγή

Ρήγας: Ο φαύλος κύκλος της λιτότητας δεν αποτελεί τη μοναδική συνταγή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Για πρώτη φορά επισήμως αναγνωρίζεται ότι ο φαύλος κύκλος της μονόπλευρης λιτότητας δεν αποτελεί τη μοναδική συνταγή για τη χώρα μας και αυτό δεν το ισχυρίζεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του το ΑΠΕ -ΜΠΕ, κάνοντας την αποτίμηση των πρόσφατων αποφάσεων του Eurogroup.

‘Άλλωστε, «η έκβαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δικαίωσε την επιμονή μας για συνολική πολιτική συμφωνία», μια συμφωνία, η οποία «ακυρώνει τα σενάρια οικονομικής αποσταθεροποίησης και πολιτικής αναταραχής και ανοίγει τον δρόμο για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την οριστική αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας», υποστηρίζει. Καθώς, ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε, «ως την παρουσίαση της τελικής συμφωνίας απαιτείται ψυχραιμία και άοκνη συνέχιση της συνολικής μας προσπάθειας», συστήνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο οποίος, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, στέλνει μήνυμα σε όσους καλλιεργούν σενάρια ενδοκυβερνητικής διάστασης:

«Παρά τους ευσεβείς πόθους ορισμένων, τόσο η κυβερνητική λειτουργία όσο και η συνεργασία των κομμάτων που την απαρτίζουν είναι απολύτως αρραγής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφέρεται, επίσης, στον εκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η πολιτική μας έχει ορίζοντα το φθινόπωρο του 2019. Τότε θα θέσουμε τα πεπραγμένα μας στη διάθεση του ελληνικού λαού και θα κριθούμε για αυτά». Ενώ αποκαλύπτει και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα: «Οφείλουμε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα εναλλακτικής απάντησης, αριστερής διεξόδου απέναντι στην αντικοινωνική δεξιά πολιτική. Η διαμόρφωση του κοινωνικού μετώπου στη βάση της προστασίας του κοινωνικού κράτους έναντι του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς πρέπει να υπηρετηθεί με όλες τις πρωτοβουλίες της επόμενης περιόδου», υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Ρήγας.

Εξαπολύει, τέλος, επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία «συμπεριφέρεται εδώ και μήνες σαν το κακομαθημένο μοναχοπαίδι της διαπλοκής», ενώ εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους «τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ».

Η συνέντευξη του Π. Ρήγα

Μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία του Eurogroup, ποια είναι η αποτίμηση που κάνετε; Για την από εδώ και πέρα διαπραγμάτευση, για τη στάση των εταίρων μας, για τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Η έκβαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δικαίωσε την επιμονή μας για συνολική πολιτική συμφωνία και το σθένος μας να αντισταθούμε στις εντός και εκτός των συνόρων πιέσεις για μονομερείς δικές μας υποχωρήσεις σε ακραίες απαιτήσεις. Καταλήξαμε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία ακυρώνει τα σενάρια οικονομικής αποσταθεροποίησης και πολιτικής αναταραχής και ανοίγει τον δρόμο για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την οριστική αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας. Η συμφωνία αυτή χαρακτηρίζεται από τρία σημεία. Το πρώτο -και νομίζω το κυριότερο- είναι ότι για πρώτη φορά επισήμως αναγνωρίζεται ότι ο φαύλος κύκλος της μονόπλευρης λιτότητας δεν αποτελεί τη μοναδική συνταγή για τη χώρα μας. Αυτό δεν το ισχυρίζεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις σειράς Ευρωπαίων και μη αξιωματούχων όπως ο κ. Μοσκοβισί, ο κ. Ντάισελμπλουμ, η κ. Λαγκάρντ, κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Με τη συμφωνία στο Eurogroup, εξασφαλίστηκε ότι το νέο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα μετά το 2018 θα είναι ουδέτερο, όσα μέτρα παρθούν προς τη μία κατεύθυνση θα εξισορροπηθούν από τα αντίστοιχα προς την άλλη.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η δυνατότητα επιστροφής στην εργασιακή κανονικότητα με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ακόμα και πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Το τρίτο, για το οποίο έχει γίνει και η μικρότερη αναφορά παρά τη σημασία του, είναι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου τριών δις ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την ΕΚΤ και άλλους φορείς και θα διοχετευθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια ισχυρή απάντηση σε όσους καταστροφολογούσαν, δεν μας προκαλούν όμως διάθεση για πανηγυρισμούς καθώς υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και αναμένουμε την άφιξη των θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ως την παρουσίαση της τελικής συμφωνίας απαιτείται ψυχραιμία και άοκνη συνέχιση της συνολικής μας προσπάθειας.

Η τύχη που είχαν κόμματα τα οποία συμμετείχαν στις κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, είναι κάτι που ανησυχεί την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος; Ποια θα είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ;

Πιστεύω ότι δύσκολα πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί να βρεθεί άνθρωπος που δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά ανάμεσα στη διακυβέρνηση της περιόδου 2010-2014 και στην τελευταία διετία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι κάναμε τους αναγκαίους όσο και δύσκολους στρατηγικούς συμβιβασμούς, δεν σταματήσαμε στιγμή να μιλάμε για την ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εμμονική νεοφιλελεύθερη λιτότητα, να διευθετηθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και να δοθεί στη χώρα ο δημοσιονομικός εκείνος χώρος που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στην ανάπτυξη με την κοινωνία όρθια. Πρόκειται για τρία ζητήματα για τα όποια σας υπενθυμίζω, ότι, αφενός οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν διανοηθεί να ζητήσουν το παραμικρό και αφετέρου οι διεθνείς συσχετισμοί ήταν στις αρχές του 2015 εξαιρετικά δυσμενείς. Δεν ισχυρίζομαι προφανώς ότι τα τρία εξαιρετικά σοβαρά αυτά ζητήματα έχουν λυθεί, ωστόσο είναι αδύνατο να μην αντιλαμβάνεται κανείς ότι και με τη δική μας επιμονή και προσπάθεια έχουν δρομολογηθεί σοβαρές εξελίξεις, που δίνουν στη χώρα το δικαίωμα να μην ακολουθήσει τις παράλογες απαιτήσεις των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων. Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε πολύ καλά στον ΣΥΡΙΖΑ τις δυσκολίες, ωστόσο το σχέδιο και η πολιτική μας έχουν ορίζοντα το φθινόπωρο του 2019. Τότε θα θέσουμε τα πεπραγμένα μας στη διάθεση του ελληνικού λαού και θα κριθούμε για αυτά.

Η ΝΔ αλλά και μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης διατείνονται, πότε ότι υπάρχουν προβλήματα στη συνεργασία μεταξύ υπουργών και πότε ότι υπάρχει «ρήγμα» στις σχέσεις των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης. Τι απαντάτε;

Η Νέα Δημοκρατία συμπεριφέρεται εδώ και μήνες σαν το κακομαθημένο μοναχοπαίδι της διαπλοκής, που έχει βάλει στο μυαλό του ένα δώρο για τον εαυτό του: την πτώση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη σε επόμενο πρωθυπουργό. Είδαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισκέπτεται το Βερολίνο στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων και να δηλώνει μόνο ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την παραμικρή αναφορά για το δικό του πολιτικό σχέδιο, για το πώς ο ίδιος σκοπεύει να επιτύχει τα πλεονάσματα που ζητούνται. Ακούσαμε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Γεωργιάδη να αποκαλύπτει εν εξάλλω ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά θέλει μόνο να πέσει ο Τσίπρας. Την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή της μάχης για την αλλαγή του μείγματος πολιτικής και του τέλους της υφεσιακής λιτότητας στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε το δόγμα «Βάστα Σόιμπλε να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ» και έχασε.

Εάν κάποιος βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και κινδυνεύει με αμφισβήτηση της πολιτικής του γραμμής λοιπόν, αυτή σίγουρα δεν είναι η κυβέρνηση. Παρά τους ευσεβείς πόθους ορισμένων, τόσο η κυβερνητική λειτουργία όσο και η συνεργασία των κομμάτων που την απαρτίζουν είναι απολύτως αρραγής.

Παρατηρώντας κανείς την πολιτική γεωγραφία δεν συμφωνείτε με τη διαπίστωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο? φυσικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν πρέπει να καλλιεργηθεί εκατέρωθεν το έδαφος για μια τέτοια προοπτική;

Σε ένα θεωρητικό πλαίσιο πολιτικών αρχών μια τέτοια διαπίστωση θα μπορούσε να είναι βάσιμη. Πλην όμως, η θέση που καταλαμβάνει κάθε κόμμα στον «χάρτη» της πολιτικής γεωγραφίας κρίνεται πρωτίστως από την πρακτική του και τον υπαρκτό πολιτικό προσανατολισμό του. Το ΠΑΣΟΚ φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση της χώρας, ευθύνες που αρνείται να αναγνωρίσει επιλέγοντας να συνεχίσει να συμπλέει με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ. Ακόμα και σε περιπτώσεις ισχυρού πολιτικού συμβολισμού, όπως αυτή της ψήφισης της απλής αναλογικής, το ΠΑΣΟΚ προτίμησε ένα καιροσκοπικό μικροπολιτικό συμφέρον. Εσχάτως δε, η πρόεδρός του μιμήθηκε τον κ. Μητσοτάκη, ζητώντας εκλογές στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν και εσείς ότι τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και στη Γερμανία, η σοσιαλδημοκρατία συζητά με την αριστερά, προσπαθώντας αν μη τι άλλο να διαπιστώσει αν υπάρχουν οι προοπτικές συνεργασίας. Στην Ελλάδα επιλέγουν ακόμα τη συμπόρευση με τις ακραίες συντηρητικές δυνάμεις, μακάρι αυτό να αλλάξει στο μέλλον αλλά αυτό μένει να το δούμε.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην κομματική λειτουργία και ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε με στόχο ένα κόμμα πιο μαζικό, πιο ενεργό;

Εδώ και ένα και πλέον χρόνο παρατηρούμε τη ΝΔ να αναλώνεται σε έναν διαρκή επικοινωνιακό πόλεμο, που στηρίζεται σε ψέματα, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και δημιουργία εντυπώσεων. Αδυνατώντας να αρθρώσουν πολιτικό λόγο έχουν ως μοναδικό τους στόχο να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζοντάς τον ως πλήρως απομονωμένο και επικίνδυνο για τη χώρα. Και το πραγματοποιούν σε αγαστή συνεργασία με εγχώρια και εξωχώρια πολιτικά και μιντιακά συστήματα, κέντρα και παράκεντρα εξουσίας.

Εμείς, λοιπόν, οφείλουμε να αντισταθούμε σε αυτό τον επικοινωνιακό αρμαγεδώνα παραπληροφόρησης, να περιφρουρήσουμε την αδιαμεσολάβητη σχέση μας με την κοινωνία, να καταδείξουμε την έλλειψη πολιτικού σχεδίου και τα συμφέροντα από τα οποία πηγάζει η εμμονική δίψα της ΝΔ για εξουσία. Οφείλουμε, εν τέλει, να διατηρήσουμε τη δυνατότητα εναλλακτικής απάντησης, αριστερής διεξόδου απέναντι στην αντικοινωνική δεξιά πολιτική.

Η διαμόρφωση του κοινωνικού μετώπου στη βάση της προστασίας του κοινωνικού κράτους έναντι του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς πρέπει να υπηρετηθεί με όλες τις πρωτοβουλίες της επόμενης περιόδου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Δημοσκόπηση: Μειώνεται η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ξανά ο Κανένας

Ευρωεκλογές: Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του Μητσοτάκη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...