Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γκουαλτιέρι: Οι συλλογικές συμβάσεις δεν πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση

Γκουαλτιέρι: Οι συλλογικές συμβάσεις δεν πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ελπίδα ότι «όλες οι πλευρές θα αποφύγουν τις δογματικές και κοντόφθαλμες θέσεις, ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να κλείσει η αξιολόγηση» εκφράζει ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, Ιταλός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξη του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τονίζει ακόμα πως «για να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, έπειτα από τόσες προσπάθειες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, να ακολουθηθεί μια πιο αξιόπιστη και βιώσιμη δημοσιονομική πορεία μεσοπρόθεσμα και να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Η συνέντευξη Γκουαλτιέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Στο τελευταίο Eurogroup ανακοινώθηκε η μετατόπιση του μείγματος πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, από την λιτότητα στις μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Πιστεύετε ότι είναι ρεαλιστική αυτή η μετατόπιση και πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί;

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερη δημοσιονομική λιτότητα είναι η κατάλληλη φόρμουλα. Είναι μια ρεαλιστική και αναγκαία μετατόπιση. Από τη μία πλευρά, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει την πορεία της στην εφαρμογή των αναπτυξιακών και κοινωνικά ισορροπημένων μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη πλευρά, οι πιστωτές θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% μπορεί να επιτευχθεί – σε αντίθεση με τις αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ – αλλά αυτό το πλεόνασμα μπορεί να είναι βιώσιμο μόνο για μια πολύ περιορισμένη χρονική περίοδο. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αναγνωριστεί με σαφήνεια, προκειμένου να γίνει ουσιαστική και αξιόπιστη η δέσμευση που πήρε το Eurogroup τον Μάιο του 2016 να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Φυσικά, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει πάντα να είναι σύμφωνες με το κεκτημένο της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει, για παράδειγμα, ότι η αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Τέλος, χρειαζόμαστε σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ένα πιο ισορροπημένο μείγμα πολιτικής, προσανατολισμένο προς τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Τι θα μπορούσε να γίνει από εδώ και πέρα για να διασφαλιστεί ότι το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας θα είναι και το τελευταίο;

Η γρήγορη και με θετικό τρόπο ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σημαντική για να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας και να μπορέσει η ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Για να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2018 και να σταθεί στα πόδια της χωρίς πρόσθετο πρόγραμμα, αλλά και για να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης μετά από τόσες προσπάθειες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, να ακολουθηθεί μια πιο αξιόπιστη και βιώσιμη δημοσιονομική πορεία μεσοπρόθεσμα και να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ελπίζω πως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες όλες οι πλευρές θα αποφύγουν τις δογματικές και κοντόφθαλμες θέσεις, ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και να κλείσει η αξιολόγηση.

Ως πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας όσον αφορά το ρόλο και τη λειτουργία του “Κουαρτέτου», στο πλαίσιο του τρίτου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας;

Με τη δημιουργία της Ομάδας Εργασίας Χρηματοοικονομικής Βοήθειας, μετά από μια ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του τότε προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της λογοδοσίας του «Κουαρτέτου» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη διαχείριση του προγράμματος προσαρμογής. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά τις επόμενες εξελίξεις και θα κάνουμε τη φωνή του Κοινοβουλίου να ακουστεί. Τον επόμενο μήνα θα έχουμε ανταλλαγή απόψεων, κατά τη διάρκεια ακροάσεων, με τον Επίτροπο Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και σχεδιάζουμε μια νέα αποστολή στην Αθήνα. Είναι σαφές ότι η ενσωμάτωση του ESM στη νομοθεσία της ΕΕ, την οποία στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα καταστήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, σε επίπεδο ΕΕ, ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο.

Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του ιταλικού χρέους;

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι μια σειρά από σχετικούς παράγοντες, θα επέτρεπαν την συμμόρφωση με τον κανόνα του χρέους με μόνο μια περιορισμένη προσαρμογή της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει αποδοχή ενός δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,2% του ΑΕΠ το 2017, δηλαδή πολύ πάνω από τον αρχικό στόχο, που συνεπάγεται ένα πολύ σημαντικό επίπεδο ευελιξίας. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έφερε η ιταλική κυβέρνηση, π.χ. στην αγορά εργασίας και στη δημόσια διοίκηση, αλλά και στην αποδοχή του ιταλικού αιτήματος να εξαιρεθούν τα έξοδα για τους πρόσφυγες και τους σεισμούς (πάνω από το 0,4% του ΑΕΠ) εκτός των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Είμαι βέβαιος ότι η ιταλική κυβέρνηση θα εφαρμόσει την αναγκαία διαρθρωτική διόρθωση πριν από την προθεσμία του Απριλίου, προσδιορίζοντας μέτρα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη» – «Η κυβέρνηση προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...