Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Τηλεμαχίες” για συνολική συμφωνία – Το πλάνο του Αλέξη Τσίπρα

“Τηλεμαχίες” για συνολική συμφωνία – Το πλάνο του Αλέξη Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τις τηλεδιασκέψεις να λαμβάνουν τη θέση των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον συνεχίζονται από σήμερα οι διαβουλεύσεις για τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης.

Από το κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα παραμένει το ίδιο, με την 20η Μαρτίου και τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες να αποτελεί έναν εφικτό στόχο για την επίτευξη Staff Level Agreement.

Την ίδια ώρα ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο ρίχνουν όλο το βάρος όχι μονάχα στις εκκρεμότητες για τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά στην επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας και για τα μέτρα – αντίμετρα για το 2019, αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Στόχος είναι, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, να υπάρξει όχι μόνο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που θα δώσει ανάσα λίγων μηνών στην ελληνική οικονομία, αλλά μία συνολική συμφωνία η οποία θα μπορέσει να εμπεδώσει τη σταθερότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας, να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να ανοίξει το δρόμο για την προετοιμασία εξόδου της χώρας στις αγορές μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018.

Οι διαφορές σε εργασιακά και ασφαλιστικό παραμένουν ενώ η χθεσινή, εσωτερικής κατανάλωσης, δήλωση Ντάισελμπλουμ, έβαλε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και τον χρόνο ενεργοποίησης των λεγόμενων αντίμετρων την ώρα που αναζητείται συμφωνία επί του μηχανισμού εκείνου που θα πιστοποιεί έγκαιρα το πλεόνασμα ώστε να ισχύσουν από το 2019 και τα αντίμετρα όπως επιθυμεί η Αθήνα.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στα περί… βόμβας Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών πέραν του εσωκομματικού του ακροατηρίου, δεν είπε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει τονίσει τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ότι δηλαδή εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% για το 2018 επί των προβλέψεων και όχι επί των αποτελεσμάτων, όπερ δέχονται όλοι οι θεσμοί ότι θα συμβεί, τότε θα ενεργοποιηθούν μαζί μέτρα επιβάρυνσης αλλά και ελάφρυνσης το 2019.

Την ίδια ώρα, πρωτοβουλίες σε ανώτατο επίπεδο δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί από το Μαξίμου χωρίς όμως συνεργάτες του πρωθυπουργού να το αποκλείουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας χθες στην εκπομπή Focus στην ΕΡΤ τόνισε πως όσο κρίσιμο είναι να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία τώρα ενώ επισήμανε ότι η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Γιούρογκρουπ της 20ης Μαρτίου, αλλά είναι ανάγκη να υπάρξει τώρα και μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Δεν επιτρέπεται, δεν πρέπει να κάνουμε για άλλη μια φορά το ίδιο λάθος, δηλαδή υπό την πίεση του χρόνου, που πράγματι είναι πολύ κρίσιμο η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα για να επανέλθει η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία, να μην έχουμε μια συνολική λύση, να μείνουν μετέωρα τα θέματα που φορούν τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και έτσι το πρόβλημα να ξανασκάσει μπροστά μας μετά από τρεις, τέσσερις ή πέντε μήνες. Είναι πάρα πολύ κρίσιμος ο παράγοντας του χρόνου, όμως εξίσου κρίσιμο είναι να μην μετατεθεί για άλλη μια φορά το πρόβλημα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.

Για το θέμα που άνοιξε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης να υπερψηφιστεί η συμφωνία από ευρεία ψηφοφορία στη Βουλή στο Μαξίμου επιμένουν πως «οι 153 αρκούν» και πως όλοι εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας «γνωρίζουν το διακύβευμα αυτής της συμφωνίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...