Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ομηρεία” Βελκουλέσκου στις Βρυξέλλες – Το μήνυμα Τσίπρα που πέρασε στα ψιλά

“Ομηρεία” Βελκουλέσκου στις Βρυξέλλες – Το μήνυμα Τσίπρα που πέρασε στα ψιλά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Να απεμπλακούν από το παιχνίδι καθυστερήσεων που εκτιμάται ότι παίζει εδώ και καιρό το Ταμείο σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης και να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στις εκκρεμότητες για το SLA επιχειρούν οι τρεις Έλληνες υπουργοί, οι οποίοι παραμένουν στις Βρυξέλλες μετά το χθεσινό Eurogroup.

Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα προσδοκά να υπερκεράσει τα διαρκή προσκόμματα που προβάλλει το Ταμείο μέσω της Ντέλιας Βελκουλέσκου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.

Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ και ότι το Μνημόνιο είναι σαφές όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών. Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμισαν ότι έχει κληθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιές είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα και ως εκ τούτου υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει διαφωνία με όλους τους θεσμούς.

Όσον αφορά την προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ ( 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών). «Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν ότι και οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Ειδικά το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίμα αν διακινδυνέψει και πάλι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε το λεγόμενο Brussels Group σε ανώτατο επίπεδο, μεταφέροντας επί της ουσίας το τεχνικό επίκεντρο της διαπραγμάτευσης στη σφαίρα του πολιτικού.

Στόχος είναι, όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, να υπάρξει εντατική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε να μπορέσει να καταστεί εφικτή μίας τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, προκειμένου εν συνεχεία να κλείσουν και τα θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος για να “κλειδώσει” και η συνολική συμφωνία που επιδιώκει η Αθήνα.

Το… κλειδί πάντως, των εξελίξεων ίσως και να κρύβεται σε κάτι που είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη χθες στο Μαξίμου. Κάτι που ξεχάστηκε στην πορεία της ημέρας, λόγω των ειδήσεων από τις Βρυξέλλες ενδεχομένως.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε μαζί του, δήλωσε αισιόδοξος ότι «πάμε για κλείσιμο της αξιολόγησης», δήλωση που μετέφερε εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στους δημοσιογράφους. Και αυτή ήταν η πιο σημαντική δήλωση της ημέρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Αλέξης Τσίπρας για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης του Συντάγματος

Αλέξης Τσίπρας: Εκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Τσίπρας χωρίς βαρίδια: Γενναία αυτοκριτική, σθεναρή κριτική στο καθεστώς Μητσοτάκη, Έλληνας άρα δυτικός ηγέτης

MRB Δημοσκόπηση: Υπέρ της πρότασης Τσίπρα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...