Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αγώνας δρόμου Βρυξέλλες – Ρώμη για την τελική συμφωνία

Αγώνας δρόμου Βρυξέλλες – Ρώμη για την τελική συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τη μάχη για τη δεύτερη αξιολόγηση να βρίσκεται στις τελευταίες ώρες της στις Βρυξέλλες, αφού σήμερα θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεταφέρεται στη Ρώμη, για την οποία αναχωρεί σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Διόλου τυχαία, η σημερινή μέρα και τα επόμενα 24ωρα που θα ακολουθήσουν θεωρούνται οι πιο κρίσιμες ημέρες για το ελληνικό ζήτημα και το κλείσιμο τόσο της αξιολόγησης, όσο και εν συνεχεία της συνολικής συμφωνίας την οποία προσδοκά η Αθήνα, “εί δυνατόν ακόμα και εντός του Απριλίου” όπως τόνισε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέχρι την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στις 22 Απριλίου, όπου εντείνονται οι πιέσεις της Αθήνας αλλά και της Ευρώπης να πάρει τις τελικές αποφάσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα, να έχουν κλείσει όλες οι πλευρές της συμφωνίας, ώστε να επικυρωθεί η τελική συνολική συμφωνία (τεχνική συμφωνία για αξιολόγηση, μεσοπρόθεσμα για το χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018) και να μπορέσει να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πληροφορίες από το “μέτωπο” των Βρυξελλών αναφέρουν πως έχουν υπάρξει συγκλίσεις στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, με το ΔΝΤ φυσικά να επιμένει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσα από τις ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ, ωστόσο χωρίς να συμμερίζεται κάποιο από τα άλλα μέρη της διαπραγμάτευσης τις θέσεις του.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αντιστροφή της συνήθους φοράς των διαπραγματεύσεων, δηλαδή να προηγηθούν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις σε ανώτατο επίπεδο στις Βρυξέλλες και να ακολουθήσουν τα τεχνικά κλιμάκια ώστε απλά να ασχοληθούν με τεχνικής φύσεως θέματα αφού πρώτα έχουν γεφυρωθεί οι πολιτικές διαφωνίες, αποδίδει καρπούς.

Ερωτηματικό παραμένουν τα ενεργειακά και η ΔΕΗ, για την οποία ταξίδεψε προχθές εσπευσμένα στις Βρυξέλλες και ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης.

Εν τω μεταξύ την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες, ενώ ήδη ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την “εορταστική” Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, όπου όσο και να επιχειρεί να την αποσυνδέσει η κυβέρνηση από την διαδικασία της αξιολόγησης, είναι δεδομένο ότι θα μονοπωλήσει τα τετ α τετ που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε αυτή τη συγκυρία, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη, στην ιταλική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας ήδη διατυπώσει το στίγμα των θέσεών του γύρω από το σαφές δίλημμα: «Ή θα επαναδιεκδικήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο, ή θα αναπαράγουμε διαιρέσεις».

Για την ελληνική πλευρά η απάντηση είναι προφανής. «Η Ελλάδα επιλέγει και θέλει να δουλέψει για την πρώτη εκδοχή», όπως υπογράμμισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στη χτεσινή συνάντησή του με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει το σύνολο των διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για την ιταλική πρωτεύουσα, όπου το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει το Δίκτυο Transform Europe, στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, με τίτλο: «Μία Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό».

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται το Σάββατο, το απόγευμα της Παρασκευής θα συμμετέχει σε ακρόαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

“Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των χωρών μας και της Ευρώπης συνολικά”

Ο Αλ. Τσίπρας έχει προσδιορίσει τη στιγμή ως κρίσιμη και ευαίσθητη, «αφού βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις τόσο για το μέλλον των χωρών μας, όσο και της Ευρώπης συνολικά». Μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη «θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επανακτήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Όπως έχει προϊδεάσει ο πρωθυπουργός τόσο από τη χθεσινή συνάντησή του, όσο και από όλες τις επαφές του με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους το τελευταίο διάστημα, οι παρεμβάσεις του αναμένεται να τοποθετηθούν εναντίον «της εγκατάλειψης του κοινωνικού συμβολαίου» και της «ατυχούς διαχείρισης» της οικονομικής κρίσης. Και υπέρ της αντιμετώπισης τους με την έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης. Τόσο ως προς το οικονομικό πρόβλημα όσο και από τις μείζονες και ολοένα εντεινόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση τα τελευταία χρόνια, της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, της ανόδου της επιρροής των ακροδεξιών δυνάμεων και της ρατσιστικής ρητορικής, της τρομοκρατίας.

Στόχος της Αθήνας να τονιστεί στη Διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων

Ως προς τη Διακήρυξη της Ρώμης, που θα υπογραφεί το Σάββατο στο πλαίσιο της Συνόδου, και για την οποία -όπως και πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής- υπάρχουν προκαταρκτικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος, η κυβέρνηση έχει επισημάνει τον «εξαιρετικά σημαντικό και συμβολικό χαρακτήρα» της για το μέλλον της Ευρώπης. Στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συζητήσεων, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει προσθήκες στο κείμενο, οι οποίες θα τονίζουν περισσότερο την ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, όπως σημείωσε, θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί έναν από τους στόχους της, να τονιστεί η ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θεωρεί δε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων «θα διαμορφωθεί ένα κείμενο το οποίο θα μπορεί να έχει το τελικό consensus εκ μέρους όλων των κρατών-μελών».

Ευρώπη πολλαπλών επιλογών, αντί πολλών ταχυτήτων

Αναφορικά δε με το ζήτημα της πορείας της ΕΕ εφεξής, ο πρωθυπουργός έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις για την Ευρώπη των «πολλαπλών επιλογών, αντί μιας Ευρώπης των »πολλών ταχυτήτων«, μια Ευρώπη της ενισχυμένης συνεργασίας, αντί των αποκλεισμών. Θέση της Αθήνας είναι να προσφέρεται η δυνατότητα σε »αυτούς που θέλουν περισσότερα να κάνουν περισσότερα”, αλλά αυτό να γίνεται μέσα στο πλαίσιο των ισχύουσων συνθηκών (συνθήκη της Λισαβόνας) και με βάση το σημερινό επίπεδο ενισχυμένης συνεργασίας(δηλαδή την Ευρωζώνη και τη Σένγκεν).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Γερμανία: Απαγορεύει στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη χώρα

Γερμανία: Στο στόχαστρο ξανά η τρομοκρατία της RAF

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...