Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Παραπονούμενος” ο Στουρνάρας – Κι ένα ξεκαθάρισμα περί διαφωτισμού

“Παραπονούμενος” ο Στουρνάρας – Κι ένα ξεκαθάρισμα περί διαφωτισμού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την έλλειψη σταθερότητας θεσμών, εμπιστοσύνης και γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο εντοπίζει ως τους κύριους λόγους που η Ελλάδα δεν έχει βγει από τα μνημόνια, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

«Hμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε» λέει χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει τους οικονομολόγους αλλά και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες και ιστορικούς, είναι γιατί άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο έπειτα από την Ελλάδα βγήκαν πριν από εμάς και τώρα η οικονομία τους έχει ανοδική πορεία.

Η Ιρλανδία πέρυσι είχε 8% ανάπτυξη (και η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία). Γιατί; Σύμφωνα με ορισμένους, δεν βιώσαμε την περίοδο του Διαφωτισμού διότι βρισκόμασταν υπό τον οθωμανικό ζυγό.

Η δική του απάντηση, όπως δηλώνει, είναι: Θεσμοί».

«Υποφέρουμε από έλλειψη σταθερότητας θεσμών, έλλειψη εμπιστοσύνης, έλλειψη γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο, περισσότερο ατομισμό απ’ ό,τι πρέπει και έλλειψη συλλογικότητας. Δεν είδαμε αυτήν την κατάσταση ως ανάγκη να συντονιστούμε εθνικά, να πετύχουμε μια συναίνεση και να βγούμε από τη στενωπό, αλλά την είδαμε σαν μια ευκαιρία να «καρφώσει» ο ένας τον άλλον. Ήμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε» υπογραμμίζει.

Σημείωση TRIBUNE: Ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν βίωσε διαφωτισμό είναι ηλίθιος και ανιστόρητος.

Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός έχει δεκάδες εάν όχι εκατοντάδες επώνυμες μορφές φιλοσόφων και διανοητών που τον υπηρέτησαν, διέδωσαν και εξαιτίας αυτού συνέβη η Ελληνική Επανάσταση το 1821.

Να σημειωθεί ότι ενώ στην Ελλάδα συνέβη ευρύτατος διαφωτισμός κι αυτό αποδεικνύεται από τα ονόματα των διαφωτιστών και τα δεκάδες σχολεία που ιδρύθηκαν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι δεν συνέβη διαφωτισμός στην Κύπρο, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.

Με ενδιαφέρον θα περιμέναμε να ακούσουμε το όνομα ενός Κυπρίου, Ισπανού ή Πορτογάλου διαφωτιστή. Αντιθέτως, χώρες που υπήρξε διαφωτισμός, όπως η Γερμανία, δεν τις εμπόδισε ο “διαφωτισμός” τους να γεννήσουν έναν ναζισμό ή στην Ιταλία τον φασισμό.

Η καραμέλα περί απουσίας διαφωτισμού στο ελληνικό έθνος εκφέρεται τα τελευταία πέντε χρόνια από τα νεοφιλελεύθερα και σοσιαλφιλελεύθερα ερπετά, δηλαδή από ασπόνδυλους γιάπηδες και ανιστόρητους ευρωλιγούρηδες ξιπασμένους χωριάτες, που ούτε το κεφάλαιο νεοελληνικός διαφωτισμός που διδάχτηκαν στο σχολείο δεν θυμούνται.

Το χειρότερο με τους φιλελέδες είναι ότι προσπαθούν να εμφανιστούν ως συνεχιστές του διαφωτισμού, με τον οποίο δεν έχουν καμία σχέση, αφού ο διαφωτισμός γέννησε τον φιλελεύθερο εθνικισμό και τον σοσιαλπατριωτισμό.

Με όρους Γαλλικής Επανάστασης, οι φιλελέδες θα ήταν μεταξύ εκείνων που θα πορεύονταν στη γκιλοτίνα, όχι ως “αριστοκράτες”, αλλά ως λακέδες των αριστοκρατών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Η Γερμανική Welt αμφισβητεί το success story του Μητσοτάκη: «Η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει»

Οργιάζει η παραοικονομία στην Ελλάδα – Υπολογίζεται στα περίπου 35 δισ. ευρώ ετησίως

Αλλαγές σε δάνεια, servicers και εξωδικαστικό μηχανισμό

«Βουλιάζει» η μεσαία τάξη στην ΕΕ – Το 60% των Ελλήνων επιβιώνει με δανεικά

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...