Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προ των πυλών η συμφωνία – Μάχη για τα εργασιακά μέχρι τελευταία στιγμή

Προ των πυλών η συμφωνία – Μάχη για τα εργασιακά μέχρι τελευταία στιγμή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις τελευταίες πινελιές για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας βάζουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κυβέρνηση και θεσμοί, με τη διαπραγμάτευση μετά και το Brussels Group να έχει μπει στην τελική ευθεία.

Αν και παραμένουν εκκρεμότητες για φορολογικό, ενεργειακά και εργασιακά, σε μεγάλο βαθμό τα μεγάλα αγκάθια έχουν υπερκεραστεί, με την κυβέρνηση να δίνει μάχη για να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα στο μέτωπο των εργασιακών (συλλογικές διαπραγματεύσεις, λοκ άουτ, συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις), που αποτελεί και ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, παρά την ομολογούμενη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, τόσο η πλευρά της κυβέρνησης όσο και αυτή των θεσμών δεν ανοίγει τα χαρτιά της για λεπτομέρειες της επιδιωκόμενης συμφωνίας, με αμφότερες τις πλευρές να τηρούν σιγή ασυρμάτου προς τον Τύπο.

Ενδεικτικό είναι πως το μόνο που έχει διαρρεύσει από το οικονομικό επιτελείο την περασμένη Παρασκευή είναι ότι «απομένουν 2-3 εκκρεμότητες, οι οποίες έως αύριο θα έχουν λυθεί».

Ωστόσο, επειδή άπαντες γνωρίζουν πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, πηγές της κυβέρνησης τονίζουν πως “τίποτα δεν έχει κλείσει εάν δεν κλείσουν όλα μαζί”, ενώ την ίδια ώρα ήδη το βλέμμα του Μαξίμου βρίσκεται στην κυβερνητική πλειοψηφία που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος μίας “έντιμης”, όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμφωνίας με εκατέρωθεν υποχωρήσεις.

Ενδεικτικό είναι πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στη συνέντευξή του στη Real τόνισε αναφορικά με την ψήφιση του πακέτου, πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει μία κακή συμφωνία στη Βουλή, εκφράζοντας τη σιγουριά του για την υπερψήφισή της και από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Το ίδιο μήνυμα, παράλληλα με τον αγώνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων, επιχείρησε να στείλει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο της Ρώμης, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μία συμφωνία που προβλέπει εργασιακό Μεσαίωνα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, για πρώτη φορά η πιθανότητα για Staff Level Agreement (συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού) φαίνεται να είναι τόσο κοντά, εκτός και εάν τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, ζυγίζοντας τις αντοχές της, αποφασίσει ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία και βγει στο προσκήνιο ένας νέος κύκλος καθυστερήσεων. Οι αισιόδοξοι πάντως βλέπουν πιθανότητες για συμφωνία στα μέτρα ακόμα και στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Μετά την τεχνική συμφωνία, στόχος της κυβέρνησης παραμένει μία συνολική συμφωνία (μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018), όπερ επιβεβαίωσε και ο Πολ Τόμσεν, τονίζοντας πως “θα ξεκινήσει μια εντατική συζήτηση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα πλεονάσματα”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

ΣΥΡΙΖΑ για αποπομπή Παπασταύρου και Μπρατάκου από Μητσοτάκη: Καλή τύχη στους επόμενους

Αποπέμφθηκαν από τον Μητσοτάκη οι Παπασταύρου και Μπρατάκος – Το παρασκήνιο

Ο Πολάκης συνέθλιψε τον αλαζονικό Τσακαλώτο της ήττας: «Έκανες δώρο 37 δισ. στον Μητσοτάκη και τους τραπεζίτες»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...