Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ναι” στην προανακριτική για τον Παπαντωνίου λέει και η αντιπολίτευση

“Ναι” στην προανακριτική για τον Παπαντωνίου λέει και η αντιπολίτευση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Υπέρ της πρότασης σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου για έξι υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, τάχθηκε στη Βουλή ο εισηγητής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας όμως ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία.

«Η ΝΔ, στοχεύοντας στην ανοικοδόμηση της αλήθειας με τους πολίτες και στη διασφάλιση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπερψηφίσει την πρόταση για τη διερεύνηση των έξι υποθέσεων που αφορούν την υπουργία του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Προειδοποιεί όμως την κυβέρνηση ότι δεν θα της επιτρέψει να μετατρέψει σε αρένα την Επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, άφησε αιχμές τόσο για τη «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Η κυβέρνηση, όταν βλέπει σημαντική διαρροή των ψήφων της, με τον ελληνικό λαό να ταλανίζεται από την πολιτική της, με βόμβες κρότου λάμψης προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις», σημείωσε.

Επί του θέματος ο κ. Δαβάκης τόνισε ότι «οι υπογραφές του κ. Παπαντωνίου, καθώς και πράξεις και παραλείψεις στελεχών που συγκροτούσαν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργούν σκιές και πρέπει πράγματι να διερευνηθεί η υπόθεση αυτή και όσοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού».

«Η Ν.Δ. με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα προσέρχεται σε αυτή τη διαδικασία ζητώντας, όπως το κάνει διαχρονικά, να χυθεί άπλετο φως», συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής της Ν.Δ., από τις δικογραφίες που έχουν σταλεί στη Βουλή είναι εμφανές ότι είναι αναγκαία και χρειάζεται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αδικήματα, σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνιών για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ωστόσο, όπως είπε, οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και για συγκεκριμένες πράξεις.

«Είναι λυπηρό να παράγονται γενικεύσεις σε περίοδο με ιδιαίτερες εντάσεις και προβλήματα για τη χώρα» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για ζοφερό σκηνικό που προσπαθεί η κυβέρνηση να στήσει.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη θετική μας ψήφο η οποία συνοδεύεται από την αμετάκλητη δέσμευσή μας για αυστηρή τήρηση των κανόνων και προστασία της Επιτροπής. Η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει η σημαντική αυτή διαδικασία να μετατραπεί σε εργαλείο επίλυσης πολιτικών διαφορών», κατέληξε ο κ. Δαβάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει κοινό πόρισμα.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Υπερψηφίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά επί των ημερών του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου, με τον εισηγητή της πάντως Θεόδωρο Παπαθεοδώρου να κατηγορεί την κυβέρνηση για «σκοπιμότητες και επιχείρηση αντιπερισπασμού μπροστά στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Παπαθεοδώρου έκανε λόγο για ανύπαρκτη στοιχειοθέτηση της πρότασης της συγκυβέρνησης με ασύνδετα, όπως είπε, μεταξύ τους δεδομένα, σημειώνοντας ότι «παράδειγμα είναι το καταπίστευμα στο εξωτερικό για την περίοδο που δεν ήταν υπουργός ο κ. Παπαντωνίου και δεν ασχολούνταν με τα εξοπλιστικά».

Μίλησε ακόμη για «ελαφρότητα αιτιολογίας επιχειρημάτων» και για «επικέντρωση μόνο στην περίοδο 2001-2004 χωρίς να βλέπει η κυβέρνηση εικόνα διαφθοράς σε άλλη περίοδο» και αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να μιλά για συναφές αδίκημα, όταν έχει παραγραφεί το κύριο αδίκημα».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε παράλληλα προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι «τελευταία υποδύεται πολλούς ρόλους και σήμερα εμφανίζεται ως αρχάγγελος της κάθαρσης» και επιτέθηκε συνολικά στη συγκυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε ότι «επιλέγει διαφάνεια «αλά καρτ» και «εξεταστικές με διακριτική διαχείριση πολιτικών περιόδων».

«Η πρότασή σας εξυπηρετεί μια γενικευμένη επιχείρηση αντιπερισπασμού και επικοινωνιακής διαχείρισης του αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνησή σας. Αυτή η τακτική τού επαναλαμβανόμενου πυροτεχνήματος πιο πιθανόν είναι να κάψει αυτόν που το ανάβει, παρά να οδηγήσει στην παραγωγή ενός φαντασμαγορικού θεάματος» επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Θα υπερψηφίσουμε τη σύσταση Επιτροπής, όπως κάναμε για λόγους αρχής και για την Εξεταστική για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Υπερψηφίζουμε γιατί εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει Εξεταστική για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία, από την είσοδό της στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα, για να ελεγχθούν όλες οι κυβερνήσεις και να μάθουμε για τα εξοπλιστικά όλων των περιόδων».

«Εμείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διεκδικούμε διαφάνεια παντού. Να έρθει η αλήθεια στο φως για όλα, χωρίς να βρίσκονται πρόσωπα στο απυρόβλητο, χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεθοδευμένες αποκαλύψεις. Εσείς μέσα από νομικούς υπερβατισμούς και υπερβατική αιτιολογία προσπαθείτε να παρουσιάσετε τη πρότασή σας, για να σπρώξετε τον πολιτικό χρόνο που πιέζει, προς το καλοκαίρι, όπου εκεί θα ανακαλύψει ο λαός τα επιτεύγματα των διαπραγματεύσεών σας» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.

ΚΚΕ

Υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου τάσσεται το ΚΚΕ, όπως ανέφερε στην Ολομέλεια ο εισηγητής του κόμματος, Σάκης Βαρδαλής.

Ο κ. Βαρδαλής υπογράμμισε ωστόσο ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να καταθέσει την πρόταση τώρα γιατί θα λειτουργήσει «αποπροσανατολιστικά στη λαίλαπα των νέων μέτρων και για να καλύψει τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης».

Στόχος της, όπως ανέφερε, είναι «να πιστέψουν οι πολίτες ότι η οικονομική κρίση είναι συνέπεια κάποιων που τα φάγανε, που κάνανε ρεμούλες, που λαδώθηκαν και όχι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Για τις υποθέσεις που θα τεθούν στην έρευνα της προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Βαρδαλής είπε ότι «δεν είναι παρά ένα απλό σύμπτωμα μιας πραγματικά σκανδαλώδους και διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και της σημερινής, μιας πολιτικής που εδώ και δεκαετίες σημαίνει ότι οι προμήθειες πολεμικού υλικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν εξυπηρετεί, όπως θα έπρεπε, αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση των συνόρων, αλλά σε σημαντικό βαθμό είναι προσανατολισμένες στις απαιτήσεις που πηγάζουν από την ανάγκη υπηρέτησης των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων».

Ποτάμι

«Ναι» στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου είπε το Ποτάμι, εκφράζοντας ωστόσο την απορία του αν η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία γίνεται σε μια προσπάθεια αλλαγής ατζέντας.

Ο βουλευτής του κόμματος Σπύρος Δανέλης έθεσε το ερώτημα εάν επιζητείται, με τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, η διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, η απόδοση ευθυνών και η θωράκιση για το μέλλον ή επιζητείται ο αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

«Η απάντηση θα εξαρτηθεί από την επάρκεια της νομικής τεκμηρίωσης της παραπομπής» εκτίμησε και επεσήμανε ότι η Επιτροπή θα έχει δύσκολο έργο. Ακόμη, σημείωσε ότι για να τελεσφορήσουν οι εργασίες της πρέπει να υπάρξει καταγεγραμμένη με αδιάσειστο τρόπο η ολοκληρωμένη διαδρομή του προϊόντος του εγκλήματος, ώστε να μην απορριφθεί η υπόθεση από το Ειδικό Δικαστήριο, εφόσον φτάσει εκεί.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πολιτικές ευθύνες είναι αδιαμφησβήτητες, εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν υπάρχει ποινικό σκέλος. Για την ύβρι που διαπράττεται επιβάλλεται η κάθαρση που πρέπει να υπάρξει από μας, ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά στη νέμεση της κοινής γνώμης», είπε ο κ. Δανέλης.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή η εδραίωση της οσμής διαπλοκής που μόνο θύμα έχει τον κοινοβουλευτισμό και ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, ούτε έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες».

«Το πολιτικό σύστημα οφείλει να προστατευθεί από την κοινή πεποίθηση που επικρέμαται σαν σκιά και θέλει την πολιτική ελίτ να επιδίδεται σε ένα ατέλειωτο πάρτι διαφθοράς», σημείωσε και επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του να αλλάξει, τόσο τον ρόλο, όσο και τη λειτουργία της Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, «να πάψουμε να λειτουργούμε νομιμοποιητικά στις αποφάσεις των υπουργών και του ΚΥΣΕΑ».

«Αν δεν μαζέψουμε θεσμικά τον όλο τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, αφήνουμε το πεδίο ανοιχτό και δημιουργούμε τις συνθήκες για τις επόμενες προανακριτικές», κατέληξε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισπανία: Ο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί – Ποιός είναι ο λόγος

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Στα κρατητήρια ο Κ. Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα για την επίθεση στον Β. Γραμμένο στη Βουλή

Γραμμένος: Ρινικό κάταγμα και ρήξη καρπού μετά την επίθεση Φλώρου στη Βουλή

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...