Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σταθάκης κατά ριπάς σε ΝΔ: Έχει σαφή θέση το “πουλήστε τα όλα”

Σταθάκης κατά ριπάς σε ΝΔ: Έχει σαφή θέση το “πουλήστε τα όλα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σφοδρότατη επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατηγορώντας τη για καταστροφολογία και χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το περιεχόμενο του αιτήματος της να κληθεί και να ενημερώσει την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόνισαν την ανάγκη ενημέρωσης της Βουλής για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς σε σχέση με τη ΔΕΗ ενώ τις καταλόγισαν χειρισμούς που οδηγούν στην περαιτέρω απαξίωση της.

Αφορμή για την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με επίκεντρο τη ΔΕΗ, ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΔΗΕ Νικόλαο Χατζηαργυρίου, σχετικά με την ανάθεση του διαγωνισμού για την προμήθεια καλωδίων και αγωγών.

«Είναι ένα κείμενο απαράδεκτο, με απειλές για ειδικά δικαστήρια που δεν τηρεί ούτε τις τυπικές διαδικασίες. Με πρωτοβουλία δική μας θα γίνει ειδική ενημέρωση στην Επιτροπή σχετικά με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ», τόνισε ο Γ.Σταθάκης, αποδίδοντας τις επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, «στην προσπάθεια της να νομιμοποιήσει το σχέδιο της για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».

«Η ΝΔ έχει σαφή θέση, πουλήστε τα όλα, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ. Εμείς έχουμε άλλη στρατηγική. Θα ανοίξουμε την αγορά με επιβεβλημένες αλλαγές και με συστατικό πυλώνα η ΔΕΗ να παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Είναι σαφές ότι υπάρχουν δυο διαφορετικά σχέδια», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για να λειτουργήσει το σχέδιο της ΝΔ πρέπει να καταρρεύσει η ΔΕΗ. Οπότε ανεβαίνουν οι καταστροφολογικοί τόνοι ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης οδηγούν στην κατάρρευση της. Φυσικά η ΔΕΗ έχει προβλήματα, τα οποία όμως είναι μακριά από τέτοια σενάρια που εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της. Εμείς είμαστε σε διάλογο με όλους και συντεταγμένα προσπαθούμε με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο να πετύχουμε το στόχο μας. Να είναι η ΔΕΗ υπό το δημόσιο έλεγχο ένας βασικός υγιής πυλώνας ενέργειας και οι αγορές να λειτουργήσουν όπως πρέπει να λειτουργήσουν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Νικόλαος Χατζηαργυρίου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της «ρευματοκλοπής ως ένα επώδυνο θέμα που δεν έχει εύκολη λύση» διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση δεν έχει δυνατότητα να επιβάλει δικά της μέτρα, πέρα από αυτά που ρυθμίζει αυστηρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή, το 2016 το σύνολο των αποκοπών που διαβιβάστηκαν στην ΔΕΔΔΗΕ ήταν 320.000 ενώ στις 500.000 περίπου μεταβιβάσεις ρεύματος που έγιναν, υπήρξαν πάνω από 10.000 ρευματοκλοπές και έχουν ήδη υποβληθεί 3.500 μηνύσεις.

«Ποιοι πληρώνουν γιατί δεν πληρώνουν η επιχείρηση δεν το ξέρει. Εμείς, όταν έχουμε εντολή αποκοπής από τη ΔΕΗ, χωρίς να γνωρίζουμε ούτε το ποσό ούτε την προτεραιοποίηση της ΔΕΗ, είμαστε υποχρεωμένοι να κόψουμε το ρεύμα», τόνισε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χατζηαργυρίου διευκρίνισε ότι η ΔΕΔΔΗΕ, είναι 100% θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ και διαχειρίζεται το αναπτυξιακό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ενώ για τον διαγωνισμό των καλωδίων, επεσήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο επικύρωσε την τελευταία προσφορά στους μειοδότες, με τιμή χαμηλότερη κατά 3,5 εκ ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη.

«Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η απόφαση του ΔΣ της επιχείρησης έχει γνωστοποιηθεί και όλα τα τεύχη προκήρυξης του διαγωνισμού στάλθηκαν στο ελεγκτικό συνέδριο του κράτους για να γίνει ο προέλεγχος», τόνισε ο κ. Χατζηαργυρίου και αναγνώρισε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα έλλειψης υλικών, προσθέτοντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια να λυθεί το θέμα και έχουν γίνει σημαντικά βήματα, και εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Ένας λόγος όπως είπε, είναι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του διαγωνισμού με αποτέλεσμα πολλοί διαγωνισμοί να καταλήγουν άκαρποι ενώ και η επανέναρξη μιας διαγωνιστικής διαδικασίας είναι πολύ δύσκολη. «Κάνουμε χρήση ήδη των καλών προμηθευτών για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τους μετρητές, ήδη ξεκίνησε η νέα διαγωνιστική διαδικασία και μέχρι τέλη Μαίου αναμένονται οι παραδόσεις των νέων», κατέληξε ο κ. Χατζηαργυρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...