Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Κλειδωμένη” η συμφωνία – Μήνυμα Τσίπρα στον “πόλεμο” Λαγκάρντ – Σόιμπλε για το χρέος

“Κλειδωμένη” η συμφωνία – Μήνυμα Τσίπρα στον “πόλεμο” Λαγκάρντ – Σόιμπλε για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα τελευταία μέτρα ενός ψυχοφθόρου μαραθωνίου εισέρχεται η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο να βάζει επί τάπητος τα τελικά κείμενα της συμφωνίας με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία από το βράδυ της Δευτέρας βρίσκονται στο Χίλτον.

Ο στόχος, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές είναι να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες προκειμένου μέχρι τις πρώτες ημέρες του Μάη να έχουν μπει οι βάσεις για το κλείσιμο του staff level agreement.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων και οι θεσμοί θα συντάξουν το compliance report, βάσει του οποίου στις 22 Μαΐου θα μπορέσει και τυπικά να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Αν και τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι απομένουν μονάχα λεπτομέρειες, καθώς το πολιτικό περίγραμμα της συμφωνίας της Μάλτας έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα προσκόμματα.

Ως εκ τούτου, το μεγάλο βάρος μετατοπίζεται στη σκληρή μάχη μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για το χρέος.

Και τούτο, διότι από το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν κάθε ενδεχόμενο νέων αναβολών για τις αποφάσεις για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή το Σεπτέμβρη του 2018, όπερ πράττει και το Ταμείο απειλώντας το Βερολίνο πως δεν θα μετέχει στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, τόσο κυβέρνηση όσο και δανειστές τηρούν σιγή ασυρμάτου για το θέμα και τα όσα διεμίφθησαν στις εντατικές διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον και στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στον ΑΝΤ1, ενώ αναμένεται να επαναλάβει πως κανένα από τα μέτρα που θα ψηφιστούν για τη διετία 2019-2020 δεν θα εφαρμοστεί εάν πρώτα δεν έχουν υλοποιηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ως μέσο πίεσης προς το Ταμείο αλλά και τη Γερμανία.

Πάντως, την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η σύνοδος των G7 στην Ιταλία, που είναι προγραμματμένη για τις 11-13 Μαΐου.

Εκεί θα βρίσκονται όλοι οι επικεφαλής των θεσμών που εμπλέκονται με το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που θέτει τις βάσεις για τη σύγκλιση του Washington Group, ώστε να βρεθεί λύση για το χρέος και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Χθες Κομισιόν και Eurostat επιβεβαίωσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 4,19% έναντι στόχου 0,5%. Σύμφωνα με τη Eurostat, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στα 314,897 δισ. ευρώ ή στο 179% του ΑΕΠ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σχετικά: «Αυτό το νούμερο ξεπερνάει σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, αλλά και τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Αυτό επίσης επιβεβαιώνει την τάση που είχαμε ήδη διαπιστώσει εμείς στην Επιτροπή εδώ και λίγο καιρό». Ο κ. Σχοινάς εκτίμηση επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για τα 2017-18.

Η επιβεβαίωση και από τις ευρωπαϊκές αρχές των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ενισχύει περαιτέρω τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τα πλεονάσματα της τριετίας 2018-20, έναντι αυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2018 θα αποφασιστεί βάσει της πρόβλεψης για το πλεόνασμα του 2019, αν θα ενεργοποιηθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Πάντως οι χρηματαγορές φαίνονται ενθουσιασμένες μεν την υπερκάλυψη του στόχου για το πλεόνασμα. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο είχε πτώση κατά 2,8% (έκλεισε στο 6,5%), φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο. Το διετές ομόλογο έπεσε 7,7%, κλείνοντας στο 6,6%. Φαίνεται ότι οι χρηματαγορές προεξοφλούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ηλικία 81 ετών

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Λαγκάρντ σε Χατζηδάκη: Όχι στον οριζόντιο περιορισμό της χρήσης μετρητών στην Ελλάδα

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν επιτρέπει στην Αίγυπτο να «ξεφύγει» από το ΔΝΤ – Πρόσφυγες για χρέος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...