Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δραγασάκης: Στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να βγούμε από την κρίση

Δραγασάκης: Στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να βγούμε από την κρίση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι βασική προϋπόθεση και βασικός πυλώνας της στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε συνέδριο με τίτλο «Πολιτικές και Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την ανάπτυξη των ΜμΕ στην Ελλάδα», που συνδιοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας-DG GROW) και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ότι δεν αρκεί να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος, αλλά «πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος».

Όπως ανέφερε, πρέπει «να διαμορφώσουμε μία νέα στρατηγική και αντίληψη για τη θέση και τον ρόλο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη μεταμνημονιακή Ελλάδα», για να σημειώσει ότι η ανάπτυξη βιώσιμων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη μετάβαση σε ένα νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

“Η καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στα χρόνια της κρίσης κατέδειξε τη χρεοκοπία του παλιού μοντέλου ανάπτυξης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Δραγασάκης.

Επεσήμανε ότι, παράλληλα, οι πολιτικές του πρώτου και του δεύτερου Μνημονίου παρέβλεψαν τις ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας και δημιούργησαν έναν φαύλο κύκλο ανατροφοδοτούμενης κρίσης:

«Η βαθιά ύφεση και η παρατεταμένη λιτότητα επιτάχυναν την καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και η καταστροφή των τελευταίων με τη σειρά της επιδείνωνε την ύφεση».

Υπογράμμισε ότι από τις 1.200.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια της κρίσης, οι 700.000 χάθηκαν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και από αυτές οι 500.000 χάθηκαν στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (στο διάστημα 2008-2014 εκτιμάται ότι έκλεισαν 229.000 επιχειρήσεις).

Αλ. Χαρίτσης: Ενισχύουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με πόρους 2 δισ.ευρώ

Από το βήμα του ίδιου Συνεδρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε ότι «η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης και διαπερνά οριζόντια όλο τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό, από τις προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ μέχρι τα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου αλλά και τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων».

Όπως ανακοίνωσε ο Α. Χαρίτσης, τον Μάιο θα ξεκινήσει η εκταμίευση για το ΕΣΠΑ από τον ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό (escrowaccount), ενώ ετοιμάζεται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ που θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων με αρχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ το οποίο με τη μόχλευση θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, μέσα στον Μάιο ξεκινά και η διαδικασία επιλογής των διοικητών των 12 υποταμείων του Ταμείου Συνεπενδύσεων.

«Ενισχύουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με πόρους άνω των 2 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο Α. Χαρίτσης και σημείωσε ότι μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό πλεονέκτημα το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων στο σημερινό διεθνές περιβάλλον των στοχευμένων προϊόντων και υπηρεσιών και των εξειδικευμένων αγορών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Reuters: Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας δεν έχει μεταφραστεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα – Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, διοχετεύονται σε λίγους και εκλεκτούς του κ. Μητσοτάκη

Αποπέμφθηκαν από τον Μητσοτάκη οι Παπασταύρου και Μπρατάκος – Το παρασκήνιο

ΟΠΑΠ Forward: 13 νέες εταιρείες και βράβευση των επιχειρήσεων που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...