Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι απαντά ο Βούτσης στις αιχμές Μητσοτάκη για τη λειτουργία της Βουλής

Τι απαντά ο Βούτσης στις αιχμές Μητσοτάκη για τη λειτουργία της Βουλής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον επισκέφθηκε, το πρωί της Πέμπτης, για να διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής έδωσε ο Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας με νόημα ότι “σήμερα η Βουλή διερευνά εκτός των άλλων και τις ευθύνες για τα σκάνδαλα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία”.

Ο πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σχετικά με τις ενστάσεις που διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θεσμικά προβλήματα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες (βροχή τροπολογιών, μη παρουσία υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, απουσία κοστολογήσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).

Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε αλλαγές στον κανονισμό για τη συχνότερη παρουσία υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και την αντιμετώπιση του διαχρονικού φαινομένου των άσχετων τροπολογιών.

Ταυτόχρονα, όμως, o N. Βούτσης εστίασε στις δύο επιτροπές που συγκροτήθηκαν στη Βουλή για τη διερεύνηση σκανδάλων αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες τους.

«Η Βουλή έχει συγκροτήσει Εξεταστικές Επιτροπές μέσα από ειδικές διαδικασίες και μέσα από μία δημοκρατική συζήτηση προσπαθούμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να ανταπεξέρθουμε σε αυτό το έργο της αναζήτησης των ευθυνών για συγκεκριμένα ζητήματα, από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για το πώς η χώρα έφτασε στην χρεωκοπία», είπε ο N. Βούτσης, αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ, Ερ. Ντινάν, υπερτιμολόγηση φαρμάκων) καθώς και στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά τις ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου στην υπόθεση των εξοπλιστικών (2001-2004).

Ο N. Βούτσης αναγνώρισε, πάντως, τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στον τρόπο νομοθέτησης της Βουλής αλλά τις απέδωσε κυρίως στις έκτακτες συνθήκες που προκαλούνται από τις αξιολογήσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως υπογράμμισε ότι η Βουλή στέκεται στο «ύψος της δημοκρατικής της λειτουργίας υπό δύσκολες συνθήκες».

Ταυτόχρονα, όμως, επεσήμανε ότι η Βουλή λειτουργεί καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν σε σειρά διαδικασιών όπως είναι η παρουσία του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο (ώρα του πρωθυπουργού), η διεξαγωγή συζητήσεων προ ημερησίας, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος κτλ.

«Θα υπάρξει βελτίωση όπου χρειάζεται» διαβεβαίωσε στο ίδιο πνεύμα.

Συζήτηση για την ψήφο των ομογενών – επιτροπή για το δημογραφικό

Ο πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε επίσης ότι θα συζητηθεί η πρόταση νόμου της ΝΔ για την ψήφων των ομογενών από τον τόπο της κατοικίας τους η οποία, όμως, όπως είπε είναι 5η σε σειρά για συζήτηση.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα γίνει δεκτή η πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά για την συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής με γνώμονα την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Στη Βουλή τα προαπαιτούμενα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου

Ο Ν. Βούτσης ανακοίνωσε επίσης ότι πιθανότητα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα έρθουν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τα πρώτα προαπαιτούμενα για τη 2η αξιολόγηση.

Μάλιστα ανέφερε ότι αυτό είναι πιθανό να γίνει πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Δημοσκόπηση: Μειώνεται η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ξανά ο Κανένας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...