Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δίμηνο “φωτιά” – Όλο το πλάνο για το global deal – Colpo grosso για έξοδο στις Αγορές

Δίμηνο “φωτιά” – Όλο το πλάνο για το global deal – Colpo grosso για έξοδο στις Αγορές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αγώνας δρόμου για να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες στο Χίλτον και να ανοίξει ο δρόμος για το global deal δίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο, με τα μηνύματα που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι θετικά.

Ωστόσο, η Ηρώδου Αττικού επιμένει να κρατά χαμηλά τον πήχη, γνωρίζοντας πως ο διάβολος κρύβεται πάντοτε στις λεπτομέρειες και ακόμα και στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου ενδεχομένως κάποιοι καλοθελητές να θελήσουν να βάλουν “τρικλοποδιά”.

Η επιβεβαίωση ωστόσο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα από το στούντιο του ΑΝΤ1 πως η έξοδος στις αγορές “καθυστέρησε λίγους μήνες” λόγω των παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ, άρα αποτελεί ακόμα πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης, έρχεται να επιβεβαιώσει και την αποκάλυψη του TRIBUNE.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας, με το χρέος ωστόσο να παραμένει πεδίο διαξιφισμών μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, θετικά αποτιμώνται από το Μαξίμου οι δηλώσεις Γιούνκερ, Μοσκοβισί αλλά και Γερούν Ντάισελμπλουμ προς την κατεύθυνση της επίτευξης της συνολικής συμφωνίας.

Για να καταστεί εφικτή η έξοδος στις αγορές, η οποία θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες εφόσον υπάρχει ευτυχής κατάληξη στη συνολική συμφωνία, εντός του καλοκαιριού για να προετοιμαστεί η οριστική έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, το “κλειδί” κρατά ο Μάριο Ντράγκι μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη και τα κεντρικά της ΕΚΤ που φθάνουν στην Αθήνα δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη θετική προδιάθεση του Μάριο Ντράγκι στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η πεποίθηση που υπάρχει στις τάξεις των ιθυνόντων της διαπραγμάτευσης, είναι ότι το επικείμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα μπορέσει με το κλείσιμο του Staff Level Agreement (SLA) και με μία επί της αρχής ισχυρή πολιτική δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να ανοίξει το παράθυρο του Μάριο Ντράγκι για φθηνό χρήμα στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω του QE.

Αυτό το οποίο αναζητείται αυτή τη στιγμή από τους Έλληνες αξιωματούχους αλλά και στελέχη του ΔΝΤ -και ενδεχομένως να διαρκέσει και λίγες μέρες ακόμα μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όπως άφησαν να εννοηθεί τόσο ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ- είναι μία διατύπωση για το χρέος που να είναι προεκλογικά πολιτικά ανεκτή από τους Χριστιανοδημοκράτες του Βερολίνου.

Ως εκ τούτου το ορόσημο της 8ης Ιουνίου, ημέρα που συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, αποτελεί το σημείο χωρίς επιστροφή για την κυβέρνηση, αφού η ένταξη στο QE θα δώσει ένα καθαρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα ενόψει της πρώτης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές. Σε αυτό το κλίμα εξάλλου κινήθηκαν και όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις της ελληνικής χρηματαγοράς, με το «σπάσιμο» των 700 μονάδων και το ρεκόρ 17 μηνών να προεξοφλεί τη θετική έκβαση στο θρίλερ των τελευταίων μηνών.

Την ίδια ώρα, μετά την ικανοποίηση για το μαξιλαράκι ασφαλείας του πλεονάσματος για το 2016 (4,2%), που διασφαλίζει την επίτευξη στόχου για το 2018, αλλά και την αυτόματη ενεργοποίηση και των αντίμετρων το 2019, στο μέτωπο των πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος όλα δείχνουν πως οι παράλογες απαιτήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν υποχωρήσει. Από τα τουλάχιστον δεκαετή πλεονάσματα του 3,5%, το Βερολίνο, κατόπιν πιέσεων Αθήνας και ΔΝΤ, φαίνεται να υποχωρεί σε μία συμβιβαστική πρόταση για τέσσερα χρόνια, τα οποία σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα ενεργοποιηθούν το Σεπτέμβρη του 2018 θα μπορέσουν να παράσχουν τον “καθαρό διάδρομο” για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη στροφή σε ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγή ιχθύος για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων καθώς θέλει να αποφύγει νέα χαμένα χρονοδιαγράμματα από τυχόν λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής, πληροφορίες αναφέρουν πως όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν λήξει μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Παράλληλα, πυρετωδώς ξεκινούν οι οι εργασίες για την προετοιμασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, καθώς στόχος του Μαξίμου είναι να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέχρι τις 14 Μαΐου, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο για… παγίδες στο επικείμενο Eurogroup.

Όσον αφορά στον κίνδυνο εξάλλου να μην τηρήσουν τη συμφωνία για το χρέος και τη συνολική συμφωνία οι δανειστές, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν τονίσει πως τα μέτρα για 2019 και 2020 θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν πρώτα έχουν υλοποιηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Οι αγορές σταθμίζουν τον κίνδυνο των αντιποίνων μετά τα χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...