Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σημαντική κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα η επίσκεψη Κοτζιά στην Αλγερία (βίντεο)

Σημαντική κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα η επίσκεψη Κοτζιά στην Αλγερία (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε τροχιά εντατικοποίησης, μετά από αρκετά χρόνια, εισέρχονται οι διμερείς σχέσεις ΕλλάδαςΑλγερίας.

Την κοινή βούληση των δύο χωρών επιβεβαίωσαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Επικρατείας και υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Ραμτάνε Λαμάμρα, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά από την κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν και τις διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών.

Η Αλγερία, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες της Μεσογείου, η μεγαλύτερη χώρα σε έκταση, με αυξανόμενο πληθυσμό και οικονομική δυναμικότητα, είναι και ένας μεγάλος εξαγωγέας και με καλές εξαγωγές στην Ελλάδα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ παράλληλα είναι και μία χώρα με την οποία η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του -η πρώτη μετά την επίσκεψη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, τον Δεκέμβριο του 2014-, τονίζοντας ότι το ταξίδι του «είχε επιτυχία» σε όλα τα επίπεδα, τόσο ως προς την εντατικοποίηση των επαφών και τα άμεσα βήματα που αποφασίστηκαν όσο και ως προς την προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Αλγερίας στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί εστίασαν στα προβλήματα της περιοχής, καθώς όπως είπε ο κ. Κοτζιάς και «οι δύο χώρες είναι, αν και με διαφορετικό τρόπο, γείτονες της Λιβύης και χώρες που ενδιαφέρονται άμεσα για τις εξελίξεις στη Συρία», και διαπιστώθηκε «μεγάλη σύμπτωση απόψεων σε σειρά από αυτά», ενώ συμφωνήθηκε η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τόσο σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών -από τις διευθύνσεις μέχρι τη Διπλωματική Ακαδημία- όσο και στον τομέα των άλλων υπουργείων, αλλά και των επιχειρήσεων για τον οποίο θα προγραμματιστεί και ένα επιχειρηματικό φόρουμ.

Επίσης, θα προετοιμαστεί μία μικτή διυπουργική επιτροπή προκειμένου να δρομολογηθεί η παραπέρα ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα καθώς, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει πύλη εισόδου του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ικανοποίηση για την έκβαση των συνομιλιών εξέφρασε και ο κ. Λαμάμρα, τονίζοντας ότι ήδη υπάρχουν οι καλές βάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών για τη θετική περαιτέρω συνεργασία σε όλους τους τομείς, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας.

Εξήρε την εργασία των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αλγερία, επισημαίνοντας ότι βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας του, και εξέφρασε ελπίδα ότι θα υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις στο μέλλον τις οποίες θα στηρίξει το υπουργείο Εξωτερικών.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού, αλλά και τις αποφάσεις για στενότερη συνεργασία που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολύ καλές δυναμικές για την εντατικοποίηση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του κ. Κοτζιά ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση του προέδρου του Συμβουλίου του Έθνους (Γερουσίας) Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Ελλάδα-ΗΑΕ: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο τραπέζι Μητσοτάκη και του υπουργού Βιομηχανίας των Εμιράτων

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...