Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σταθάκης: Τα αντίμετρα ενεργοποιούνται εξ ορισμού – Καμία αύξηση στην τιμή του ρεύματος (βίντεο)

Σταθάκης: Τα αντίμετρα ενεργοποιούνται εξ ορισμού – Καμία αύξηση στην τιμή του ρεύματος (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Εξεγείρομαι με την κριτική της αντιπολίτευσης ως οικονομολόγος», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς όπως τόνισε, πρόκειται για «απλά μαθηματικά».

«Ακούω με δέος» την κριτική, εξ ορισμού ενεργοποιούνται τα αντίμετρα», υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Πέμπτης.

Πιο αναλυτικά εξήγησε ο κ. Σταθάκης ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας φτιάχνει έναν προϋπολογισμό στα τέλη του 2018 ο οποίος έχει 3.5% πλεόνασμα.

“Όταν τον φτιάχνει λέει είμαι δεσμευμένος να έχω μείωση 1% στις συντάξεις και προσθέτει στις άλλες δαπάνες το 1% δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών κάνει ανακατανομή των ποσών από την μία δαπάνη στην άλλη. Κάθε χρόνο ο υπουργός Οικονομικών ανακατανέμει κατηγορίες δαπανών”.

“Υπάρχουν και τα έσοδα, οπότε για το 2019, σε μία κατηγορία έχει αύξηση εσόδων από τη μείωση του αφορολογήτου οπότε μειώνει αντιστοίχως και τις άλλες κατηγορίες εσόδων τις φοροαπαλλαγές ώστε να μείνει το 3.5%. Τη μια χρονιά κάνει ανακατανομή των δαπανών κατά 1% αφήνοντας ατόφιο το 3.5% και την άλλη κάνει ανακατανομή των εσόδων αφήνοντας και πάλι ατόφιο το 3.5%. Όλη η συζήτηση που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άνευ αντικειμένου”.

“Αν για κάποιο λόγο ο υπουργός Οικονομικών βλέπει ότι δεν βγάζει 3.5% και βγάζει 2.5% τότε μπαίνουμε στα σενάρια ώστε θα πρέπει να βρει όφελος”.

“Έχω το 3.5% όπως είμαστε φέτος, του χρόνου με δεδομένο το 3.5% και κάνω ανακατανομή ενώ επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ότι πρέπει να πάμε στο 4.5% για να ληφθούν τα αντίμετρα.”

Ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε ότι “δεν ήταν εύκολο και χωρίς συνέπειες η επιτυχία του 4% πλεονάσματος» αλλά είχε και το θετικό ότι η χώρα εκεί που δανειζόταν με 8 και 9 % ενώ μόλις μπει το 4% μπροστά αποκτά αξιόχρεη θέση στις αγορές . Για την κυβέρνηση μπορεί να έχει δευτερεύουσα σημασία γιατί δεν χρειάζεται να δανειστεί χρήματα, όμως για τις επιχειρήσεις που χρειάζονται δανεισμό, για τους πολίτες και για την πραγματική οικονομία έχει τεράστιο”.

«Θα έχουμε τα οφέλη μιας σταθεροποιημένης οικονομίας» τόνισε ο κ. Σταθάκης

“Η υπεραπόδοση στα δημόσια οικονομικά έχει προβλήματα αλλά έχει και το τεράστιο αβαντάζ της σταθερότητας της οικονομίας. Δίνει μια τεράστια δυνατότητα στη χώρα και αν δεν είχαμε αυτές τις επιδόσεις τότε θα υποχρεωνόμασταν στη λήψη νέων μέτρων”.

“Τώρα κλείνει το πρόγραμμα το 2018 και τελειώνουμε”.

«Η προοπτική για ολοκλήρωση του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018 είναι πλέον ορατό και ρεαλιστικό αποτέλεσμα με βάση τα οικονομικά δεδομένα».

Αναφερόμενος στα θετικά μέτρα ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι τα μισά αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις μια άλλη ενότητα μέτρα είναι προορισμένα για την ενίσχυση της απασχόλησης και η τρίτη ενότητα μέτρων αφορούν το κοινωνικό κράτος και των κοινωνικών προσφορών σε μια μεγάλη μερίδα πολιτών που την έχει ανάγκη.

“Θα είναι ένα πακέτο η τεχνική συμφωνία με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα περιγραφούν αναλυτικά και θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος”.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ τόνισε ότι τα πολλά δάνεια η εταιρεία τα πήρε παλιά πριν έρθει αυτή η κυβέρνηση.

“Παραλάβαμε τη ΔΕΗ υπερδανεισμένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» και χρεωμένη από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο κληθήκαμε να τη διαχειριστούμε, ωστόσο έγιναν οι ρυθμίσεις και μειώθηκε το χρέος της, κατάφερε να δανειστεί”, σχολίασε ο υπουργός και απέκλεισε ότι θα γίνει αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Καύσιμα: Τιμές-φωτιά με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε 15 περιφέρειες και νησιά

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...