Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα υπερασπίζεται Κίνα και Αίγυπτο υπέρ των συμφερόντων της θέτοντας βέτο στην ΕΕ

Η Ελλάδα υπερασπίζεται Κίνα και Αίγυπτο υπέρ των συμφερόντων της θέτοντας βέτο στην ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ελλάδα υπερασπίζεται Κίνα και Αίγυπτο υπέρ των συμφερόντων της θέτοντας βέτο στην ΕΕ.

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσδοκά μεγάλες επενδύσεις από την Κίνα, ενώ έχει συνάψει στρατηγική συμφωνία με την Αίγυπτο στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων, δείχνει ιδιαίτερη προσοχή στην στείρα πολιτική που θέλει να επιβάλει η ΕΕ και ακολουθεί μια εθνική στρατηγική.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έβαλε βέτο και μπλόκαρε δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέκρινε την Κίνα για τις επιδόσεις της στο μέτωπο των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η επίμαχη δήλωση κατατίθεται τρεις φορές κάθε χρόνο στο συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, και αποτελεί δίαυλο άσκησης ευρωπαϊκής κριτικής για ευαίσθητα θέματα που άλλες δυνάμεις αποφεύγουν να θέσουν.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters εκτίμησαν πως “το μπλοκάρισμα υπονομεύει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστολής ακτιβιστών και αντιφρονούντων” που επιχειρεί το Πεκίνο.

Μία πηγή χαρακτήρισε «τουλάχιστον ανέντιμη» τη στάση της Αθήνας, σημειώνοντας πως πριν λίγες ημέρες το Eurogroup ενέκρινε κατ’ αρχήν την αποδέσμευση 8,5 δισεκ. ευρώ για τη χώρα μας.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφεραν στο Reuters πως είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. δεν κατορθώνει να καταθέσει τη δήλωση στον ΟΗΕ.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το skai.gr, ωστόσο αντέτειναν πως η κριτική της Ε.Ε. δεν ήταν εποικοδομητική και μπορούσε να υπονομεύσει το επερχόμενο διμερές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ευρώπης-Κίνας, το οποίο διοργανώνεται μετά από χρόνια και μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά από το αντίστοιχο φόρουμ του ΟΗΕ.

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι η Αθήνα έχει εκφράσει και στο παρελθόν επιφυλάξεις για τον τρόπο άσκησης της ευρωπαϊκής κριτικής, όχι μόνο σχετικά με την Κίνα, αλλά και σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο.

Όπως εξήγησε στέλεχος του ΥΠΕΞ, η κριτική είναι συχνά στείρα και δεν λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος αλλά και τη σημασία που έχει για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται πως η Αίγυπτος αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, με την Αθήνα να δίνει επιδιώκει τη χάραξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Παράλληλα, η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από την Κίνα και να τονώσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...