Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς και γιατί ο Αθανασίου “γλίτωσε” από τη φυλακή τον Παπαντωνίου

Πώς και γιατί ο Αθανασίου “γλίτωσε” από τη φυλακή τον Παπαντωνίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένοχο για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» έκρινε το Δικαστήριο το ζεύγος Παπαντωνίου. Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ο καθένας, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου έπεσε στα μαλακά, όχι επειδή το αδίκημά του δεν ήταν σοβαρό, αλλά επειδή κάποιος άλλος, είχε φροντίσει να μετατρέψει το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» από κακούργημα σε πλημμέλημα, μειώνοντας έτσι και τις πιθανές ποινές.

Η «πέτρα του σκανδάλου» στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του Αντώνη Σαμαρά, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο Αθανασίου φρόντισε το 2014 να αλλάξει μια διάταξη του νόμου περί «πόθεν έσχες» μετατρέποντας το μέχρι τότε κακούργημα της ψευδούς δήλωσης σε πλημμέλημα. Την αλλαγή αυτή εκμεταλλεύτηκε νομικά το ζεύγος Παπαντωνίου καταφέρνοντας να αποφύγει μια βαρύτερη ποινή.

Ο εκλεκτός του Αντώνη Σαμαρά για το υπουργείο Δικαιοσύνης άλλαξε συγκεκριμένα το άρθρο 6 του νόμου 3213/2003 το οποίο πλέον προβλέπει ότι «όποιος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του» τιμωρείται με μικρότερες ποινές.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την τροποποίηση του νόμου από τον κ. Αθανασίου, η ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί εφόσον κρίνονταν ένοχο το ζεύγος Παπαντωνίου θα μπορούσε να φτάνει τα 10 χρόνια και δεν θα ήταν εξαγοράσιμη.

Η αλλαγή αυτή, που ευνόησε τελικά και τον Γιάννο Παπαντωνίου με τη σύζυγό του, ίσως δεν έγινε τυχαία. Και τούτο γιατί ο ίδιος ο Αθανασίου έχει πιαστεί με τη «γίδα στην πλάτη» καταθέτοντας, σύμφωνα με το koutipandoras.gr, όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στη δήλωση που είχε καταθέσει εμφάνιζε ψευδή στοιχεία αναφορικά με ακίνητο το οποίο του ανήκει. Ο ίδιος δήλωνε πως το συγκεκριμένο ακίνητο το οποίο ανήκει στον ίδιο και τη σύζυγό του έχει συνολική έκταση 350 τ.μ. Το Hot Doc αντιθέτως είχε διαπιστώσει μετά από ενδελεχή έρευνα ότι η συνολική έκταση ξεπερνούσε τα 631 τ.μ.

Βάσει μάλιστα των στοιχείων που υπήρχαν στο υποθηκοφυλακείο και τα οποία αναλυτικά είχε παρουσιάσει το περιοδικό προέκυπτε ότι το ακίνητο περιελάμβανε διαμερίσματα 112,20 τ.μ., 85,90 τ.μ., 192,90 τ.μ. και 63,82 τ.μ. και αποθήκες 149,20 τ.μ. και 27,50 τ.μ. αντίστοιχα.

Αν και τα στοιχεία αυτά απουσίαζαν από τη δήλωση «πόθεν έσχες» ως εκ θαύματος εμφανίστηκαν και μάλιστα με ακρίβεια χιλιοστού, στην επόμενη δήλωση του πρώην υπουργού, η οποία ακολούθησε φυσικά τις αποκαλύψεις του Hot Doc. Εκείνο πάντως που στην περίπτωση του Αθανασίου προκαλεί ερωτηματικά είναι ότι η αρμόδια Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής ουδέποτε έκανε τον κόπο να ασχοληθεί με την υπόθεση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση-χαστούκι για κυβέρνηση Μητσοτάκη και Δικαιοσύνη: 8 στους 10 βλέπουν συγκάλυψη στα Τέμπη

«Έξοδος Δικαίου» των Μεσολογγιτών: Πάνδημο ΟΧΙ στην επιχειρούμενη κατάργηση του κεντρικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου

Κασσελάκης: Επίθεση στη Δικαιοσύνη για στοχοποίηση του και μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Αντ. Σαμαράς: «Δεν έχει λήξει η υπόθεση» της Βόρειας Μακεδονίας – Καρφιά -ξανά- στον Μητσοτάκη

Frankfurter Rundschau: Θα εκδώσει η Ελλάδα στην Τουρκία πρώην συνεργάτη του Ερντογάν;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...