Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαινεί την Ελλάδα για την τρομοκρατία – “Συνεργάσιμος εταίρος”

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαινεί την Ελλάδα για την τρομοκρατία – “Συνεργάσιμος εταίρος”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ελλάδα παραμένει ένας συνεργάσιμος εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας” σημειώνει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία ανά τον κόσμο για το 2016 που δόθηκε την Τετάρτη στην δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, στην εισαγωγή της έκθεσης, σημειώνεται ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση παρέμεινε ένας συνεργάσιμος εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι μεταξύ των υψηλών τους προτεραιοτήτων.

Συνέβησαν σποραδικές επιθέσεις μικρής κλίμακας όπως με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από τοπικές τρομοκρατικές ομάδες, αλλά αυτές οι επιθέσεις ήταν λιγότερες από τα προηγούμενα δύο χρόνια. Γενικά αυτές οι επιθέσεις δεν φαίνεται ότι σκόπευαν να προκαλέσουν σωματική βλάβη, αλλά αναζητούσαν να περάσουν ένα πολιτικό μήνυμα.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε άμεσα τις ξένες τρομοκρατικές δράσεις, όπως την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες το Μάρτιο του 2016, καθώς επίσης καταδίκασε έντονα τις δράσεις του ΙSIS» καταλήγει η εισαγωγή της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επαινεί την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛΑΣ, αναφέρει ότι στις τάξεις της περιλαμβάνει νέους αξιωματικούς με υψηλό ηθικό και κατάρτιση και ότι ενώ έχουν επιδείξει τις ικανότητές τους στην συλλογή πληροφοριών, η υπηρεσία δεν διαθέτει τις δυνατότητες να επεξεργαστεί τον υψηλό αριθμό δεδομένων που διαθέτει και να τα μοιραστεί με άλλες υπηρεσίες.

Στο κείμενο της έκθεσης ασκείται, όπως και στο παρελθόν, κριτική για τον τύπο των ελληνικών Δελτίων Ταυτότητας, υπογραμμίζοντας ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε μετατροπές και αντικαταστάσεις φωτογραφιών και ότι δεν έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές Αρχές παραμέτρους ασφαλείας, όπως ψηφιακές φωτογραφίες και βιομετρικά στοιχεία.

“Πορώδη σύνορα”

Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνεται επίσης ότι έξι από τους τρομοκράτες στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδος εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης και τονίζεται ότι η Ελλάδα έχει «πορώδη» σύνορα. Σε αυτό το σημείο της έκθεσης, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι μέρος του παγκόσμιου συνασπισμού για την πάταξη του ISIS και υλοποιεί τις αποφάσεις 2178 και 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με το καθεστώς κυρώσεων εναντίον του ISIS και της Αλ Κάιντα.

Η έκθεση κάνει αναφορά στα τρομοκρατικά χτυπήματα που συνέβησαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που αφορούν σε μικρής κλίμακας επιθέσεις που κατά βάση εκτελέστηκαν από τοπικές τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες στόχευσαν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και μια Ευρωπαϊκή Πρεσβεία.

Για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των συνοριοφυλάκων, οι ΗΠΑ προσέφεραν επιμόρφωση σε 100 υπαλλήλους αεροδρομίων, αξιωματούχους αεροπορικών εταιριών και αστυνομικούς όπως και σε 25 αστυνομικούς για ζητήματα ανάλυσης εγγράφων σε θέματα διαφθοράς, αναφέρει απολογιστικά για το 2016 η έκθεση, όπου τονίζεται ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές άσκησαν έλεγχο σε 2530 ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές, αλλά δεν κατέγραψαν αποδείξεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Επίθεση – τρομοκρατικό χτύπημα – Γαλλική Πρεσβεία

Οι συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν ότι το FBI προσέφερε επιμόρφωση σε περίπου 20 αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ακτοφυλακής και σε στελέχη υπηρεσιών αναζήτησης “μαύρου χρήματος”.

Ακόμη, αναφορά γίνεται για εκπαίδευση130 αξιωματούχων από Αλεξανδρούπολη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χίο και Λέσβο για ζητήματα βίας και ριζοσπαστισμού μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...