Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σπίρτζης: Πώς θα λειτουργεί ο ΟΑΣΘ – «Η απόδοση κεφαλαίου για τους μετόχους έφτανε το 745%

Σπίρτζης: Πώς θα λειτουργεί ο ΟΑΣΘ – «Η απόδοση κεφαλαίου για τους μετόχους  έφτανε το 745%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε σειρά αποκαλύψεων για τη λειτουργία του ιδιωτικού ΟΑΣΘ, προχώρησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, καλώντας εκ νέου την αξιωματική αντιπολίτευση και κυρίως τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, που την “επίμαχη περίοδο” ήταν αρμόδιος υπουργός, να απαντήσει σε τρία ερωτήματα, που όπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα κουραστεί να “υποβάλλει”.

Αυτά είναι τα εξής: Γιατί όταν υπογράφηκε η επέκταση της σύμβασης του ΟΑΣΘ με το ελληνικό δημόσιο το 2008 έγινε σε αόριστο χρόνο; Γιατί δεν πέρασε αυτή από το Ελεγκτικό Συνέδριο; Γιατί η ακίνητη και κινητή περιουσία του οργανισμού δεν περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο το 2010, αλλά το 2017;

Μιλώντας με αριθμούς, βάσει των επίσημων ισολογισμών του ΟΑΣΘ, που σύμφωνα με τον υπουργό θα ελεγχθούν και από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, με την προοπτική εάν προκύψουν ποινικές ευθύνες αυτές να αποδοθούν, ο κ. Σπίρτζης είπε: «την περίοδο 1990-2016, οι μέτοχοι πήραν επιχειρηματικό κέρδος ύψους 324.454.000 ευρώ», την ίδια περίοδο δηλαδή -όπως εξήγησε ο ίδιος- που «η απολογιστική αντισταθμιστική καταβολή του κράτους, δηλαδή η ζημία που προκλήθηκε στο κράτος να πληρώσει, ανερχόταν σε 2,054 δισ. ευρώ».

«Συνεπώς, οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ την περίοδο 1990-2016 πήραν επιχειρηματικό κέρδος όχι επειδή πέτυχαν κέρδη, αλλά επειδή επιβάρυναν το ελληνικό δημόσιο» είπε χαρακτηριστικά.

Η ετήσια απόδοση του καταβεβλημένου κεφαλαίου των μετόχων του ΟΑΣΘ κατά την προαναφερόμενη περίοδο, κυμαινόταν σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη από 80% έως και 745%. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το μνημονιακό έτος 2010, η ετήσια απόδοση του καταβεβλημένου κεφαλαίου των μετόχων του ΟΑΣΘ ήταν στο 143%, το 2011 στο 138% και το 1995 σε 745%. «Υπάρχουν πολιτικές και διαχειριστικές ευθύνες» είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το «παλαιοκομματικό σύστημα ήξερε το πρόβλημα».

Μιλώντας, δε, για τα έσοδα και έξοδα του οργανισμού, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι τα έξοδα ήταν κατά 2,83 φορές μεγαλύτερα έναντι των εσόδων κατά μέσο όρο και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «οι προτάσεις της προηγούμενης διοίκησης του ΟΑΣΘ για αύξηση του εισιτηρίου στο 1,40 ευρώ δεν ήταν για τον εξορθολογισμό του οργανισμού, αλλά για να συνεχίσουν οι μέτοχοι να παίρνουν μεγάλα ποσά».

Τι είπε ο Στέλιος Παππάς

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, επισήμανε ότι ακόμη δεν του έχουν λυθεί όλες οι απορίες αναφορικά με το πώς διοικούνταν ο Οργανισμός, ενώ χαρακτήρισε ως συγκλονιστικές τις μαρτυρίες εργαζομένων, που -όπως τόνισε- του είπαν «ντρεπόμαστε να δουλεύουμε στον ΟΑΣΘ», όπως και το γεγονός ότι δεν πληρώνονταν οι εργαζόμενοι, αλλά και τη διαμορφούμενη άποψη του κοινού για τις αστικές συγκοινωνίες στην πόλη.

Μίλησε για έναν «μηχανισμό πελατειακών σχέσεων που είχε στηθεί και διακλαδιζόταν σε όλη την πόλη», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά «όπου είπα ότι το επιχειρηματικό κέρδος μπαίνει στα έξοδα, έσκισαν τα πτυχία τους».

Είπε επίσης ότι η ομάδα ορκωτών που τρέχει την εκκαθάριση του Οργανισμού το πράττει με τάχιστους ρυθμούς, μίλησε για τις αποσβέσεις του Οργανισμού, που για την περίοδο 2009-2016 ανέρχονταν σε 65 εκατ. ευρώ (έγιναν δύο επενδύσεις το 2012 και το 2014 συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ) και εξέφρασε την απορία του «τι έγινε το υπόλοιπο ποσό των αποσβέσεων», απαντώντας χαρακτηριστικά «εξαφανίστηκε».

Απευθυνόμενος, δε, στον κ. Σπίρτζη ότι στην επόμενη χρήση του ΟΑΣΘ θα «ξοδευτούν 20 εκατ. ευρώ λιγότερα σίγουρα». Ο κ. Παππάς είπε επίσης ότι τα συνολικά χρέη του Οργανισμού ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι δεν είναι αυτό που τον ανησυχεί, όσο οι βραχυχρόνιες υποχρεώσεις του κρατικού φορέα. Υπογράμισε τέλος ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά προσπάθεια «να καθαρίσουμε τους λεωφορειόδρομους».

Ευτυχή συγκυρία χαρακτήρισε την τρέχουσα, ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ Κωνσταντίνος Αμπατζάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι δεν γυρίζει η σελίδα για τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά «ανοίγει ένα χρυσό βιβλίο».

Στο 1 ευρώ το εισιτήριο εντός λεωφορείου

Στο 1 ευρώ θα πληρώνει το εισιτήριό του εντός των λεωφορείων του ΟΑΣΘ το επιβατικό κοινό της πόλης, με την αλλαγή λογισμικού που προωθείται, ενώ οι σχετικές κανονιστικές διατάξεις αναμένονται εντός του τρέχοντος μηνός, όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

«Τέρμα στο 1,10 ευρώ και στην πρωτοτυπία το μηχάνημα να μη δίνει ρέστα» σημείωσε και εξήγησε ότι το κόστος αλλαγής των μηχανημάτων εντός των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, είναι πολύ μεγάλο, και αφού θα γίνει στο προσεχές μέλλον διαγωνισμός για την ισχύ ηλεκτρονικού εισιτηρίου ενιαία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, δεν υπάρχει λόγος αλλαγής τους.

«Έτσι για να αποκατασταθεί η αδικία τού να μη δίνονται ρέστα από τα μηχανήματα εντός του λεωφορείου, θα εκδίδονται πλέον μόνο συγκεκριμένα εισιτήρια των 50 λεπτών, του 1 ευρώ και των 2 ευρώ», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Σπίρτζης μιλώντας για το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προμήθεια ανταλλακτικών για τα αστικά λεωφορεία ύψους 1 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι εντός του μήνα, με τα πρώτα 500.000 ευρώ, θα βγουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 100-110 λεωφορεία και εντός του τριμήνου, θα διατεθεί το υπόλοιπο ποσό για την κυκλοφορία άλλων ισάριθμων αστικών.

Υπενθύμισε, δε, ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ, κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης 240 λεωφορεία, ένα μήνα αργότερα αυτά αυξήθηκαν σε 380 και υπάρχουν άλλα 280 αστικά στο αμαξοστάσιο.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών γνωστοποίησε ότι πλέον τους ελέγχους εντός του λεωφορείων του ΟΑΣΘ θα πραγματοποιούν εργαζόμενοι του Οργανισμού, εξοικονομώντας έτσι 1 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό θα «γλυτώσει» ο Οργανισμός, από την καθαριότητα εργασία που θα εκτελείται επίσης από τους ανθρώπους του κρατικού πλέον φορέα. Επίσης, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ξανά ολιγωρία στο θέμα πληρωμής των εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη λήψη δανείου που θα χρηματοδοτήσει την ανανέωση στόλου των αστικών συγκοινωνιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (ήδη εξασφαλίστηκαν 30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής και 80 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας μέσω ΕΣΠΑ).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χρ. Σπίρτζης για Τέμπη: Ζητεί να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πάνος Ρήγας πρόεδρος του 4ου Συνεδρίου – Πέρασε η «επιλογή» Κασσελάκη

Χωρίς ταξί η Αθήνα στις 27 και 28 Φεβρουαρίου – ΣΑΤΑ: «Αιτία πολέμου η αδιαφορία της κυβέρνησης»

Χρήστος Σπίρτζης: Ο Κασσελάκης να «προσγειωθεί στην πραγματικότητα»

Politico: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προστάτεψε τον Κώστα Αχ. Καραμανλή για την τραγωδία στα Τέμπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...