Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Με Εβραίους της Αμερικής, Άραβες, Λίβυους και Ουκρανούς συναντήθηκε ο Κοτζιάς στον ΟΗΕ

Με Εβραίους της Αμερικής, Άραβες, Λίβυους και Ουκρανούς συναντήθηκε ο Κοτζιάς στον ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αποστολή Νέα Υόρκη: Ξεκίνησε τις συναντήσεις του ο Νίκος Κοτζιάς στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Με τις αφίξεις των 150 περίπου ηγετών κρατών στην Νέα Υόρκη για την 72 Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, τοπική ώρα, ξεκίνησε το πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση με Εβραϊκές Οργανώσεις, ενώ νωρίς το απόγευμα δόθηκε δεξίωση προς τιμήν του Έλληνα ΥΠΕΞ, από το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (World Jewish Congress) για την προσφορά του στην σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν η στρατηγική και ιστορική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών και η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς, οι προοπτικές στο Παλαιστινιακό, καθώς και ζητήματα ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε την ξεκάθαρη στάση της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, καθώς και μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Πολιτεία για να τιμήσει τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων και την προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία.

Ο Νίκος Κοτζιάς με τους εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων της Αμερικής.

Τη Δευτέρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν (Pavlo Klimkin), με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γεΐτ (Ahmed Aboul Gheit) και τον Λίβυο ομόλογο του Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα (Mohamed Taha Siala).

Με τον Γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, o Νίκος Κοτζιάς συζήτησε για τις σχέσεις του Συνδέσμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών στη βάση της ισοτιμίας με σκοπό την κατανόηση και την άμβλυνση των αντιθέσεων.

Ο Νίκος Κοτζιάς με τον Αχμέντ Αμπούλ Γεΐτ του Αραβικού Συνδέσμου.

Με τον Ουκρανό ομόλογο του ο Νίκος Κοτζιάς σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε τα ζητήματα της πολυπληθούς Ελληνικής Μειονότητας στη χωρά (σ.σ. η πλειονότητα των Ελλήνων κατοικεί στη πόλη-λιμάνι Μαριούπολη και στην ύπαιθρό της, η Μαριούπολη ιδρύθηκε από Έλληνες τα νεώτερα χρόνια), τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην χώρα όσον αφορά την ασφάλεια και την σταθερότητα, τον πρόσφατο νόμο για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και τα ζητήματα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Ο Νίκος Κοτζιάς με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Την κατάσταση στην Λιβύη, την εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας του Skhirat, το προσφυγικό και τις μεταναστευτικές ροές στην Κεντρική Μεσόγειο, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την εκπαιδευτική συνεργασία και το άνοιγμα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα των θεμάτων που απασχόλησαν τον Έλληνας ΥΠΕΞ και τον Λίβυο ομόλογο του, Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξετάστηκαν οι προοπτικές σταθερότητας της Λιβύης, καθώς και επίκαιρα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Συζητήθηκε, ακόμη, η κατάσταση ασφαλείας στην Τρίπολη, σε συνάρτηση και με την προοπτική επαναλειτουργίας της εκεί Ελληνικής Πρεσβείας.

Τέθηκαν επίσης θέματα διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Ο Νίκος Κοτζιάς με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε προσκλήσεις προς τον Λίβυο ομόλογό του να συμμετάσχει στην επόμενη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και Σταθερότητα στη Μεσόγειο, καθώς και στην Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή», τις οποίες και αποδέχθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΥΠΕΞ των 28 θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον νέο Ειδικό Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, δεδομένου ότι αυτή τη βδομάδα θα συμβούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Ο Πούτιν «σκέφτεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

H Ουκρανία βομβαρδίζει εκλογικά τμήματα στην κατεχόμενη Χερσώνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...