Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Τα “είπε” με Αρμενία και Λίβανο ο Κοτζιάς και γευμάτισε με Αλβανία και Σκόπια (φωτο)

Τα “είπε” με Αρμενία και Λίβανο ο Κοτζιάς και γευμάτισε με Αλβανία και Σκόπια (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αποστολή ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Συνεχίζοντας τις εργασίες για την 72η ΓΣ του ΟΗΕ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είχε στο περιθώριο των εργασιών συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Αρμενία, την Κολομβία, το Λίβανο, ενώ παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Αλβανό ομόλογο του και σε δείπνο εργασίας με τον ομόλογο του από την ΠΓΔΜ.

Με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ

Πρώτη διμερής συνάντηση για τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ήταν με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, κ. Έντουαρντ Ναλμπαντιάν.

Κατά τη συνάντηση τους οι δύο Υπουργοί εστίασαν στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, σε συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών στο Ερεβάν τον παρελθόντα Μάρτιο, με έμφαση στις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και ο τουρισμός.

Εξετάστηκε επίσης όλο το φάσμα σχέσεων ΕΕ-Αρμενίας, η ενίσχυση των οποίων θα μπορέσει να επιτευχθεί και με την ενεργοποίηση του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Αρμενίας, που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

Τέθηκαν επίσης ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων του Κυπριακού, για το οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας ζήτησε να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ακόμη, συζητήθηκαν η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το επικείμενο κουρδικό δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ.

Ελλάδα και Αρμενία εκτός από τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις είναι και δύο χώρες σύμμαχοι.

Ο Νίκος Κοτζιάς, προσκάλεσε τον ομόλογό του της Αρμενίας να επισκεφθεί την Αθήνα περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Με την Κολομβιανή ΥΠΕΞ

Στην συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε διμερή συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Άνχελα Ολουίν Κουεγιάρ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε θερμό κλίμα, εξετάσθηκαν τρόποι για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών επί ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της μορφωτικής-πολιτιστικής συνεργασίας, αλλά και για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας θα επισκεφθεί την Αθήνα στα μέσα Δεκεμβρίου 2017.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν σχετική εμπειρογνωμοσύνη και βέλτιστες πρακτικές.

Περαιτέρω, η Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό της, για τις θετικές προοπτικές που διανοίγει η υπογραφή και εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης και του FARC.

Κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, η Κολομβιανή ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Αθήνα στα μέσα Δεκεμβρίου 2017, ενώ ανταπέδωσε ανάλογη πρόσκληση στον Ν. Κοτζιά για να επισκεφθεί την Κολομβία εντός του 2018.

Με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε η τελευταία προγραμματισμένη διμερής συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, κ. Γεμπράν Μπασίλ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τo άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Κυριάρχησαν θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε το περιεχόμενο των ελληνικών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας το κεκτημένο της Διάσκεψης της Ρόδου για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας.

Θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο ήταν στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ του Έλληνα και Λιβανέζου ΥΠΕΞ.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου στον πολιτιστικό-μορφωτικό τομέα, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο πανεπιστημίων, αλλά και η σκοπιμότητα οικοδόμησης μιας ευρύτερης αρχιτεκτονικής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Περαιτέρω, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να ενισχύσουν τη δυναμική της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να συγκληθεί η επόμενη συνάντηση στο προσεχές διάστημα.

Εξετάστηκαν επίσης ζητήματα διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας υποστήριξης υποψηφιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, ο κ. Υπουργός προσκάλεσε το Λιβανέζο ομόλογό του να συμμετάσχει στη 2η Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά και στην 3η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα που θα λάβει χώρα στα τέλη Ιουνίου 2018.

Γεύματα εργασίας με Αλβανό και Σκοπιανό ΥΠΕΞ

Εκτός προγράμματος το μεσημέρι της Τετάρτης, υπήρξε επαφή μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αλβανίας και κλείσθηκε γεύμα εργασίας ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Ντιτμίρ Μπουσάτι στο Avra Estiatorio Madison.

Το γεύμα που διήρκησε για πάνω από δυο ώρες, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα κι έγινε εκτενής συζήτηση για όλα τα διμερή θέματα αλλά και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Περισσότερο από δύο ώρες κράτησε το γεύμα εργασίας του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του.

Επίσης συζητήθηκε και η τετραμερής συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα, Αλβανία, FYROM και Βουλγαρία, μια πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε εκτενώς η εξεύρεση τρόπου ώστε να ξεπεραστούν οι προσπάθειες συγκεκριμένων κύκλων που επιμένουν να δημιουργούν τεχνητή ένταση μέσω δημοσιευμάτων και ενεργειών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Το βράδυ ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρακάθισε σε δείπνο, προσκεκλημένος του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα και συζήτησαν εις βάθος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα κι έγινε σε βάθος συζήτηση ώστε να ξεπεραστεί η καχυποψία ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η τρίτη ουσιαστικά συνάντηση των δυο ανδρών και το θετικό κλίμα που καλλιεργήθηκε σε όλο το δείπνο, θα δρομομολογήσει εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις τοπικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Την Πέμπτη, το πρόγραμμα του Νικου Κοτζιά περιλαμβάνει συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και συνάντηση Υπουργικού επιπέδου μελών Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, μια πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ.

Τέλος ο Νίκος Κοτζιάς θα παρευρεθεί στο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, που γίνεται για να τιμηθεί για την προσφορά του για το Κυπριακό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

ΟΗΕ: Μεγάλη πιθανότητα το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...