Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Στην Άγκυρα ο Νίκος Κοτζιάς για να μετατρέψει τις αντιπαραθετικές ελληνοτουρκικές σχέσεις σε συνεργατικές

Στην Άγκυρα ο Νίκος Κοτζιάς για να μετατρέψει τις αντιπαραθετικές ελληνοτουρκικές σχέσεις σε συνεργατικές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην Άγκυρα θα βρεθεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς από τις 23 έως τις 24 Οκτωβρίου, αποδεχόμενος την πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη που του απεύθυνε ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ βρισκόταν στην Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Παρότι οι δυο ΥΠΕΞ έχουν συναντηθεί στο περιθώριο Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Crans Montana αλλά και κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στις 19 Ιουνίου 2017 στην Αθήνα, η τελευταία επίσημη συνάντηση τους καταγράφεται στα τέλη Αυγούστου του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, είχε επανειλημμένως καλέσει τον Τούρκο ομόλογο του να συναντηθούν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογη αντιμετώπιση υπάρχει και στη σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη κι έχει αναβληθεί αρκετές φορές.

Τελευταία σύγκλιση του ΑΣΣ είχε πραγματοποιηθεί στην Σμύρνη στις 8 Μαρτίου 2016, μια μέρα μετά από την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Διπλωματικές πηγές από την Ελλάδα μας ανέφεραν, ότι ταυτόχρονα παρατηρείται συστηματική πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, κάτι που θέτει σοβαρά προσκόμματα στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα σημαντική αύξηση της παραβατικότητας σε βάρος της Ελλάδας, η μεγαλύτερη την τελευταία δεκαετία, ενώ κάποια περιστατικά αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως σοβαρά.

Παρότι η ελληνική πλευρά καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη μετατροπή των ελληνοτουρκικών σχέσεων από αντιπαραθετικές σε συνεργατικές, σύμφωνα πάντα με ελληνικές πηγές, οι προκλήσεις στο Αιγαίο, οι επιτιμητικές και συχνά εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε συγκεκριμένα νησιά και νησίδες, οι «διαρροές» για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και η παρουσίαση από μερίδας του Τύπου της Ελλάδας ως καταφύγιο τρομοκρατών (FETO, PKK) δημιουργούν ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

Κάτι που σε συνάρτηση με τις παραβιάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης ενός «ατυχήματος» με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ελληνική πλευρά, όπως μας τόνισαν διπλωματικές πηγές, καταβάλει προσπάθειες να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την τουρκική, ώστε να στηθούν γέφυρες συνεργασίας.

Η αναγκαιότητα αυτής της επαφής και επικοινωνίας, φαίνεται εκ του αποτελέσματος, καθώς κάθε φορά που υπήρχε συνάντηση μεταξύ Τσίπρα-Ερντογάν, αλλά και Τσίπρα-Γιλντιρίμ υπήρξε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δυο χωρών.

Προς επίρρωση αυτού, να θυμίσουμε ότι μετά την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Πεκίνο τον Μάιο του 2017 σταμάτησαν οι λεκτικές αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκική πλευρά.

Όσο τα προβλήματα συσσωρεύονται ανάμεσα στις δυο πλευρές, οι σχέσεις πολύ πιθανόν να χειροτερεύσουν τόνισε ανώτερη πηγή του Ελληνικού ΥΠΕΞ.

Άρα είναι επιβεβλημένη η εντατικοποίηση των διπλωματικών ανοιγμάτων προς την Τουρκία και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, με κατ’ αρχήν στόχο την μείωση της έντασης.

Από τη μεριά της Τουρκικής πλευράς, όταν ο γράφων έθεσε τους προβληματισμούς της ελληνικής πλευράς σε ανώτερη πηγή της τουρκικής διπλωματίας, απάντησαν ότι διάθεση μας είναι η συνέχιση των προσπαθειών για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών κάτι που θα είναι επωφελής και για τις δυο πλευρές.

Για την αναβολή της Ανώτατης Συνόδου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και της συνάντησης μεταξύ των ΥΠΕΞ, ανέφεραν ότι την ίδια περίοδο υπήρξαν θέματα ύψιστης προτεραιότητας για την Τουρκία που θα έπρεπε να διευθετηθούν γι αυτό το λόγο υπήρξαν και οι αναβολές.

Όπως τόνισε η ίδια πηγή, ευελπιστούμε ότι θα εκκινήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας με την Ελλάδα, σε έναν δημιουργικό και παραγωγικό δρόμο και για τις δυο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επικεντρωθεί στα διμερή ζητήματα με αναφορές στα περιφερειακά θέματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...