Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρυξέλλες: Εφικτή συμφωνία με την Ελλάδα πριν το Eurogroup στις 4 Δεκέμβρη

Βρυξέλλες: Εφικτή συμφωνία με την Ελλάδα πριν το Eurogroup στις 4 Δεκέμβρη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η τραπεζική ενοποίηση θα βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες με δύο μορφές αυτή τη φορά: η πρώτη συνεδρίαση ξεκινάει στις 4.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και η δεύτερη στις 6.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τους 27 υπουργούς οικονομικών της ΕΕ (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου).

Στην πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί θα ενημερώσει το Eurogroup για τις δραστηριότητες της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ το τελευταίο εξάμηνο.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις και εθνικές πρακτικές σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο που έχουν στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Η συζήτηση συνδέεται με τις κοινές αρχές για την προώθηση των επενδύσεων, στις οποίες το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με μία από αυτές τις αρχές, η ζώνη του ευρώ πρέπει να εξασφαλίσει δημόσιες επενδύσεις υψηλής ποιότητας για την τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχετικά με την Ελλάδα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής τους στην Αθήνα. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, «οι εισηγήσεις των θεσμών είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό», ωστόσο υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα ένα «τεράστιο όγκο δουλειάς» να ολοκληρώσουν. Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Eξάλλου, o πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να παρουσιάσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου της ευρωομάδας και την υποβολή υποψηφιοτήτων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει περί τα μέσα Νοεμβρίου. Η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup αναμένεται να γίνει στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, το Eurogroup θα συνεδριάσει με την λεγόμενη «περιεκτική» του μορφή (inclusive format) με βασικά θέματα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τους δημοσιονομικούς κανόνες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Στη συνάντηση αυτή μετέχουν οι υπουργοί των χωρών της ΕΕ που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, καθώς και οι υπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Κροατίας που έχουν προσκληθεί ως παρατηρητές.

Κατά τη συνεδρίαση θα γίνει προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρώ το Δεκέμβριο, η οποία θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την ΟΝΕ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, η Σύνοδος Κορυφής του Ευρώ θα διεξαχθεί με την «περιεκτική μορφή» (inclusive format).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...