Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι απαντήσεις που δεν έδωσε η Ξαφά για το σαμποτάζ στο Λονδίνο – Έκθετος ο Μητσοτάκης

Οι απαντήσεις που δεν έδωσε η Ξαφά για το σαμποτάζ στο Λονδίνο – Έκθετος ο Μητσοτάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σάλο προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφορικά με τα όσα είπε σε επενδυτές η Μιράντα Ξαφά, φερόμενη ως άτυπη σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε κλειστή συνάντηση την περασμένη Παρασκευή.

Οπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα, το δημοσίευμα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις της κυβέρνησης, σχόλια από τη Ν.Δ., αλλά και απειλές από την ίδια τη Μιράντα Ξαφά κατά της εφημερίδας.

Γράφει ο Nίκος Σβέρκος:

“Στο ρεπορτάζ μας με τίτλο «Δολιοφθορά από… την άτυπη σύμβουλο» μεταφέραμε την πληροφορία πως η Μιράντα Ξαφά, σε συνάντησή της με επενδυτές σε «κλειστή λέσχη» στο Λονδίνο, επικαλούμενη αορίστως «τραπεζικές πηγές», ισχυρίστηκε ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση στις αρχές του 2018, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το δεύτερο τρίμηνο του 2018, τις εκλογές θα κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, τέλος, ότι εκείνος θα αναγκαστεί να ψηφίσει νέο, τέταρτο μνημόνιο.

Οι αντιδράσεις

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης, αφού από την πρώτη στιγμή επένδυσε στην καταστροφή, απελπισμένος πια και απόλυτα πεπεισμένος ότι χωρίς καταστροφή δεν έχει καμιά ελπίδα πολίτικης επιβίωσης, στέλνει τη σύμβουλό του στο εξωτερικό σε διατεταγμένη υπηρεσία, μήπως και καταφέρει να υπονομεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας».

Εκανε λόγο για «διασπορά καταστροφολογικών ψευδών ειδήσεων», που «δεν είναι κάτι καινούργιο από πλευράς Ν.Δ.» και συμπλήρωσε ότι «η μεθοδευμένη υπονόμευση, όμως, προς τους διεθνείς επενδυτές της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος την ώρα που η κυβέρνηση τους καλεί να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα, συνιστά πράξη που εκφεύγει από τα όρια της πολιτικής και εισέρχεται στη σφαίρα της Δικαιοσύνης. Ο λόγος για τη συνέχεια προφανώς της ανήκει».

Πηγές από τη Ν.Δ. άφησαν να διαρρεύσει αρχικά ο ισχυρισμός πως «η κ. Ξαφά δεν έχει καμία σχέση με τη Ν.Δ.».

Αργότερα, όταν το θέμα έλαβε διαστάσεις, η Ν.Δ. απέφυγε να μιλήσει επί της ουσίας και σημείωσε σε δήλωσή της ότι «το Μέγαρο Μαξίμου μέσα στην απελπισία του καταφεύγει καθημερινά πλέον σε συκοφαντίες και ψέματα», πως η ανακοίνωση του Μαξίμου «στερείται κάθε σοβαρότητας» και θέλησε να υπογραμμίσει ότι «η κυρία Ξαφά δεν είναι σύμβουλος ή συνεργάτις του κ. Μητσοτάκη. Αντιθέτως ο κ. Καμμένος είναι συναρχηγός του κ. Τσίπρα».

Ωστόσο, η ανακοίνωση της Ν.Δ. προκαλεί πρόσθετα πολιτικά ερωτήματα, καθώς όταν προσχώρησε η «Δράση» (μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της είναι η Μιράντα Ξαφά) στη Ν.Δ. τον Ιανουάριο του 2017, ο επικεφαλής της Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωνε ότι το νεοφιλελεύθερο κόμμα «θα στηρίξει με όσες δυνάμεις διαθέτει τη Ν.Δ.», καθώς «μόνο μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ρεαλιστικό να υλοποιήσει σήμερα μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια».

Η δήλωση αυτή «έκλεινε» λέγοντας ότι «η Δράση διαθέτει στη διάθεση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη όλες τις δυνάμεις της. Τα στελέχη, τις ιδέες και την πολιτική της προσπάθεια».

Προφανώς σε αυτά συμπεριλαμβάνεται, όπως είναι φυσικό, και η Μιράντα Ξαφά.

Εκείνη την εποχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι «καλωσορίζει την απόφαση αυτή της Δράσης και θα αξιοποιήσει τα στελέχη της με διάφορους τρόπους στην ευρύτερη πολιτική της προσπάθεια».

Επιπρόσθετα αξίζει να σημειωθεί ότι σε πλήθος δημοσιευμάτων που στο παρελθόν έφεραν τη Μιράντα Ξαφά να αποτελεί άτυπη σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είχε υπάρξει η παραμικρή διάψευση.

Η ίδια η Δράση, σε ανακοίνωσή της χτες, αφού μίλησε για «συκοφαντική επίθεση», επιβεβαίωσε ότι η Μιράντα Ξαφά είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της.

Η κ.Ξαφά σε δήλωσή της στο liberal.gr ανέφερε τα εξής: «Ζούμε σε μια παράλογη εποχή που κατασκευάζονται ειδήσεις χωρίς όσοι τις μαγειρεύουν να κάνουν καν τον κόπο να τις κάνουν να φαίνονται αληθοφανείς.

Είναι η τακτική των fake news, την αθλιότητα της οποίας για να την αντιληφθεί στην ολότητά της κάποιος θα πρέπει να τη βιώσει προσωπικά.

Πρόκειται για πρακτικές που θυμίζουν εγχειρίδια προπαγάνδας του Μεσοπολέμου, όταν αναπτύχθηκε η θεωρία ότι όσο πιο τερατώδες είναι ένα ψέμα τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να γίνει πιστευτό».

Το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Δράσης και, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του περασμένου Ιανουαρίου, στέλεχος στην υπηρεσία του Κυρ. Μητσοτάκη, συμπλήρωσε πως «σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας που είναι και η ουσία, η κυβέρνηση καλά θα κάνει αντί να αναζητά σωσίβια στα fake news, να συνειδητοποιήσει την τεράστια ζημιά που προκαλεί η υπερφορολόγηση» και ότι «η προσέλκυση επενδύσεων και η τριτοκοσμική προπαγάνδα είναι ασυμβίβαστα.

Οι επενδύσεις δεν διατάσσονται από προπαγανδιστές. Ερχονται όταν υπάρχουν θετικές οικονομικές προσδοκίες και πραγματική βούληση για μεταρρυθμίσεις».

Κατέληξε, δε, ότι θα προχωρήσει «σε όλες τις νόμιμες ενέργειες κατά της εφημερίδας για τις πολιτικά υποκινούμενες φαντασιοπληξίες».

Και συνεχίζει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα:

“Ηταν αναμενόμενο η κ. Ξαφά να διαψεύσει το δημοσίευμα, αλλά δεν διευκρίνισε τι ακριβώς διαψεύδει.

Δεν διέψευσε, για παράδειγμα, τη συμμετοχή της στη συνάντηση με επενδυτές του τραπεζικού κλάδου στο Λονδίνο.

Η δε αναφορά της στα της οικονομίας μάλλον επιβεβαιώνει το πολιτικό σκεπτικό το οποίο η κ. Ξαφά ακολούθησε στη συνάντηση του Λονδίνου την περασμένη Παρασκευή.

Επειδή η ανεξάρτητη δημοσιογραφία οφείλει να μην υπολογίζει απειλές, αλλά να δημοσιεύει διασταυρωμένες πληροφορίες και να θέτει τα ακριβή ερωτήματα, εμείς θα επαναλάβουμε:

– Η κ. Ξαφά ως τι βρέθηκε στην «κλειστή λέσχη», που εδρεύει στην Dover Street της περιοχής Mayfair του Λονδίνου;

– Είναι ή όχι κορυφαίο στέλεχος της Δράσης και μετά το 2017 της Ν.Δ.;

– Συνομιλεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή όχι;

Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα. Η κ. Ξαφά θα μπορούσε επίσης να ενημερώσει την κοινή γνώμη τι ακριβώς είπε στους επενδυτές, αλλά και γιατί διαπληκτίστηκε με έναν εξ αυτών, όταν ο τελευταίος αμφισβήτησε τόσο τα λεγόμενά της όσο και την αξιοπιστία των «τραπεζικών πηγών» της”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Ανδρουλάκης: «Ψεκασμένες θεωρίες» ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα με τη πρόταση δυσπιστίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...