Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα τουρκική πρόκληση: Θέλουν να επιβάλουν ψευτομουφτήδες στη Θράκη

Νέα τουρκική πρόκληση: Θέλουν να επιβάλουν ψευτομουφτήδες στη Θράκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διπλωματική διάσταση φαίνεται πως προσδίδει η Τουρκία στην πρόσφατη καταδίκη ενός μη αναγνωρισμένου μουφτή κι ενός ιμάμη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη.

Οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν τη Δευτέρα σε επτάμηνη φυλάκιση με αναστολή για αντιποίηση Αρχής, καθώς πέρυσι προσπάθησαν να τελέσουν την κηδεία ενός έλληνα μουσουλμάνου στρατιώτη που έχασε τη ζωή του σε ατύχημα, αμφισβητώντας έτσι την αρμοδιότητα του κανονικού μουφτή που διορίζεται από την ελληνική πολιτεία.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάννης για τη θρησκευτική ελευθερία, αφήνοντας μάλιστα ξεκάθαρες αιχμές για παρεμβάσεις της Αθήνας στη θρησκευτική ζωή της κοινότητας της Θράκης.

«Οι [ελληνικές Αρχές] παραβίασαν τη Συνθήκη της Λωζάννης, αγνόησαν τον εκλεγμένο μουφτή και διόρισαν δικό τους. Η θρησκεία που κηρύττει αυτός ο [διορισμένος] μουφτής είναι η θρησκεία που λέει η ελληνική κυβέρνηση, όχι η θρησκεία του Κορανίου ή του προφήτη [Μωάμεθ]», είπε ο κ. Μποζντάγκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Αιχμηρή απάντηση έδωσαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέροντας στον ΣΚΑΪ ότι μία χώρα που κρατά κλειστή επί δεκαετίες τη Σχολή της Χάλκης δεν δικαιούται να δίνει μαθήματα περί θρησκευτικής ελευθερίας.

Υπενθυμίζεται πως ειδικό το τελευταίο έτος η Άγκυρα έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τα όσα προβλέπει η Συνθήκη του 1923.

Ο κ. Μποζντάγκ υποστήριξε ακόμα πως η οικογένεια του νεκρού στρατιώτη ήθελε η κηδεία να τελεστεί από τον μη αναγνωρισμένο μουφτή, τον οποίο εκλέγει η ίδια η κοινότητα.

Οι δηλώσεις Μποζντάγκ έρχονται τη στιγμή που Αθήνα και Άγκυρα προσπαθούν να προγραμματίσουν την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα είτε στα τέλη Νοεμβρίου είτε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...