Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμφωνίες αεροπορικών υπηρεσιών και ενέργειας από Κοτζιά στην Ινδία

Συμφωνίες αεροπορικών υπηρεσιών και ενέργειας από Κοτζιά στην Ινδία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ινδία και η Ελλάδα συμφώνησαν την Τρίτη να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία τους σε ένα φάσμα σημαντικών τομέων, περιλαμβανομένων του εμπορίου, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της ενέργειας, ενώ υπέγραψαν συμφωνία για την πρώτη απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών, μεταδίδει το Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων PTI, το οποίο συνεργάζεται με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ελλάδα εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξή της στην επιδίωξη της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουαράτζ και ο έλληνας ομόλογός της Νίκος Κοτζιάς -ο οποίος πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα- είχαν εκτεταμένες συνομιλίες που κάλυψαν ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων, ενώ ασχολήθηκαν επίσης με μείζονα περιφερειακά και πολυμερή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργών επικεντρώθηκαν στην οικοδόμηση στενότερης συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, της γεωργίας, της ναυτιλίας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

«Οι δύο υπουργοί είχαν συνομιλίες για διάφορες πλευρές των διμερών σχέσεων καθώς και για σημαντικά περιφερειακά και πολυμερή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Αργότερα, μιλώντας σε μια δεξαμενή σκέψης, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επιδίωξη της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς μια «νέα ισορροπία δυνάμεων» αναδύεται στον κόσμο.

Επισημαίνοντας ότι ο κόσμος διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε πως δυνάμεις φονταμενταλισμού και τρομοκρατίας προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τον κόσμο.

Αεροπορικές υπηρεσίες και Ενέργεια

Μετά τις συνομιλίες τους, η Σούσμα Σουαράτζ και ο Νίκος Κοτζιάς, υπέγραψαν μια συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών και μια άλλη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας.

Η συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών θα επιτρέψει στις ινδικές αεροπορικές εταιρείες να λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Παρομοίως, οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν επίσης να εγκαινιάσουν πτήσεις προς μεγάλες ινδικές πόλεις.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεση αεροπορική σύνδεση ανάμεσα στην Ινδία και την Ελλάδα.

Κατά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργών, ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Ραβίς Κουμάρ, δήλωσε πως συζητήθηκαν όλες οι πλευρές των διμερών σχέσεων και πως οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία σε αμοιβαία επωφελείς τομείς.

Το εμπόριο

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου έχει σταδιακά μειωθεί, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα.

Το διμερές εμπόριο ανάμεσα στην Ινδία και την Ελλάδα έφθανε τα 606,93 εκατ. δολάρια το 2009-10 και μειώθηκε στα 445 εκατ. δολάρια το 2015-16.

Στις ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία περιλαμβάνονται βαμβάκι, μάρμαρο και γρανίτης, φύλλα αλουμινίου και ανθρακικό ασβέστιο, ενώ οι κύριες ινδικές εξαγωγές προς την Ελλάδα είναι πετρελαϊκά προϊόντα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ηλεκτρικοί μετασχηματιστές, κατεψυγμένες γαρίδες και κάσιους.

Ινδικές εταιρείες έχουν σταθεροποιήσει την παρουσία τους στην Ελλάδα στους τομείς των υποδομών, των φαρμάκων και της χαλυβουργίας, ενώ οι ελληνικές εταιρείες είναι παρούσες στους τομείς της πληροφορικής και των κατασκευών.

«Τομείς όπως η γεωργία, η ναυτιλία και ο τουρισμός προσφέρουν επίσης προοπτικές συνεργασίας», υπογράμμισε το ινδικό υπουργείο.

Περίπου 10.000 Ινδοί πολίτες ζουν στην Ελλάδα και οι περισσότεροι απ’ αυτούς απασχολούνται σε εργοστάσια ή στον κατασκευαστικό τομέα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Το Ισραήλ δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA με τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

ΟΗΕ: Μεγάλη πιθανότητα το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...