Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι εθνικιστές στα Σκόπια τρέμουν τον Κοτζιά και χρησιμοποιούν τον Κουμουτσάκο

Οι εθνικιστές στα Σκόπια τρέμουν τον Κοτζιά και χρησιμοποιούν τον Κουμουτσάκο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αναστάτωση προκάλεσαν σε κάποια αντιπολιτευόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα Σκόπια τα όσα δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Έθνος και τους αφορούν.

«Νομίζω ότι όλοι οι συνομιλητές μας κατανοούν πως πρέπει όλες οι πλευρές να αποδεχθούν έναν έντιμο συμβιβασμό. Να λειτουργήσουν στη βάση της συναίνεσης και των συμβιβασμών με αρχές», είπε ο Νίκος Κοτζιάς στο κυριακάτικο Έθνος και συνέχισε: «Αυτό αφορά και εκείνους από τους Ευρωπαίους που στο παρελθόν δημιουργούσαν αυταπάτες στην ηγεσία της φίλης χώρας ότι ο δρόμος για την ένταξη στην EE και αλλού μπορεί να ανοίξει χωρίς συμβιβασμούς.

»Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, οι μεν γείτονές μας πίστεψαν ότι μπορούσαν να προχωρήσουν στην ένταξή τους σε θεσμούς χωρίς συμφωνία μαζί μας -κάτι που είναι αδύνατο-, ενώ κάποιοι δικοί μας πίστεψαν την αυταπάτη ότι η αδράνεια στην εξωτερική πολιτική είναι όπλο.

»Αποδείχτηκε ότι στη διάρκεια της αδράνειάς μας άλλες δυνάμεις απέκτησαν εξαιρετικές προσβάσεις στους βόρειους γείτονές μας. (…)

»Το επόμενο εξάμηνο είναι που θα δείξει αν οι φίλοι μου από τη βόρεια γείτονα θα βάλουν το χέρι στην καρδιά και θα αποφασίσουν να συμβιβαστούν. Έναν έντιμο και όχι σάπιο συμβιβασμό.

»Το μπορούν, αρκεί να το πιστέψουν και να τους στηρίξουν οι φίλοι τους. Επίσης, νομίζω ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχουν συμβάλει σε μια τέτοια προοπτική», ήταν τα λόγια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Αν και τα περισσότερα σκοπιανά ΜΜΕ, για να είμαστε ειλικρινείς, περιορίστηκαν στην ειδησεογραφική παρουσίαση των δηλώσεων του Νίκου Κοτζιά χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό, ο τηλεοπτικός σταθμός ALFA TV, που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση Ζάεφ, παρουσίασε ρεπορτάζ με τίτλο: «Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Κοτζιάς, 8 ημέρες πριν από τη συνάντηση (των διαπραγματευτών) με τον Νίμιτς, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι το όνομα θα αλλάξει».

Ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός στο ρεπορτάζ του, επικαλούμενος «νομικούς εμπειρογνώμονες στα Σκόπια», μίλησε για «έναν ακόμη εκβιασμό εκ μέρους της Ελλάδας», τον οποίο αποδίδουν στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση του κρατιδίου δεν διαθέτει στρατηγική στο θέμα του ονόματος.

Οι ίδιοι αναλυτές, σύμφωνα με τον σκοπιανό ALFA TV, θεωρούν πως τα Σκόπια, αντί να προβούν σε συμβιβασμό για το όνομα, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα, θα πρέπει να ζητήσουν συλλογική αναγνώριση του ονόματος στα Ηνωμένα Έθνη.

Προφανώς και οι άνθρωποι που εισηγούνται τέτοιες ακραίες θέσεις είτε δεν έχουν αίσθηση της δεινής τους θέσης, μιας και το κράτος τους δεν διαμελίστηκε τον περασμένο Μάιο στο παρά πέντε επειδή τους “έσωσε” η Ελλάδα, είτε είναι προβοκάτορες που εξυπηρετούν εξωβαλκανικά συμφέροντα που επιθυμούν αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, τα Σκόπια με το “ανένδοτο” που κράτησαν όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να κατάφεραν να αναγνωριστούν από πάμπολλες χώρες, εξαιτίας βεβαίως και της αδράνειας των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων που ήταν αδιάφορες στα εθνικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια βαθιά απομονωμένη περίκλειστη χώρα που δίχως την υποστήριξη της Ελλάδας είναι καταδικασμένη να σβήσει από τον χάρτη.

Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη έχουν χαράξει τους χάρτες διαμελισμού των Σκοπίων αλβανικοί και βουλγαρικοί κύκλοι και η Ελλάδα δεν θα είναι για πάντα διαθέσιμη να εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα του κρατιδίου.

Κάποια στιγμή ίσως η Αθήνα κουραστεί να συζητά με σφετεριστές ιστορίας, πολιτισμού, εθνικών συμβόλων και ονόματος και αποφασίσει να τους εγκαταλείψει στην ιστορική τους μοίρα, δηλαδή να χαθούν από τον χάρτη.

Στις δηλώσεις Κοτζιά αναφέρθηκε και ο επίσης αντιπολιτευόμενος τηλεοπτικός σταθμός TV NOVA, ο οποίος σημείωσε ότι «οι τόσο αισιόδοξοι τόνοι» που χρησιμοποίησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στη συνέντευξή του εκδηλώνονται μία μόλις εβδομάδα πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το όνομα και εν αναμονή της νέας πρότασης του διαμεσολαβητή Νίμιτς.

Ωστόσο, επισημαίνει ο TV NOVA, «φαίνεται πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενιαία θέση για το ζήτημα της ονομασίας» και αυτό, σημειώνει το TRIBUNE, είναι κατόρθωμα του αμετροεπούς και αχαλίνωτου Γιώργου Κουμουτσάκου της Νέας Δημοκρατίας, με τις υστερίες του εντός και εκτός της Βουλής υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Εξαιτίας της ανεύθυνης στάσης της Νέας Δημοκρατίας στο ονοματολογικό, Σκοπιανοί εθνικιστές ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν έχει ενιαία θέση στο ζήτημα της ονομασίας.

Τώρα ίσως όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί ο Νίκος Κοτζιάς κατήγγειλε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του του ως προβοκάτορα της εξωτερικής μας πολιτικής τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ο άνθρωπος αυτός αν και δεν έχει κανένα ειδικό βάρος, επειδή μιλά ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργεί εντυπώσεις που υπονομεύουν την εθνική μας στρατηγική και επιδιώξεις.

Το σκοπιανό κανάλι TV NOVA ανέφερε στο ρεπορτάζ του ότι οι μόνοι που έχουν ξεκάθαρη γραμμή «είναι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος προβάλλει αντιρρήσεις το νέο όνομα της χώρας να εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, παρόμοια θέση εκφράζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι το όνομά μας όχι μόνον παραβιάζει τους πυλώνες της ιστορίας, αλλά και εκδηλώνει αλυτρωτικές διαθέσεις».

Το TRIBUNE απευθύνει έκκληση στις πατριωτικές δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας να χαλιναγωγήσουν τον Γιώργο Κουμουτσάκο και να πιέσουν το κόμμα τους να μην κ τα εθνικά θέματα για μικροπολιτικούς σκοπούς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

ΥΠΕΞ: Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ

Χρυσουλάκης: Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...