Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Μάλλον δεν κατάλαβαν καλά στα Σκόπια – Δεν θα διχαστούν οι Έλληνες για να υπάρξουν αυτοί – Εάν κάποιος θα ζήσει θα είναι η Ελλάδα

Μάλλον δεν κατάλαβαν καλά στα Σκόπια – Δεν θα διχαστούν οι Έλληνες για να υπάρξουν αυτοί – Εάν κάποιος θα ζήσει θα είναι η Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια,

Δεν είναι μόνο το ζήτημα του ονόματος αλλά και της ταυτότητάς τους, που απασχολεί τους ψευδομακεδονιστές βουλγαρόφωνους των Σκοπίων. Οι βουλγαρόφωνοι ψευδομακεδονιστές δεν θέλουν μια νέα ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), δηλαδή αλλαγή του συνταγματικού τους ονόματος, αλλά μια αντικατάσταση του ΠΓΔΜ με κάτι άλλο, ώστε να συνεχίσουν να «κυκλοφορούν» ως «Μακεδονία» και να παριστάνουν τους «Μακεδόνες». Δηλαδή, με απλά λόγια, θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει.

Χαρακτηριστικά των επιθυμιών τους είναι όσα γράφτηκαν στην ιστοσελίδα MKD. Εκεί ισχυρίζονται ότι δεν δέχονται νέα ονομασία που θα είναι erga omnes και φυσικά επιμένουν να συνεχίσουν να περιφέρονται και να κάνουν διεθνή καριέρα ως «Μακεδονία». Εάν όμως έχουν τέτοιες προθέσεις, τότε ποια ακριβώς διαπραγμάτευση έχουν σκοπό να κάνουν με την Ελλάδα; Μια μη-διαπραγμάτευση;

Προφανώς και οι βουλγαρόφωνοι ψευδομακεδονιστές στα Σκόπια δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο δεινή είναι η θέση τους. Νομίζουν ότι αυτό το μη-κράτος είναι σημαντικότερο από την Ελλάδα για τα συμφέροντα της Δύσης.

Τους διαφεύγει ότι υπάρχουν και «βελούδινα διαζύγια» και ότι εάν δεν θέλουν να λογικευτούν υπάρχει και το σενάριο β΄ διαμελισμού τους μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που συνορεύουν.

Μόνο η Ελλάδα πραγματικά έχει εγγυηθεί την εδαφική τους ακεραιότητα, αλλά αυτό προφανώς δεν τους έχει γίνει σαφές. Θεωρούν ότι έχουν κάποια αξία. Καμία αξία δεν έχουν, είναι έτσι κι αλλιώς περικυκλωμένοι από το ΝΑΤΟ.

«…ο Κοτζιάς δεν επιθυμεί να αποκαλύψει τις κόκκινες γραμμές», γράφει το δημοσίευμα της MKD. «Όμως, η αντιπαράθεση μεταξύ των ελληνικών πολιτικών κομμάτων αφορά το αν η λύση θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή αν θα είναι erga omnes, δύο θέσεις από τις οποίες καμία δεν είναι αποδεκτή από την “Μακεδονία”», αναφέρουν και συνεχίζουν:

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι κόκκινες γραμμές για τις οποίες μιλάει ο Κοτζιάς δεν έχουν μετακινηθεί ούτε χιλιοστό προς τα πίσω (…) Όπως πληροφορούμαστε, μία παρόμοια μαξιμαλιστική και σκληρή θέση μετέφερε ο Έλληνας διαπραγματευτής στην τελευταία συνάντηση με τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στις Βρυξέλλες, που σημαίνει αλλαγή του συντάγματος και ό,τι απορρέει από αυτό.

»Την ίδια στιγμή, και η “μακεδονική” πλευρά δεν υποχώρησε από τις θέσεις της ότι δεν διαπραγματεύεται για τη γλώσσα και την ταυτότητα.

»Εν τω μεταξύ, στην ελληνική κοινή γνώμη όλο και περισσότερο ακούγονται εικασίες για μία νέα μεθοδολογία, όπως την ονομάζουν, που θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη λύσης και η οποία προβλέπει πρώτα επίλυση του ονόματος και στη συνέχεια διμερή διαπραγμάτευση και συμφωνία για την ταυτότητα και τη γλώσσα.

»Πρόκειται για μία ακόμα θέση που δεν συμφέρει την “Μακεδονία”, επειδή, όπως εκτιμούν οι διπλωμάτες, αυτό θα σημαίνει στην κυριολοξία ήττα σε φάσεις.

»Έτσι, όλα δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με μη ρεαλιστική αισιοδοξία και με μία προσπάθεια, ποιος θα παρουσιαστεί καλύτερα ενώπιον των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας ότι επιθυμεί τη λύση».

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, διαβάζοντας το σκοπιανό σχόλιο, πόση μεγάλη ιδέα έχουν για τους εαυτούς τους αυτοί οι ελάχιστοι σε μέγεθος και σημασία βουλγαρόφωνοι ψευδομακεδονιστές.

Όχι μόνο σφετερίστηκαν ελληνική ιστορία, όνομα, σύμβολα, παραδόσεις, άρπαξαν ό,τι μπορούσαν να αρπάξουν για να υπάρξουν, όχι μόνο ψευδολόγησαν ασυστόλως ότι οι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, επιστρατεύοντας κάθε ψευδοεπιστημονική άποψη που μπορούσαν να κατασκευάσουν παραβιάζοντας τη λογική, αλλά ακόμα και αυτή τη στιγμή επιμένουν να είναι προκλητικοί.

Βεβαίως θα μπορούσε να απαντήσει κανείς ότι αυτή είναι μια άποψη απέναντι σε άλλες που εκφράζονται στα Σκόπια.

Όμως πράγματι, όταν οι Σκοπιανοί μιλάνε για «ταυτότητα» τι ακριβώς εννοούν;

Τη βουλγαρική τους; Τη σλαβική τους ως σλαβομακεδονική; Ή εκείνη των αρχαίων Μακεδόνων;

Διότι εάν οι Σκοπιανοί θέλουν να λέγονται και να είναι σκέτο Μακεδόνες, τότε να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν παραδεχτούν ότι είναι Έλληνες. Αλλιώς έχουν να επιλέξουν μεταξύ της βουλγαρικής ή σλαβομακεδονικής ταυτότητας. Μακεδόνες όμως δίχως να είναι Έλληνες δεν μπορούν να υπάρξουν.

Φοβούνται ότι ο Κοτζιάς τους κρατά το ταυτοτικό ζήτημα για μετά. Μα τόσο καιρό τι δεν κατάλαβαν; Ότι το πρόβλημα με το όνομα της Μακεδονίας ήταν απλά γεωγραφικό; Αυτό κατάλαβαν οι Σκοπιανοί;

Εξαρχής για την Ελλάδα και τους Έλληνες ήταν ταυτοτικό. Οι Σκοπιανοί δεν έκλεψαν μόνο ένα όνομα ως γεωγραφική ονομασία, σφετερίστηκαν ταυτότητα ελληνική και μάλιστα ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι ελληνική.

Εάν πάντως οι Σκοπιανοί δεν σκοπεύουν να δοθεί λύση στην ουσία του προβλήματος ας μην κάνουν τον κόπο να μπουν σε διαπραγμάτευση. Εάν νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν τον Κοτζιά είναι μακρά γελασμένοι.

Ένα πράγμα να θυμούνται καλά στα Σκόπια. Ο Κοτζιάς δεν λύγισε στο Κυπριακό, δεν θα γονατίσει μπροστά σε αυτούς τους κακόμοιρους. Να ευγνωμονούν που υπάρχει ο Κοτζιάς, διότι μόνος αυτός έχει διάθεση και μπορεί να βρει λύση. Γιατί εάν οι Σκοπιανοί δεν τα βρουν με τον Κοτζιά, τότε θα χαθούν από τον χάρτη. Η Δύση και τα συμφέροντά της δεν θα σκαλώσουν σε μια βαλκανική λακκούβα. Θα κλείσει η λακκούβα και θα πάμε παρακάτω.

Εξάλλου, να το τονίσουμε αυτό, πώς τολμάνε και μιλάνε για «ταυτότητα» οι Σκοπιανοί όταν ο ένας στους πέντε βουλγαρόφωνους της χώρας έχει πάρει βουλγαρικό διαβατήριο; Από τη μία συνωστίζονται στις ουρές για να δηλώσουν Βούλγαροι και από την άλλη διεκδικούν το όνομα και τη μακεδονική ταυτότητα;

Τόσο θράσος δεν ξέρουμε από που πηγάζει, ποιοι το υποδαυλίζουν, αλλά ένα να θυμούνται οι Σκοπιανοί. Ο Κοτζιάς είναι η τελευταία τους ελπίδα για λύση. Μετά τέλος. Και να μην υπολογίζουν ότι επειδή η Ελλάδα θέλει την ύπαρξη του κρατιδίου τους και εγγυήθηκε την εδαφική τους ακεραιότητα, αυτοί μπορούν να πατάνε πάνω σε αυτό.

Η Ελλάδα θέλει το κρατίδιό τους για τα δικά της συμφέροντα, όχι για τα δικά τους. Δεν θα γονατίσει, ούτε θα εξευτελιστεί η Ελλάδα για να υπάρχουν τα Σκόπια. Ούτε η Ελλάδα θα θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική της ειρήνη για αυτούς τους φτωχοδιάβολους. Δεν θα οδηγηθεί η Ελλάδα σε εθνικό διχασμό για να παριστάνουν λιγότερο από 1 εκ. δύσμοιροι τους Μακεδόνες. Εάν τα βάλουμε στη ζυγαριά, η Ελλάδα είναι εκείνη που θα ζήσει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...