Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ – Συναγερμός για τις τουρκικές προκλήσεις

Το αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ – Συναγερμός για τις τουρκικές προκλήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συναγερμό έχει σημάνει στο Πεντάγωνο και το Μέγαρο Μαξίμου το χθεσινό σοβαρό επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων, σε μία χρονική συγκυρία που η Άγκυρα βρίσκεται στριμωγμένη στα σχοινιά λόγω των αλλεπάλληλων ηττών στην Αφρίν από τους Κούρδους, την ανοιχτή ενίσχυση των τελευταίων από τις ΗΠΑ και τις εν εξελίξει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για μία ακόμη φορά η Τουρκία επιχειρεί να εξάγει προς τας δυσμάς τη νευρικότητα από τις ήττες της στα ανατολικά, με το χθεσινό επεισόδιο να λαμβάνει χώρα μόλις δύο εβδομάδες μετά τους φόβους του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, για “ατύχημα” στο Αιγαίο.

Το ποσό των 550 εκατ. δολαρίων που ενέκρινε το Πεντάγωνο για το κουρδικό SDF στη Συρία εξαγρίωσε τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τη χαριστική βολή φέρεται να έδωσαν οι γεωτρήσεις από ΕΝΙ και Τotal στην κυπριακή ΑΟΖ και οι εκτιμήσεις της πρώτης εταιρίας για κοιτάσματα οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου στην περιοχή.

Η χθεσινή πυροσβεστική συνομιλία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με πρωτοβουλία του δεύτερου, έδωσε έναν “τόνο” καταλλαγής των οξυμένων πνευμάτων, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος επιχείρησε να ρίξει εκ νέου λάδι στη φωτιά κάνοντας λόγο για τουρκική ιδιοκτησία της περιοχής των Ιμίων, για να λάβει την απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ πως «χάσατε τον κοινό νου, δεν γνωρίζετε ούτε γεωγραφία».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα απολογητικός στη χθεσινή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ και τον «διαβεβαίωσε» ότι ο εμβολισμός του ελληνικού πλοίου «Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό δεν έγινε εσκεμμένα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας “επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”.

Υπογράμμισε, επίσης, “την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης”.

Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

“Χέρι” της Κομισιόν στην Άγκυρα

Την ίδια ώρα, η στάση των Βρυξελλών ικανοποίησε την Αθήνα. «Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το κυριότερο ήταν η επιβεβαίωσή του για την ταυτότητα του πλοίου της ελληνικής ακτοφυλακής που πήγε να εμβολίσει η τουρκική ακταιωρός: ότι δηλαδή επιτελούσε αποστολή την οποία συγχρηματοδοτούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτός είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που ενισχύει τη δήλωσή μου, καθώς ο Ευρωπαίος φορολογούμενος συμβάλλει στην αποτελεσματική αστυνόμευση του εξωτερικού συνόρου της ΕΕ και τίποτε άλλο», κατέληξε.

Όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Αιγαίο, εμφανίστηκε Πόντιος Πιλάτος, προτρέποντας Αθήνα και Άγκυρά να τα βρουν και υπενθυμίζοντας πως
«η Τουρκία και η Ελλάδα διαθέτουν από καιρό εδραιωμένες διπλωματικές οδούς για την αντιμετώπιση των θεμάτων στο Αιγαίο. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η αμερικανική κυβέρνηση, ως θέμα αρχής, υποστηρίζει την κυριαρχία των χωρών στην περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ πάντως θεώρησε πως είναι κατάλληλη ευκαιρία να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι στη συνομιλία που είχε με τον κ. Γιλντιρίμ δεν του επισήμανε ότι τα Ίμια είναι ελληνικά και ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία – Πλήρης διάλυση

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...