Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποχή ΝΔ για τη Novartis – Σανίδα σωτηρίας σε Σαμαρά – Γεωργιάδη από Μητσοτάκη

Αποχή ΝΔ για τη Novartis – Σανίδα σωτηρίας σε Σαμαρά – Γεωργιάδη από Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με ερμηνευτικούς τακτικισμούς για το Σύνταγμα και “ρέστα” για το στήσιμο μίας αντί για δέκα κάλπες ξεκίνησε η κοινοβουλευτική μάχη της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν την αξιωματική αντιπολίτευση να απέχει από την τελική ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με αφορμή διαδικαστικά προσχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και διαφορετικές εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συμμετοχή στην μυστική ψηφοφορία είτε με «ναι», είτε με «όχι» στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Κατά τις ίδιες πηγές και στις δύο περιπτώσεις εκφράστηκαν επιφυλάξεις πως δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί η συντεταγμένη και ενιαία έκφραση της κοινοβουλευτικής ομάδας στην μυστική ψηφοφορία, ενώ μεγαλύτερες αντιρρήσεις στην επιλογή της καταψήφισης της προανακριτικής επιτροπής εξέφρασαν τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου υποστηρίζοντας ότι δεν θα ήταν διαχειρίσιμη πολιτικά και επικοινωνιακά μια τέτοια επιλογή καθώς θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κατηγορεί τη ΝΔ για παρεμπόδιση της έρευνας και συγκάλυψη του σκανδάλου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και αφού η αδρεναλίνη στο Μοσχάτο κατά ορισμένες πληροφορίες είχε χτυπήσει κόκκινο επιλέχθηκε η σολομώντειος λύση της επί της ουσίας αποχής από την ψηφοφορία.

Αργά το βράδυ της Τρίτης οι πληροφορίες που έφθασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία έκαναν λόγο για απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη η ΝΔ αφού επιμείνει σε στήσιμο μίας κάλπης, στη συνέχεια να λέει “ναι στη σύσταση Προανακριτικής”, με την υποσημείωση ότι κάθε βουλευτής θα συμπληρώνει “όχι στη σκευωρία” και δεν θα προσέρχεται στις κάλπες για τους δέκα εμπλεκόμενους πολιτικούς.

Τούτο σημαίνει πως το “ναι” είναι κενό γράμμα και η ΝΔ επί της ουσίας θα πει “όχι” στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, επιχειρώντας απλά να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κυβίστηση.

Ενδεικτικό του κοινοβουλευτικού τραγέλαφου στον οποίο οδεύει ολοταχώς η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το σχόλιο του άρτι διαγραφέντα Ευάγγελου Αντώναρου “το γράφω με κεφαλαία γιατί ούτε εγώ δεν θέλω να το πιστέψω. Αν γίνει αυτό πρόκειται για τη χονδροειδέστερη πράξη πολιτικής αυτοακύρωσης. Η δέσμευση ότι η ΝΔ ψηφίζει για σύσταση προανακριτικής επιτροπής πρέπει να είναι ανεπιφύλακτη και χωρίς αστερίσκους. Όχι γιατί βάσει του κανονισμού δεν επιτρέπεται δικαιολόγηση της ψήφου. Αλλά γιατί ως παράταξη ευθύνης θέλουμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Και είσαι βέβαιος ότι είσαι αθώος, δεν έχεις ανάγκη ανούσιων θεατρινισμών”.

Ωστόσο, η ουσία πίσω από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιμονή στη μία κάλπη, όπερ δεν έχει συμβεί ποτέ στα κοινοβουλευτικά χρονικά στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις (στη συζήτηση για Προανακριτική στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες για τέσσερα πολιτικά πρόσωπα και στην αντίστοιχη για το Βατοπέδι έξι για έξι πολιτικά πρόσωπα), βρίσκεται η απέλπιδα προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαφυλάξει τις διαταραγμένες εσωτερικές ισορροπίες της ΝΔ.

Και τούτο, γιατί στον απόηχο των σφοδρών πυρών Σαμαρά – Γεωργιάδη στον Κώστα Καραμανλή και της διαγραφής Αντώναρου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το καραμανλικό στρατόπεδο θα ψήφιζε υπέρ της παραπομπής των δύο πρώτων, προστατεύοντας τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους με την ψήφο τους, κάτι το οποίο θα σήμαινε επί της ουσίας και την οριστική και τυπική διάσπαση της ΝΔ.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο και το Μέγαρο Μαξίμου, αργά το βράδυ της Τρίτης, σχολιάζοντας την απόφαση της ΝΔ σχολίαζε πως “ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τους ίδιους τους βουλευτές του”. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως κρύβεται πίσω από τα προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι.

Παράλληλα σημείωναν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αίτημα να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι δέκα.

Σημείωναν επίσης πως με τη στάση αυτή ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία.

Και συμπλήρωναν:

«Ο κ. Μητσοτάκης αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του. Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται.»

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισπανία: Ο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί – Ποιός είναι ο λόγος

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ για διαφθορά

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...