Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΟΗΕ: Μόνο το 40% των δωρεών δόθηκε για την καταπολέμηση του Έμπολα

ΟΗΕ: Μόνο το 40% των δωρεών δόθηκε για την καταπολέμηση του Έμπολα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, μόνο το 40% των 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν συγκεντρωθεί από δωρεές μέχρι τα τέλη του 2014 για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική δόθηκε στις πληγείσες χώρες.

Όπως αναφέρει, ειδικότερα, η έκθεση, μόλις 1,09 δισ. δολάρια διατέθηκαν στις κυβερνήσεις της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε και της Γουινέα, των τριών χωρών δηλαδή που έχουν πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα της επιδημίας.

«Οι καθυστερήσεις αυτές … ενδέχεται να έχουν συμβάλει στην εξάπλωση του ιού και πιθανόν έχουν αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες», δήλωσε η Κάρεν Γκρέπιν, του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση.

Εξαιτίας του ξεσπάσματος του θανατηφόρου ιού στη δυτική Αφρική έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 8.800 άνθρωποι. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ο ρυθμός εξάπλωσης του Έμπολα φαίνεται πως έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.

Η Γκρέπιν ανέλυσε τόσο το επίπεδο όσο και την ταχύτητα με την οποία ανελήφθησαν οι δεσμεύσεις για την καταπολέμηση του ιού, αλλά και πώς τα στοιχεία αυτά ζυγοσταθμίστηκαν με τις εκτιμήσεις των κεφαλαίων που απαιτούνταν για τον έλεγχο της επιδημίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μόλις το ήμισυ των πόρων που είχαν συγκεντρωθεί από διεθνείς δωρεές είχαν φτάσει στις πληγείσες χώρες αλλά και ότι οι παγκόσμιες υπηρεσίες είχαν αποτύχει να εκτιμήσουν με αξιοπιστία το χρηματικό ποσό που ήταν απαραίτητο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της επιδημίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρά το γεγονός ότι η Γουινέα είχε ενημερώσει στις 23 Μαρτίου 2014 τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον «τάχιστο ρυθμό εξάπλωσης» της επιδημίας, η πρώτη διεθνής αντίδραση ήρθε σχεδόν 5 μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, όταν δηλαδή διατέθηκαν 71 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου 2014, περίπου έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το ποσό που ήταν απαραίτητο ανέρχονταν στο 1 δισ. δολ. Περίπου 2 μήνες αργότερα το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 1,5 δισ. δολ.

«Είναι σαφές πως οι διεθνείς ηγέτες έκριναν δύσκολο εγχείρημα να εκτιμήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας, η οποία εξαπλωνόταν με ραγδαίους ρυθμούς», είπε η Γκρέπιν σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης. «Το πρόβλημα δεν ήταν η γενναιοδωρία των δωρητών, αλλά το ότι οι πόροι δεν διατέθηκαν αρκετά γρήγορα».
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα, Ντέιβιντ Ναμπάρο, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι απαιτούνται επιπλέον 4 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 3,48 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον τερματισμό της επιδημίας στις 3 πληγείσες χώρες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Ιράν: «Ολοκληρώθηκε η επίθεση στο Ισραήλ, αλλά αν κάνει άλλο λάθος η απάντηση θα είναι πιο αυστηρή»

Κόλαση! Το Ισραήλ βομβάρδισε το Προξενείο του Ιράν στη Συρία και σκότωσε ανώτερους Φρουρούς της Επανάστασης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr