Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος χτύπησε στη Σαουδική Αραβία – 21 νεκροί και 90 τραυματίες

Το Ισλαμικό Κράτος χτύπησε στη Σαουδική Αραβία – 21 νεκροί και 90 τραυματίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Είκοσι ένας είναι οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσε την Παρασκευή το Ισλαμικό Κράτος σε τζαμί Σιιτών μουσουλμάνων στη Σαουδική Αραβία. Είναι η πρώτη τρομοκρατική επίθεση στη Σαουδική Αραβία που το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει επισήμως την ευθύνη.

Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα επίθεση των τελευταίων ετών στη Σαουδική Αραβία και ενώ στο εσωτερικό του βασιλείου επικρατεί ένταση μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών μουσουλμάνων εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών που έχει εξαπολύσει η Σαουδική Αραβία εναντίον των Σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Περισσότεροι από 150 Σιίτες προσεύχονταν στο τζαμί του Ιμάμη Αλί, στο χωριό Αλ Γκαντέεχ (Al-Qadeeh) όταν ανατινάχτηκε ο βομβιστής αυτοκτονίας.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο βλέπουμε όλο το εσωτερικό του τεμένους να έχει πνιγεί στον καπνό και τη σκόνη, με ανθρώπους ματωμένους να βγάζουν κραυγές πόνου, πεσμένους στο έδαφος. Περισσότεροι από 90 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας.

“Ήμασταν στις πρώτες προσευχές όταν ακούσαμε την έκρηξη”, είπε ο Καμάλ Τζααφάρ Χασάν, που βρισκόταν στο τζαμί, μιλώντας στο Reuters τηλεφωνικά.

Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας του, γνωστός και ως Αμπού Αμάρ Αλ Νάτζντι (Abu Ammar Al Najdi), έφερε εις πέρας την επίθεση φορώντας γιλέκο με εκρηκτικά.

Το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει εάν όλοι οι Σιίτες, που τους θεωρεί αιρετικούς, δεν εκδιωχθούν από την αραβική χερσόνησο.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι είπαν ότι το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί επίμονα να πλήξει το βασίλειο, το οποίο είναι κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίου, γενέθλιος τόπος του Ισλάμ και σημαντικός σύμμαχος της Δύσης.

Το Νοέμβριο ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ο ηγέτης στο Ισλαμικό Κράτος, κήρυξε τον πόλεμο στη Σαουδική Αραβία και κάλεσε τις τζιχαντιστικές οργανώσεις να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια στη βασιλική οικογένεια της χώρας.

Η επίθεση αυτοκτονίας στο τζαμί την Παρασκευή είναι η πρώτη επίθεση εναντίον Σιιτών Σαουδαράβων από τον Νοέμβριο του 2014, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε μια θρησκευτική γιορτή Σιιτών στην Αλ Αχσά, στα ανατολικά της Σαουδικής Αραβίας, όπου κατοικούν και οι περισσότεροι Σιίτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας περιέγραψε την επίθεση ως μια πράξη τρομοκρατίας και είπε ότι εκτελέστηκε από πράκτορες της διχόνοιας που προσπαθούν να πλήξουν την εθνική ενότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr