Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία κλιμακώνει τις κινήσεις της στον Ερντογάν

Η Ρωσία κλιμακώνει τις κινήσεις της στον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι πολεμικές κινήσεις της Ρωσίας, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους SU-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Με προοδευτικό ρυθμό η Μόσχα κλιμακώνει τις κινήσεις της, απορρίπτοντας όσες προσπάθειες κάνει η Άγκυρα για να μην υπάρξουν απαντήσεις από τους Ρώσους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε αίτημα του Τούρκου ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν, για συνάντηση των δύο ανδρών, καθώς η Τουρκία αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του αεροσκάφους, όπως είχε ζητήσει η Μόσχα.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας τη λύπη του για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Ωστόσο, η δήλωσή του δεν κρίθηκε επαρκής από το Κρεμλίνο.

Σχολιάζοντας τη ρωσική αξίωση για συγγνώμη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έριξε λάδι ση φωτιά και δήλωσε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες: «Η προστασία του εναέριου χώρου, των συνόρων μας, δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση της κυβέρνησής μου και ουδείς Τούρκος πρωθυπουργός ή πρόεδρος θα απολογηθεί για το γεγονός ότι κάνει το καθήκον του».

Ταυτόχρονα ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να συνδέει την Τουρκία με τους τζιχαντιστές. Η Ρωσία έχει βάσιμες υποψίες ότι η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία συνέβη για να συνεχίσουν γίνονται παράνομες παραδόσεις πετρελαίου από τη Συρία στην Τουρκία, δήλωσε στο Παρίσι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Μόσχα επιθυμεί να σχηματίσει μια διευρυμένη συμμαχία χωρών ενάντια στην τρομοκρατία, ο Πούτιν δήλωσε: «Πάντα το υπερασπιζόμασταν αυτό», προσθέτοντας: «Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει, ενώ κάποια χώρα συνεχίζει να χρησιμοποιεί αρκετές τρομοκρατικές οργανώσεις για να πετύχει τους στόχους της».

Παράλληλα ο Πούτιν τόνισε πως η οικονομική υποστήριξη προς τους τρομοκράτες στη Συρία συνεχίζεται.

«Πρόσφατα λάβαμε κι άλλες αναφορές οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το πετρέλαιο που προέρχεται από τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρεται σε βιομηχανική κλίμακα στο έδαφος της Τουρκίας», τόνισε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα κινηθεί «με υπομονή και όχι συναισθηματικά», πριν λάβει οποιαδήποτε μέτρα σε απάντηση του ρωσικού εμπάργκο εις βάρος της.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ανήθικες τις κατηγορίες περί αγοράς πετρελαίου από τον ISIS, λέγοντας ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία εργάζεται να διασφαλίσει ότι δεν θα επέλθει ολοσχερής ρήξη στις σχέσεις της με την Ρωσία, τον κυριότερο προμηθευτή της στο πεδίο της ενέργειας.

«Η Τουρκία δεν είναι τόσο ανέντιμη που θα αγόραζε πετρέλαιο από τρομοκράτες» είπε σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από το CNNTurk.

O πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε πως αν βρεθούν αποδείξεις για τέτοιες αγοραπωλησίες, θα παραιτηθεί και προκάλεσε όσους κάνουν τέτοιους ισχυρισμούς, να τους αποδείξουν.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας έκανε γνωστό ότι τα μαχητικά αεροσκάφη SU-34 που παίρνουν μέρος στις ρωσικές επιχειρήσεις, στη Συρία, θα φέρουν στο εξής πυραύλους αέρος-αέρος για λόγους αυτοάμυνας. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την επαναφορά της βίζας για τους Τούρκους και την αναστολή των εισαγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων από την Τουρκία.

Σε αντίποινα για την κατάρριψη του μαχητικού Su-24 στη συροτουρκική μεθόριο, η Ρωσία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές κυρίως αγροτικών προϊόντων, λαχανικών και φρούτων από την Τουρκία και μπορεί να επεκτείνει τις κυρώσεις της, εάν χρειαστεί, δήλωσαν τη Δευτέρα ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι κυβερνητικής συνεδρίασης.

Η επιβολή των περιορισμών μπορεί να καθυστερήσει μερικές εβδομάδες ώστε να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr