Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα παλιά παπούτσια των διωκτών του η έκθεση του ΟΗΕ για τον Ασάνζ

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Σουηδή εισαγγελέας που ερευνά τις κατηγορίες για βιασμό σε βάρος του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε πως θα επαναδιατυπώσει το αίτημά της για ακρόαση στο Λονδίνο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την άποψη του ΟΗΕ.

“Σε ό,τι αφορά την έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα ήθελα να δηλώσω πως αυτό δεν αλλάζει τίποτε στην προηγούμενη εκτίμησή μου σε αυτή την έρευνα”, γράφει η δικαστής Μαριάνε Νάι.

Μια ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών έκρινε πως ο Αυστραλός, ο οποίος έχει καταφύγει εδώ και τρία χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, είναι θύμα “αυθαίρετης κράτησης” και κάλεσε τη Σουηδία και τη Βρετανία να τον αποζημιώσουν.

Οι δύο χώρες απέρριψαν αμέσως αυτή την εκτίμηση την Παρασκευή, με τους Βρετανούς να υπενθυμίζουν πως είναι δεσμευμένοι να εκτελέσουν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ενώ η σουηδική κυβέρνηση δήλωσε πως “διαφωνεί” με την ομάδα εργασίας.

Ο Ασάνζ ζήτησε να ξαναβρεί την ελευθερία του να κινείται.

Εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια η εισαγγελία θέλει να ανακρίνει τον Ασάνζ για κατηγορία βιασμού μιας γυναίκας περίπου τριάντα ετών στην περιοχή της Στοκχόλμης το 2010. Ο Αυστραλός αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Ο Ασάνζ έφθασε στη Βρετανία προκειμένου να διαφύγει τη σύλληψη, στη συνέχεια αμφισβήτησε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης. Τον Ιούνιο του 2012, εισήλθε στην πρεσβεία του Ισημερινού για να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Τον Μάρτιο του 2015, οι Σουηδοί δικαστές αποφάσισαν να ζητήσουν ακρόαση στο Λονδίνο, η οποία δεν έχει ακόμη μπορέσει να πραγματοποιηθεί λόγω διαδικαστικών περιπλοκών.

“Η δικαστής που έχει επιφορτιστεί με την υπόθεση, η επικεφαλής εισαγγελέας Μαριάνε Νάι, εργάζεται τώρα σε ένα νέο αίτημα για ακρόαση του Τζούλιαν Ασάνζ στο εσωτερικό της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνου. Ένα προηγούμενο αίτημα είχε απορριφθεί τον Ιανουάριο από τον γενικό εισαγγελέα του Ισημερινού”, διευκρινίζει η σουηδική εισαγγελία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr