Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η άγνωστη πυρηνική απειλή που “κοιμάται” στους ωκεανούς…

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αν και τα πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στον κόσμο φυλάσσονται πολύ καλά, υπάρχουν πυρηνικά κατάλοιπα που απειλούν την ανθρωπότητα από το βάθος των ωκεανών όπου χάθηκαν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και θα μπορούσαν να σπείρουν τον θάνατο μαζικά ανά πάσα στιγμή.

Αν και δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί τους και δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τις πυρηνικές κεφαλές, ωστόσο είναι ικανότατοι δολοφόνοι και “χαμένοι” από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Στις 10 Απριλίου 1963 το αμερικανικό υποβρύχιο Thrasher χάθηκε στο βυθό μαζί με το πλήρωμα του και με τους δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες του που σταδιακά αλλοιώνονται στα 2.500 μέτρα βάθος.

Το 1968 δηλώθηκε ως “απωλεσθέν” το πυρηνικό υποβρύχιο Scorpion των ΗΠΑ μαζί με το πλήρωμα του. Τα πτώματα τους βρέθηκαν αρκετούς μήνες μετά κοντά στις Αζόρες αλλά ο πυρηνικός αντιδραστήρας και οι τορπίλες του παραμένουν σε βάθος 3.000 μέτρων…

Μόλις 48 ώρες μετά την τραγωδία του Scorpion προέκυψε άλλη, με το σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο K-27 που πήρε φωτιά και διέρρευσε ραδιενέργεια από τον αντιδραστήρα του με αποτέλεσμα να πεθάνουν εννέα ναύτες επιτόπου. Το 1981 αποφασίστηκε να βυθιστεί για λόγους ασφαλείας σε απομακρυσμένα νερά.

Νωρίτερα από τη βύθιση του για λόγους ασφαλείας, άλλο υποβρύχιο το Κ-8 βυθίστηκε με τους αντιδραστήρες του το 1970.

Ένα άλλο πυρηνικό υποβρύχιο το Κ-278 βυθίστηκε στις 7 Απριλίου του 1989 στη Νορβηγία λίγο καιρό πριν την πτώση της ΕΣΣΔ.

Το 2003 βυθίστηκε το Ρώσικο Κ-159 και το 2014 Ρώσοι επιστήμονες εξέτασαν το κουφάρι του. Η ραδιενέργεια ήταν σε νορμάλ επίπεδο αλλά αυτό θα ισχύει για 20 ακόμη χρόνια. Μετά;

Αυτά τα πυρηνικά “φαντάσματα” είναι αμέτρητα και δεν απειλούν άμεσα, όμως, υπάρχει ένα το οποίο κανείς δεν γνωρίζει την τύχη του και αυτό απειλεί. Το 1968 οι ΗΠΑ έχασαν κοντά στη Γροιλανδία τέσσερις ατομικές βόμβες εκ των οποίων βρήκαν τις τρεις.

Οι Αμερικάνοι αναγνώρισαν επισήμως το γεγονός όπως και άλλες τέτοιες υποθέσεις κάτι που δημιούργησε την απορία: Υπήρχαν αντίστοιχα περιστατικά για την ΕΣΣΔ; Πιθανότατα ναι, αλλά το καθεστώς δεν επέτρεψε να γίνουν γνωστά ποτέ.

Οι πυρηνικές βόμβες δεν εκρήγνυνται μόνες τους ωστόσο για δεκαετίες ολόκληρες, βόμβες και αντιδραστήρες παρατημένα στη διάβρωση πραγματικά αποτελούν απειλή…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr