Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Guardian: Η Γερμανία κλυδωνίζεται από την άνοδο της ακροδεξιάς

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία κλυδώνισε με τις εκλογικές νίκες του σε τρεις περιφέρειες το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο εισέρχεται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο της χώρας μετά την αυξανόμενη οργή με την πολιτική ασύλου της καγκελαρίου Μέρκελ στο προσφυγικό.

Το κόμμα της υπέστη οδυνηρές ήττες σε δύο από τα τρία κρατίδια, περιλαμβανομένης της Βάδης – Βυρτεμβέργης, μια περιοχή που το CDU επικρατεί από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με το περιοδικό Der Spiegel να κάνει λόγο για «μαύρη Κυριακή» για τους Συντηρητικούς του CDU.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η νίκη του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, που δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια και πέρυσι βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής, ήταν αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτών των εκλογών.

Στη Σαξονία-Άνχαλτ στην πρώην ανατολική Γερμανία, το κόμμα με δεσμούς με το ακροδεξιό κίνημα Pegida κέρδισε 24,4%, με βάση τα αρχικά exit polls, κάτι που το καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μετά το CDU.

Επίσης, τόσο στη Ρηνανία-Παλατινάτο όσο και στη Βάδη – Βυρτεμβέργη φαίνεται να κερδίζει 12% και 15% αντίστοιχα.

Πού όμως οφείλεται η άνοδος του AfD;

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία φαίνεται να κέρδισε τις περισσότερες από τις ψήφους από άτομα που δεν είχαν ψηφίσει ξανά, παρά να πήρε ψηφοφόρους του CDU.

Στη Σαξονία-Άνχαλτ περί το 40% των ψηφοφόρων του AfD δεν είχαν ψηφίσει ξανά, ενώ το 56% των ψηφοφόρων του στο κρατίδιο ανέφεραν ότι το στήριξαν λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Πάντως, αν και η σημαντική νίκη του AfD φαίνεται να αντικατοπτρίζει την αντίθεση των πολιτών στην πολιτική της Merkel για το προσφυγικό, υπάρχουν στοιχεία που μας λένε μια διαφορετική ιστορία, σημειώνει η «Guardian».

Τα φτωχά εκλογικά αποτελέσματα του CDU της Merkel δεν φαίνονται απαραιτήτως να αποτελούν ένα σημαντικό πλήγμα για το κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου, καθώς οι υποψήφιοι του CDU και στα τρία κρατίδια είχαν αποστασιοποιηθεί από τη στρατηγική Merkel στο προσφυγικό.

Ο πολιτικός που κέρδισε στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, ο Πράσινος πρωθυπουργός του κρατιδίου Winfried Kretschmann, είχε υπερασπιστεί παθιασμένα τη στάση ανοιχτών συνόρων της γερμανίδας καγκελάριου.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», οι πιθανότητες να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εξουσία της καγκελαρίου από τα άσχημα αποτελέσματα του κόμματος είναι μεν απίθανες, όχι όμως και εκτός θέματος.

Ενώ η Merkel θα αντιμετωπίσει εκ νέου συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος σχετικά με το εκλογικό κόστος της προσφυγικής κρίσης, είναι επίσης σε θέση να δείξει ότι η αμφισβήτηση της πορείας της έχει πολιτικό κόστος.

«Τα πράγματα δεν θα είναι ιδιαίτερα σοβαρά για τη Merkel», σημειώνει το Spiegel.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση η απήχηση της Merkel σημείωσε εκ νέου άνοδο, με το ποσοστό δημοτικότητά της σε δημοσκόπηση της Forsa να ανέρχεται στο 50%, το υψηλότερο το 2016.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο πρώην «Σπαρτιάτης», ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Ο Μπαχτσελί ζήτησε από τον Ερντογάν να μείνει πρόεδρος της Τουρκίας για πάντα

Γερμανός στρατιώτης ήταν μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr