Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούρδοι του Ιράκ και Αμερικανοί “καθαρίζουν” την ηγεσία του ISIS

Κούρδοι του Ιράκ και Αμερικανοί “καθαρίζουν” την ηγεσία του ISIS
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσε ότι το τμήμα αντιτρομοκρατίας των Κούρδων του Ιράκ και ο Διεθνής Συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ έχουν αυξήσει το επίπεδο συνεργασίας τους ώστε να “απομακρύνουν” την ηγεσία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από το πεδίο της μάχης.

“Μια στοχευμένη αεροπορική επιδρομή στηριζόμενη σε πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική μας σκότωσε τον Μπασμ Σίνα, επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου του ISIS στη Μοσούλη”, αναφέρουν οι Κούρδοι στην ανακοίνωσή τους.

Νεκρός από αεροπορική επιδρομή, ύστερα από κουρδικές πληροφορίες, είναι και ο Χατάμ Αλ Χαμντούνι, υπεύθυνος οικονομικών και ταμίας της οργάνωσης στη Μοσούλη. Αμφότεροι ήταν μέλη της ηγεσίας της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι Κούρδοι επισημαίνουν ότι στόχος της συνεργασίας τους με τις ΗΠΑ είναι να εντοπίσουν και να εξολοθρεύσουν τους ηγέτες του ISIS στη Μοσούλη.

Μιλώντας στο ARA News o Σενγκ Σαγκνίκ, ερευνητής στο ισραηλινό ινστιτούτο Μοσέ Νταγιάν, που έχει ως αντικείμενό του τις μεσανατολικές και αφρικανικές σπουδές, δεν εξέφρασε καμία έκπληξη από την εν λόγω συνεργασία των Κούρδων με τους Αμερικανούς.

“Υπάρχει κοινός θάλαμος επιχειρήσεων στην Ερμπίλ [πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν] και όλες αυτές οι αεροπορικές επιδρομές συντονίζονται από εκεί”, λέει.

“Ο Συνασπισμός κάνει σημαντική χρήση των κουρδικών πληροφοριών που προκύπτουν από εκτεταμένο δίκτυο [πληροφοριοδοτών] που είχε δημιουργηθεί στο Ιράκ πολύ πριν την επέκταση του ISIS στη χώρα”.

“Αυτά τα [κουρδικά] δίκτυα πληροφοριών στήθηκαν για να παρακολουθούν τις κινήσεις των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και των σουνιτικών [αραβικών] αντάρτικων ομάδων, αλλά τώρα χρησιμοποιούνται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Ένας ακόμα παράγοντας είναι οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ των σουνιτικών φυλών της Νινευή και της κουρδικής αυτοδιοίκησης, με τους περισσότερους ηγέτες των φυλών να εδράζονται στη Νινευή. Όλες αυτές οι επαφές δίνουν στους Κούρδους τη δυνατότητα να συλλέγουν πληροφορίες από τοπικές πηγές”, είπε ο αναλυτής μιλώντας στο ARA News.

Οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν παρελθόν συνεργασίας με τις αμερικανικές δυνάμεις ενάντια στις ισλαμιστικές οργανώσεις.

Τον Μάρτιο του 2003 οι Κούρδοι Πεσμεργκά του Ιράκ, σε συνεργασία με Αμερικανούς κομάντος, σκότωσαν μεγάλο αριθμό ισλαμιστών ηγετών της τότε τζιχαντιστικής οργάνωσης Ανσάρ Αλ Ισλάμ, καταστρέφοντας το “εμιράτο” που είχαν προσπαθήσει να εγκαθιδρύσουν.

Όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014, πολλά παλιά στελέχη της Ανσάρ Αλ Ισλάμ εντάχθηκαν στο ISIS.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Προειδοποίηση από Ρώσο διπλωμάτη για την Ουκρανία – «Η επιπλέον βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες στη “μηχανή του κιμά”»

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr