Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αεροπλάνα του Άσαντ βομβάρδισαν τους Κούρδους του YPG στη Χασάκα (φωτο)

Αεροπλάνα του Άσαντ βομβάρδισαν τους Κούρδους του YPG στη Χασάκα (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μια άκρως ανησυχητική είδηση μεταδίδεται από τη Συρία και επιβεβαιώνεται από τοπικές πηγές. Αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας βομβάρδισαν τις συνοικίες στην πόλη Χασάκα που ελέγχουν οι Κούρδοι αντάρτες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Όπως μεταδίδει το Reuters, συριακά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν συνοικίες που ελέγχονται από τους Κούρδους, στην πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πενταετούς εμφυλίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής.

Ο Κούρδος εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), ο Ρεντούρ Ξελίλ, δήλωσε στο Reuters ότι πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές σε προάστια της πόλης τα οποία ελέγχουν ομάδες Κούρδων.

«Υπάρχουν μάρτυρες και τραυματίες», δήλωσε εννοώντας ότι υπάρχουν και νεκροί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

hasakah_bombardment Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter από τον βομβαρδισμό των κουρδικών θέσεων στη Χασάκα από συριακά αεροπλάνα.

Η πόλη Χασάκα είχε πληθυσμό κοντά στους 200.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία.

Ο πληθυσμός της πόλης είναι πολυεθνικός. Στη Χασάκα ζουν Άραβες, Κούρδοι, Ασσύριοι, Αρμένιοι. Είναι αρχαία πόλη, κατοικείται από το 1000 π.Χ.

Η πόλη γνώρισε πολλές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες από το 2011, που ξεκίνησε η επανάσταση στη Συρία και το 2012 γενικεύθηκαν οι ταραχές.

Το 2013 η πόλη μοιράστηκε σε κυβερνητικό και κουρδικό τομέα. Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τις κουρδικές συνοικίες και η κυβέρνηση κράτησε τις αραβικές.

Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στη Χασάκα το καλοκαίρι του 2015, οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να το αναχαιτίσουν, αλλά τελικά τη νίκη την πέτυχαν οι Κούρδοι (με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ) που κατάφεραν όχι μόνο να διαλύσουν τους τζιχαντιστές αλλά και να καταλάβουν σταδιακά ολόκληρη την επαρχία της Χασάκα.

Επίσης, οι συνοικίες της πόλης που έχασαν οι κυβερνητικοί από το ISIS κι απελευθέρωσαν στη συνέχεια οι Κούρδοι, παρέμειναν υπό κουρδικό έλεγχο.

Σήμερα ολόκληρη η επαρχία τη Χασάκα ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχική δύναμη που κορμός της είναι οι Κούρδοι του YPG και συμμετέχουν Άραβες και Ασσύριοι δημοκρατικοί, ενώ η πόλη της Χασάκα ελέγχεται σε ποσοστό 75%. Οι κυβερνητικοί κρατάνε μόλις ένα θύλακα του 25% της συνολικής πόλης.

Στον χάρτη που ακολουθεί με κόκκινο χρώμα είναι οι συνοικίες της πόλης που κρατά ακόμα η κυβέρνηση:

hasakah

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω Twitter, οι κουρδικές δυνάμεις μέσα στη Χασάκα, μετά τον βομβαρδισμό, εξαπέλυσαν επίθεση στις κυβερνητικές δυνάμεις της εθνοφυλακής.

Όπως γράφεται μέσα στο Twitter από μιντιακούς ακτιβιστές, παρά την αεροπορική υποστήριξη οι κυβερνητικοί χάνουν έδαφος από τους Κούρδους.

hasakah_bombardment2

Δείτε τη Χασάκα στο Google Map:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραήλ: Έπληξε 40 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με αεροσκάφη και πυροβολικό

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr