Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Deutsche Welle: Απειλές και βία εναντίον των πολιτικών στη Γερμανία

Deutsche Welle: Απειλές και βία εναντίον των πολιτικών στη Γερμανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Φέτος καταγράφηκαν περισσότερες από 800 επιθέσεις σε δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία: εκβιασμοί, απειλές, πρόκληση ζημιών, εμπρησμοί. Από τις επιθέσεις δεν έμεινε απρόσβλητη ούτε η γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Απειλούμαι. Έχω δεχθεί απειλές για τη ζωή μου και τη σωματική μου ακεραιότητα». Όπως είπε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων στη Σαξονία Γιούργκεν Κάζεκ, αυτή την κατάσταση τη βιώνει εδώ και μήνες. Επιπλέον, άγνωστοι κρέμασαν πανό με προσβλητικές φράσεις εναντίον του στην εθνική οδό, κατέστρεψαν την ταμπέλα του δικηγορικού του γραφείου και ανήρτησαν προσβλητικά σχόλια στο διαδίκτυο. Το χειρότερο όμως ήταν ότι απειλήθηκαν και οι γονείς του.

Αυτό που ζει ο Κάζεκ το έχουν βιώσει ήδη και άλλοι γερμανοί πολιτικοί, ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουν. Οι αρχές είναι σε θέση πλέον να υπολογίσουν ακριβώς αυτές τις επιθέσεις. Οι αριθμοί προέρχονται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (ΒΚΑ) του υπουργείου Εσωτερικών.

Μόνο το 2016 έχουν σημειωθεί περισσότερες από 800 επιθέσεις σε δημόσιους λειτουργούς, μεταξύ των οποίων δεκαοκτώ σωματικές βλάβες. Κάποιοι από αυτούς είναι πολιτικοί. Οι επιθέσεις συνδέονται κυρίως με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η προσφυγική πολιτική. H BKA δημοσίευσε για πρώτη φορά έγγραφο που αφορά επιθέσεις εναντίον εκλεγμένων από τον λαό προσώπων.

Επιθέσεις κυρίως στο διαδίκτυο

Οι συνηθέστερες μορφές επιθέσεων είναι εκβιασμοί, απειλές, πρόκληση ζημιών, κηρύγματα μίσους και εμπρησμοί. 384 περιστατικά προέρχονται από ακροδεξιούς ενώ 97 αφορούν το αριστερό πολιτικό άκρο. Ωστόσο πολλές περιπτώσεις δεν είναι εύκολο να αποδοθούν στη μία ή την άλλη πλευρά. Συχνά τα αίτια των επιθέσεων δεν είναι σαφή. Οι συχνότερες λεκτικές επιθέσεις πάντως εκφράζουν δυσαρέσκεια με τις πολιτικές αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο Γκετς Ούρλιχ, περιφερειάρχης του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Σαξονία-Άνχαλτ, είπε στην εφημερίδα Die Zeit ότι δέχτηκε σωματική επίθεση από στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος NPD επειδή απαγόρευσε να αναρτηθούν πανό με συνθήματα. Η γερμανική εφημερίδα έχει ήδη διεξαγάγει έρευνα το 2015 μεταξύ πολιτικών που είχαν γίνει στόχοι βίας.

Κύριος χώρος έκφρασης των απειλών είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ηλεκτρονικά μηνύματα μίσους βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη. Πολλά συνδέονται πλέον με τους πρόσφυγες. Για παράδειγμα η περίπτωση του δημάρχου του Τρέγκλιτς Μάρκους Νίερτ είχε συγκεντρώσει το 2015 τα φώτα της δημοσιότητας. Καθώς έπρεπε να δεχτεί στην πόλη 40 αιτούντες άσυλο, δέχτηκε απειλές από ακροδεξιά στοιχεία. Τελικά αναγκάστηκε να κάνει πίσω.

Συχνά φαινόμενα και στη δυτική Γερμανία

Από την παραπάνω έρευνα το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε συμπεράσματα που διαχωρίζουν την κατάσταση μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας. Η περίπτωση της δημάρχου Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ, η οποία είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι το 2015 στην Κολωνία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα ότι ανάλογες περιπτώσεις δεν σημειώνονται μόνο στα ανατολικά της χώρας. Εξάλλου και έξω από το προεκλογικό γραφείο της Άνγκελα Μέρκελ άγνωστοι είχαν κρεμάσει μία γουρουνοκεφαλή τον περασμένο Μάιο.

Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος του Τρέγκλιτς Μάρκους Νίερτ υπέβαλε την παραίτησή του μετά της ακροδεξιές επιθέσεις εναντίον του, θέλοντας να προστατέψει την οικογένειά του. Δημοσίευσε όμως ένα βιβλίο που καταγράφει την εμπειρία του. Από την πλευρά του ο Γιούργκεν Κάζεκ από τη Σαξονία επέλεξε να παραμείνει στη θέση του: «Έχω γίνει πιο προσεκτικός και έχω λάβει μέτρα προστασίας της οικογένειάς μου. Ωστόσο δεν το βάζω κάτω. Γιατί διαφορετικά θα έχουν κερδίσει οι άλλοι».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Η προβλήτα στη Γάζα μπορεί να γίνει ένα διεθνές προσφυγικό κουτί της Πανδώρας

Φωνή της Αμερικής: 400% αύξηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr