Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νεκρός ο επιτελάρχης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA)

Νεκρός ο επιτελάρχης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε και σκότωσε την Τετάρτη έναν από τους πιο υψηλόβαθμους στρατιωτικούς ηγέτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στην ύπαιθρο στα βόρεια της επαρχίας της Χομς, στην πόλη Αλ Ραστάν.

Νεκρός είναι ο αρχηγός του επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), συνταγματάρχης Σούκι Αγιούμπ. Μαζί του σκοτώθηκαν και πέντε άνδρες του που τον συνόδευαν.

Ο συνταγματάρχης Σούκι Αγιούμπ ήταν από τους πρώτους αξιωματικούς του συριακού στρατού που στασίασαν κατά της κυβέρνησης Άσαντ.

Έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ίδρυση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) το 2011 και στον σχηματισμό του.

Από στασιαστές στρατιώτες το 2011 σήμερα ισλαμιστές σύμμαχοι των τζιχαντιστών

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) ιδρύθηκε στις 29 Ιουλίου 2011 από αξιωματικούς του συριακού στρατού που στασίασαν και διακήρυξαν ότι ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Σύντομα στις τάξεις του προσχώρησαν αρκετές χιλιάδες Σύροι στρατιώτες. Σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρες μονάδες προσχωρούσαν στους στασιαστές.

Από την αρχή της ύπαρξής του υποστηρίχτηκε από την Τουρκία, η οποία επέτρεψε στους άνδρες του FSA όχι απλώς να καταφύγουν στα εδάφη της αλλά και να δημιουργήσουν εντός Τουρκίας στρατόπεδα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων.

Μέχρι τα τέλη του 2011 ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) ήταν η κυρίως επαναστατική δύναμη στη Συρία και μάλιστα διακήρυτταν ότι ήθελαν να φέρουν στη χώρα τους τη δημοκρατία.

Εκτός από την Τουρκία, χρηματοδοτήθηκαν και εξοπλίστηκαν από χώρες της Δύσης, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ κ.α.

Από τον Ιούλιο του 2012, όταν εμφανίστηκαν στην σκακιέρα της Συρίας οι ισλαμιστές, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) άρχισε σταδιακά να αποδυναμώνεται με πολλές από τις μονάδες του, οι οποίες αποτελούνταν και από νεοσύλλεκτους και όχι παλιούς στρατιώτες, να προσχωρούν στις πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις.

Από την άνοιξη του 2013 το Μέτωπο Αλ Νούσρα, δηλαδή η Αλ Κάιντα στη Συρία, άρχισε να “κλέβει” άνδρες από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Το ίδιο συνέβη και με άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις που διασυνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Στη συνέχεια ήρθε και το Ισλαμικό Κράτος, που έκανε κι αυτό τη στρατολόγησή του.

Μέσα στο 2014 ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) κατάντησε μια “σκιά” του παρελθόντος του και το 2015 βρέθηκε να πολεμά υπό τις διαταγές της Αλ Κάιντα.

Σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) δεν υπάρχει.

Είναι μια οργάνωση σφραγίδα, μια ταμπέλα κενή περιεχομένου που την επικαλούνται διάφοροι.

Από συνιστώσες που συμμετέχουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) μέχρι οργανώσεις σκληρών τζιχαντιστών που μάχονται στο πλευρό της Αλ Κάιντα ή ως μισθοφόροι των Τούρκων, όλοι εάν θέλουν δηλώνουν (και) Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA).

Σήμερα όταν διαβάζετε σε άλλες ιστοσελίδες (και όχι στο TRIBUNE γιατί εμείς τα εξηγούμε) για “μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού”, να ξέρετε ότι εάν αυτοί έχουν να κάνουν με τις συμμορίες που πολεμάνε με τους Τούρκους στη βορειοδυτική Συρία είναι Τουρκμένοι της Ταξιαρχίας Σουλτάν Μουράντ, μισθοφόροι της Τουρκίας και Τούρκοι οι ίδιοι. Εάν πάλι αναφέρονται σε ενόπλους στην Ιντλίμπ ή στο Χαλέπι, ή στη νότια Συρία, τότε έχουμε να κάνουμε με μασκαρέματα της Αλ Κάιντα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μπαράζ επιθέσεων του Ισραήλ σε θέσεις της Χεζμπολάχ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr