Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος έχει “πέραση” στους μουσουλμάνους μαθητές στη Σουηδία

Το Ισλαμικό Κράτος έχει “πέραση” στους μουσουλμάνους μαθητές στη Σουηδία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένας στους δέκα μαθητές στα νοτιοανατολικά προάστια του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία συμπαθεί κάποια από τις ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Αυτό έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη σουηδική μη κερδοσκοπική οργάνωση Varken Hora Eller Kuvad.

“Συγκλονίστηκα όταν είδα το αποτέλεσμα της έρευνας. Ίσως να υπέθετα ότι θα έβγαζε 1% [έβγαλε 11%]. Έχω μείνει άφωνη”, δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Göteborgs-Posten (GP) η Γκιουλουζάρ Τερχάν Σέλβι, εργαζόμενη [τουρκικής καταγωγής] στη μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Ωστόσο, η Χίλεβι Ίνγκστρομ, εθνική συντονίστρια της σουηδικής κυβέρνησης ενάντια στον βίαιο εξτρεμισμό, δεν δήλωσε καθόλου έκπληκτη από την πλευρά της.

“Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μερικές από τις γειτονιές που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ταξίδεψαν για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία”, είπε.

Η ίδια μάλιστα είδε το θετικό της έρευνας, ότι δηλαδή στοιχεία σχετικά με την υποστήριξη του εξτρεμισμού έρχονται στο φως.

“Θα πρέπει να βάλεις μπροστά σου όλα τα στοιχεία και μετά από αυτό να ξεκινήσεις από νωρίς την προληπτική δουλειά, να μιλάς σχετικά με την ισονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σχολεία. Έχει επίσης να κάνει με την αποξένωση. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν ανήκουν στην [σουηδική] κοινωνία”, πρόσθεσε.

Ο Ρόμπερτ Χανά, Σουηδός βουλευτής των κεντροδεξιών Φιλελεύθερων, ο οποίος μεγάλωσε στο βορειοανατολικό Γκέτεμποργκ, εκτίμησε ότι η έρευνα επιβεβαίωσε ότι η πόλη είναι διχασμένη.

“Η έρευνα αποδεικνύει αυτό που ήδη ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό: Το Γκέτεμποργκ είναι μια από τις πιο διαιρεμένες πόλεις στην Ευρώπη”, είπε.

“Σε κάποιες από τις διαχωρισμένες γειτονιές του Γκέτεμποργκ [προφανώς θέλει να πει “γκέτο”] οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των παιδιών να πιστεύουν ότι οι γενοκτονίες του ISIS κατά χριστιανών και Γιαζίντι ήταν σωστές και ότι η τρομοκρατία είναι καλό πράγμα. Μπορείς να ακούς θρησκευτική αργκό σε κάθε σχολείο σε αυτές τις γειτονιές. Για παράδειγμα η λέξη “καφίρ” [άπιστος], που είναι ένας υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιεί [για τους αλλόπιστους] το Ισλαμικό Κράτος και άλλοι, ενώ όσοι έφυγαν από αυτές τις γειτονιές και εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος θεωρούνται ήρωες από ορισμένους”, εξήγησε.

Η έρευνα ρώτησε μαθητές ηλικίας 12-18 ετών, σε συνοικίες του Γκέτεμποργκ που ζούνε άνθρωποι με κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες. Το 11% των μαθητών απάντησε ότι αισθάνεται συμπάθεια για τους τζιχαντιστές και το 13% ότι γνωρίζει κάποιον που είναι φίλα προσκείμενος στον τζιχαντισμό.

Ο Χανς Έκμπραντ, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, σχολίασε με τη σειρά του την έρευνα:

“Η μελέτη δεν πρέπει να τη δούμε ως εικόνα ολόκληρης της πόλης επειδή έγινε σε εκείνες τις περιοχές και σχολεία που το πρόβλημα πιστεύουμε ότι είναι στα χειρότερά του. Την ίδια ώρα εάν περισσότεροι από 130 μαθητές απάντησαν ότι συμπαθούν το Ισλαμικό Κράτος ή παρόμοιους εξτρεμιστές, αυτό είναι από μόνο του πολύ και ένα μέγεθος που πρέπει να το πάρουμε σοβαρά”.

Ο βουλευτής Ρόμπερτ Χανά επιμένει ότι πρέπει να γίνει έρευνα σχετικά με τη διάδοση του ριζοσπαστικού Ισλάμ στις γειτονιές που έχουν επηρεαστεί.

“Το Γκέτεμποργκ χρειάζεται μια διερεύνηση της κρίσης ώστε να σταματήσει να διαδίδεται το εξτρεμιστικό Ισλάμ σε αυτές τις γειτονιές. Οι ριζοσπαστικές οργανώσεις δεν πρέπει να επιχορηγούνται και σχολεία με θρησκευτικό προφίλ πρέπει να απαγορεύονται”, πρότεινε για να αντιμετωπιστεί ο τζιχαντισμός.

“Ωστόσο, δεν τρέφω ελπίδες ότι οι απαραίτητες αλλαγές θα έρθουν από τη στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση τελεί ακόμα σε άρνηση σχετικά με το πώς πρέπει να χειριστεί την κατάσταση στο Γκέτεμποργκ”.

Οι μουσουλμάνοι στη Σουηδία αποτελούσαν το έτος 2000 το 3,5% του πληθυσμού. Το 2010 έφτασαν στο 4,9% του πληθυσμού και το 2030 υπολογίζεται ότι θα είναι το 9,9%.

Το Γκέτεμποργκ είναι μια από τις ευρωπαϊκές πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά “εξαγωγής” τζιχαντιστών προς την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Φαίνεται ότι το “τέλειο” σουηδικό μοντέλο και η “τέλεια” σουηδική ζωή δεν μπορούν να εξημερώσουν ένα σημαντικό ποσοστό του Ισλάμ. Κι εάν δεν μπορεί η Σουηδία τότε άραγε ποιος;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr