Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί η Γερμανία τρέμει την εκλογή Τραμπ – Θριαμβολογούν οι ακροδεξιοί

Γιατί η Γερμανία τρέμει την εκλογή Τραμπ – Θριαμβολογούν οι ακροδεξιοί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συγκρατημένες ως και αρνητικές είναι οι αντιδράσεις μελών της γερμανικής κυβέρνησης για τη νίκη του Ντόναλντ Tραμπ. Ενθουσιασμός επικρατεί αντίθετα στους λαϊκιστές. Στενή συνεργασία πρότεινε η Άγκελα Μέρκελ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στους δημοσιογράφους συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογική του νίκη.

Συγχρόνως όμως δεν παρέλειψε να επικρίνει τον προεκλογικό αγώνα στις ΗΠΑ ως «μια αντιπαράθεση που δύσκολα μπορεί κανείς να αντέξει».

Όπως τόνισε στη συνέχεια, με κανένα άλλο κράτος η Γερμανία δεν διατηρεί τόσο στενές σχέσεις όσο με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις αυτές βασίζονται σε αξίες όπως είναι «η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός για το δίκαιο και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, ανεξάρτητα από καταγωγή, χρώμα, θρήσκευμα, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό ή πολιτικά φρονήματα».

Στη βάση αυτών των αξιών η καγκελάριος πρότεινε στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ «στενή συνεργασία».

Καμία επαφή με Τραμπ

Μιλώντας στο μπρίφινγκ της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, άφησε ανοιχτό το πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της καγκελαρίου με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Ζάιμπερτ παρέπεμψε απλώς στην επόμενη σύνοδο των σημαντικότερων βιομηχανικών κρατών (G7) στα τέλη Μαΐου στην Ιταλία και στη σύνοδο των αναδυόμενων οικονομιών (G20) τον Ιούλιο στο Αμβούργο, στις οποίες αναμένεται να συμμετέχει εκτός από την κ. Μέρκελ και ο κ. Τραμπ.

Γεγονός είναι πάντως ότι στο Βερολίνο επικρατεί σύγχυση και άγνοια για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος αμερικανός πρόεδρος.

Παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η γερμανική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, δεν στάθηκε δυνατό να έρθει σε επαφή με άτομα της ομάδας που περιστοιχίζει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Επανειλημμένα, κατά τον προεκλογικό ο κ.Τραμπ επέκρινε την καγκελάριο για την πολιτική της στο προσφυγικό και ζητούσε μεταξύ άλλων από τη Γερμανία και άλλους συμμάχους να πληρώνουν για την προστασία που τους παρέχουν οι ΗΠΑ ή ακόμη για τη διατήρηση μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία.

Άγνωστες είναι για το Βερολίνο οι πραγματικές προθέσεις του κ. Τραμπ στην περίπτωση της Ρωσίας και τι σημαίνουν οι θετικές του αναφορές στο πρόσωπο του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σκληρή γλώσσα των σοσιαλδημοκρατών

Όπως εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, μελλοντικά η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα είναι «λιγότερο προβλέψιμη» απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Θα πρέπει να αναμένεται ότι η Ουάσιγκτον θα αποφασίζει σε μεγαλύτερο βαθμό μόνη της, δηλαδή χωρίς να συμβουλεύεται τους συμμάχους της. Εντωμεταξύ έγινε γνωστό ότι ο κ. Στάινμαϊερ έχει ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Κυριακή το βράδυ στο Λουξεμβούργο, μια ημέρα πριν από την τακτική τους συνάντηση.

Πολύ πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη Μαρί Λεπέν και το γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «πρόδρομος μιας αυταρχικής και σοβινιστικής διεθνούς», είπε ο κ. Γκάμπριελ.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι μια προειδοποίηση για όλους στην Ευρώπη. Για να αντιμετωπιστούν οι λαϊκιστικές δυνάμεις θα πρέπει να χαραχτεί μια κοινωνική πολιτική που θα διασφαλίζει την αύξηση των μισθών και «δίκαιες συντάξεις για όλους».

Θριαμβολογούν οι γερμανοί λαϊκιστές

Στην Εναλλακτική για τη Γερμανία επικρατεί άκρατος ενθουσιασμός. «Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει θάρρος» για μια «αλλαγή εποχής» στη Γερμανία και την Ευρώπη, εκτιμά η συμπρόεδρος του κόμματος Φράουκε Πέτρι.

Οι Γερμανοί θα πρέπει όπως και οι Αμερικανοί «να μην πιστέψουν τους δημοσκόπους των μεγάλων μέσων ενημέρωσης» και να βρουν το θάρρος να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με την κ. Πέτρι, η πλειονότητα του αμερικανικού λαού εξέφρασε τη θέληση της για μια νέα πολιτική αρχή. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να επανακαθορισθεί η διατλαντική σχέση.

Όπως πρόσθεσε η συμπρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Συρία θα πρέπει να τερματιστούν σε συνεννόηση με τη Ρωσία, αναφέρει η Deutsche Welle.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο πρώην «Σπαρτιάτης», ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr