Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πανικό με τον Τραμπ και δεν θα της βγει σε καλό με την Τουρκία”

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πανικό με τον Τραμπ και δεν θα της βγει σε καλό με την Τουρκία”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης έπιασαν νέο χαμηλό, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν σκληρές δηλώσεις.

Ο Γκουλντενέρ Σονουμούτ, Τούρκος τηλεοπτικός ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, είπε μιλώντας στο Sputnik Turkey ότι, δεδομένης της πανικόβλητης αντίδρασης της ΕΕ για την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, οι απειλές και οι πιέσεις ενάντια στην Άγκυρα δεν θα ωφελήσουν τις Βρυξέλλες.

Ο Σονουμούτ θύμισε ότι το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας χειροτέρεψε δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Μαζί με την απροσδόκητη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, που δημιούργησε μια ατμόσφαιρα πανικού στην πρωτεύουσα της Ένωσης.

“Υπό τις παρούσες συνθήκες, τουλάχιστον για το κοντινό μέλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία δυνατότητα εφαρμογής πρωτοβουλιών σε τομείς-κλειδιά όπως η αλληλεπίδραση μεταξύ Ένωσης και ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με τη Ρωσία, τη στρατηγική στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος”, εκτίμησε ο Σονουμούτ.

“Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες είναι πιθανό να επανεξετάσουν τις θέσεις τους για αυτά τα θέματα στο εγγύς μέλλον”, πρόσθεσε.

“Εν τω μεταξύ, η θέση του Ντόναλντ Τραμπ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά σαφώς καθορισμένη και ορισμένη”.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος εκτιμά ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε μια περίοδο όπου αποδυναμώνεται, τόσο από οικονομική και πολιτική άποψη όσο και από την άποψη της ασφάλειας”.

Υποθετικά η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως προσπαθούσε, όπως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, να δράσει ως μια δύναμη που προωθεί την ασφάλεια στη διεθνή σκηνή.

Το πρόβλημα με αυτή την ιδέα, σύμφωνα με τον Σονουμούτ, είναι ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να παίξει αυτό τον ρόλο. Δεν έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση και τους απαραίτητους πόρους”.

Σε ό,τι αφορά την Ουάσιγκτον, η πολιτική της τώρα αντιμετωπίζει στροφή 180 μοιρών μετά την απροσδόκητη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

“Ο Τραμπ είναι οπαδός μιας λογικής, ισορροπημένης σχέσης με τη Ρωσία και δεν θέλει να εμπλακεί σε αναμέτρηση με τη Μόσχα, θεωρώντας το Ισλαμικό Κράτος τον μόνο κοινό κοινό εχθρό για τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο, είναι προφανές ότι οι θέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα διίστανται”.

Την ίδια ώρα, σημειώνει ο Σονουμούτ, έχοντας εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους σε μια νίκη της Κλίντον, “οι Βρυξέλλες δεν έχουν σχέδιο Β ή πώς να οικοδομήσουν τη συνεργασία τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την άφιξη του Τραμπ”.

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.

Σχολιάζοντας την ένταση στις σχέσεις, ο Σονουμούτ εκτίμησε ότι μια πλήρης ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών είναι απίθανη, για διάφορους λόγους.

“Η Τουρκία παραμένει εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα πληροφοριών, ασφαλείας και μεταναστευτικής κρίσης. Εάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ανασταλούν, θα κλείσει οριστικά κι ο δρόμος για περαιτέρω διάλογο και σε αυτά τα θέματα. Εάν οι διαπραγματεύσεις ανασταλούν και η Τουρκία αργότερα εκπληρώσει τους όρους των Βρυξελλών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να πετύχει την απαραίτητη συναίνεση για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις”.

“Εδώ πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν συζητάμε για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο κοντινό μέλλον. Οι Βρυξέλλες μπορούν να δώσουν στην Τουρκία 24 μήνες διορία για να εξασφαλιστεί ότι θα εγκαθιδρυθεί ένα κράτος δικαίου ευθυγραμμισμένο με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω στο 2023. (…) Αλλά οι απειλές και οι πιέσεις προς την Άγκυρα δεν θα επιτρέψουν την επίτευξη των οποιονδήποτε αποτελεσμάτων”, καταλήγει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Με απλά λόγια, δώστε μας δύο χρόνια καιρό να εξοντώσουμε κάθε αντιφρονούντα, να κατακτήσουμε τα εδάφη που θέλουμε σε Συρία και Ιράκ και μετά θα ευθυγραμμιστούμε με τις απαιτήσεις σας και θα γίνουμε πολιτισμένο κράτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr