Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τη συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό θέλει η Λευκωσία

Τη συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό θέλει η Λευκωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Λευκωσία,

Τη συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό επιθυμεί η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τα προβλήματα των τελευταίων εβδομάδων.

Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι μετά το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν, οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν σε τρία παράλληλα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυπριακή κυβέρνηση, το πρώτο επίπεδο αφορά τη συνέχιση της συζήτησης επί των κριτηρίων για το εδαφικό, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί αυτών, αποτύπωσή τους σε χάρτη και καθορισμός ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται η ανάγκη να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για προετοιμασία του εδάφους για την πολυμερή διάσκεψη.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τις συζητήσεις για τις εκκρεμότητες, που υπάρχουν σε όλα τα άλλα κεφάλαια για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Τέλος, το τρίτο επίπεδο αφορά άλλα παρεμφερή ζητήματα που δεν αφορούν τα έξι κεφάλαια, όπως τα οικονομικά της λύσης και τον τραπεζικό τομέα στα κατεχόμενα και την πρώτη ημέρα της λύσης.

Ακιντζί: Συζήτηση σε ξεχωριστά τραπέζια

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι μόνο σε «δύο ξεχωριστά τραπέζια, όπου στο ένα θα συζητεί η ελληνοκυπριακή με την τουρκοκυπριακή πλευρά και στο άλλο η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία και θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους μπορεί να υπάρξει διέξοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Όπως υποστήριξε, κάθε θέμα πρέπει να συζητηθεί εκ περιτροπής. «Εάν για τους Ελληνοκυπρίους το εδαφικό είναι σημαντικό, για μας είναι η εκ περιτροπής προεδρία» σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος, «επειδή ακόμη υπάρχουν εμπόδια».

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, με την επίλυση του Κυπριακού θα μπορεί όχι μόνο το φυσικό αέριο του Ισραήλ, αλλά και της Κύπρου να περάσει από την Τουρκία και να ιδρυθεί ένας ενεργειακός διάδρομος.

Επίσης, όπως ισχυρίστηκε, το νερό από την Τουρκία, θα είναι για ολόκληρη την Κύπρο και επομένως αποτελεί μια δυναμική για το μέλλον. Επίσης, πρόσθεσε, η εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού καλωδίου από το Ισραήλ στη «νότια Κύπρο» και από εκεί στην Ευρώπη είναι πολύ ακριβή και αντί αυτού θα μπορούσε να εγκατασταθεί μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Τουρκίας και από εκεί στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε βήμα και περίμενε να υπάρξει ανταπόκριση και από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ωστόσο, σημείωσε, «η απάντησή της ήταν ότι δεν ήταν έτοιμη να κάνει το βήμα, εάν δεν είχε επαφές με την ηγεσία της Ελλάδας και τα ελληνοκυπριακά κόμματα. Τότε, όπως είπε, «έδωσαν την έγκρισή τους για να γίνουν οι επαφές και όταν επέστρεψαν, η ελληνοκυπριακή πλευρά επικέντρωσε τις προσπάθειές της για να τελειώσει το εδαφικό και εκεί ήταν που δημιουργήθηκε το πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Έιντε, ο οποίος χθες συνάντησε Αναστασιάδη και Ακιντζί, θα έχει σήμερα συναντήσεις με τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

Στην Κύπρο φτάνει σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, με στόχο να μεταφέρει το μήνυμα ότι το Λονδίνο θεωρεί πως η διαδικασία για λύση του Κυπριακού δεν έχει αποτύχει και να ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συνεχίσουν τις προσπάθειες.

Στη διάρκεια της παραμονής του ο κ. Τζόνσον θα έχει αύριο χωριστές συναντήσεις με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Έιντε, και τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr