Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ολάντ φεύγει, ο Βαλς έρχεται;

Ο Ολάντ φεύγει, ο Βαλς έρχεται;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Μανουέλ Βαλς, Φρανσουά Ολάντ,

Στον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς στρέφονται πλέον όλα τα βλέμματα, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις εκλογές του επόμενου έτους.

Ο Βαλς καλείται να επισημοποιήσει πολύ σύντομα την υποψηφιότητά του στις προκριματικές της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση Ολάντ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός θα βρίσκεται την Παρασκευή στο Νανσί, ενώ ο Ολάντ αναχωρεί για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη.

Αιφνιδιασμός

«Χωρίς εμένα», «Το Τέλος», «Εις το επανδιείν, πρόεδρε», «Ο Ολάντ παραδίδεται» είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των φύλλων των γαλλικών εφημερίδων, την Παρασκευή, επόμενη ημέρα του πρωτοφανούς για την πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία διαγγέλματος ενός προέδρου που εγκαταλείπει τη διεκδίκηση μίας δεύτερης θητείας.

Όπως επισημαίνουν Τύπος και αναλυτές, δύο είναι τα ερωτήματα τίθενται πλέον για τον Μανουέλ Βαλς:

Θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του πριν από την λήξη της προθεσμίας της 15ης Δεκεμβρίου; Και επίσης, θα αποχωρήσει αμέσως από το Ματινιόν και τη θέση του πρωθυπουργού;

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι δεν είναι πολύ πιθανό ότι η επίσκεψή του στη γαλλική επαρχία αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για την αναγγελία της υποψηφιότητας του Βαλς και μάλιστα σε τόσο βραχύ χρόνο από τον “πολιτικό θάνατο” του Φρανσουά Ολάντ, στον οποίο, όπως επισημαίνουν, “ο πρωθυπουργός δεν είναι ξένος”.

Το Σάββατο, ο Βαλς θα απευθυνθεί σε συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Παρίσι.

Αλλά μία προσωπική ανακοίνωση υποψηφιότητας σε τέτοιο κομματικό πλαίσιο απειλεί να εξοργίσει τους άλλους υποψήφιους στις προκριματικές, τον Αρνό Μοντεμπούρ και τον Μπενουά Αμόν.

Ρεκόρ αντιδημοφιλίας

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την απόφασή του, χωρίς να εκφράσει την υποστήριξή του προς τον πρωθυπουργό του, χωρίς καν να αναφερθεί στο πρόσωπό του.

Αλλά οι δύο άνδρες συνομίλησαν δύο φορές, πριν και μετά την ανακοίνωση, σύμφωνα με το περιβάλλον του Μανουέλ Βαλς.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Βαλς έχοντας πια μπροστά του ελεύθερο τον δρόμο, θα συνεχίσει την επιχείρηση συσπείρωσης που έχει αρχίσει εδώ και πολλές εβδομάδες φροντίζοντας να αναδείξει προεδρικό προφίλ.

Αλλά όπως σχολιάζουν, κληρονομεί μία καθόλου ζηλευτή θέση, αφού, εάν ληφθούν υπόψιν οι δημοσκοπήσεις πριν από την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου, η δημοτικότητα του Βαλς βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο 9% και στο 11%, πίσω από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν και τον υποψήφιο της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Με αντιδημοφιλία σε επίπεδα ρεκόρ, με την ανακοίνωσή του ο Φρανσουά Ολάντ κέρδισε τιμητικά σχόλια από όλο το πολιτικό φάσμα: «αξιοπρέπεια», «σεβασμός» και «θάρρος» ήταν οι λέξεις που κυριάρχησαν στα σχόλια προερχόμενα ακόμη και από πολιτικά πρόσωπα που τον πρόδωσαν ή τον έπληξαν.

Μοντεμπούρ: “Συνετή απόφαση”

«Απόφαση συνετή, ρεαλιστική και εξόχως σεβαστή», χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Ολάντ, ο Αρνό Μοντεμπούρ. Για «θαρραλέα και αξιοπρεπής», έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν. «Επιλογή ηγέτη», σύμφωνα με τον Μανουέλ Βαλς.

Στο στρατόπεδο της Αριστεράς, ορισμένοι παρακινούν την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, που αποχώρησε την κυβέρνηση μετά τη διαμάχη για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη στέρηση της ιθαγένειας, να προσθέσει και τη δική της υποψηφιότητα στις ήδη υπάρχουσες.

Για τον υποψήφιο της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2017, τον πρώην πρωθυπουργό του Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Φιγιόν, «ο Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε με διαύγεια την αποτυχία του».

Τέλος, όσον αφορά στην αντίδραση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, το δεξί χέρι της Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, Φλοριάν Φιλιπό έβαλε στο στόχαστρο Φιγιόν και Βαλς ταυτοχρόνως:

«Δύο πρόεδροι Δημοκρατίας εκτός κούρσας σε δύο εβδομάδες. Σε τι χρησιμεύει να τρέξουν τα αντίγραφά τους, οι δεύτεροί τους»,, έγραψε στο Twitter.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η Γαλλία μπορεί να στείλει εντός ενός μηνός 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Ο Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr