Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

New York Times: Τρομάζει ο χάρτης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

New York Times: Τρομάζει ο χάρτης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με την προσφυγική κρίση να συνεχίζεται, την οικονομική ανάπτυξη να είναι ισχνή και την απομάγευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξαπλώνεται, τα κόμματα της ακροδεξιάς πετυχαίνουν την τελευταία περίοδο σημαντικά εκλογικά αποτελέσματα σε αρκετά κράτη της Ευρώπης. Με αφορμή τα παραπάνω, οι Νew Υork Τimes παρουσίασαν έναν συνοπτικό οδηγό των οκτώ μεγαλύτερων ακροδεξιών κομμάτων στην ΕΕ.

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ξεκίνησε την πορεία της πριν από τρία χρόνια ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας ενάντια στο ευρώ. Το κόμμα προσελκύει ψηφοφόρους που τάσσονται κατά του «κατεστημένου» και της Ευρώπης. Η 40χρονη επικεφαλής του κόμματος Φράουκε Πέτρι έχει τονίσει ότι οι συνοριοφύλακες θα πρέπει ενδεχομένως να στρέφουν τα όπλα τους σε οποιονδήποτε περνά παράνομα τα σύνορα της χώρας. Ένα από τα πολιτικά συνθήματα του AfD είναι ότι «το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία», ενώ τα μέλη του ζητούν την απαγόρευση της κατασκευής τζαμιών στη χώρα.

Γαλλία-Εθνικό Μέτωπο

Το Εθνικό Μέτωπο είναι ένα εθνικιστικό κόμμα που χρησιμοποιεί λαϊκιστική ρητορική για να προωθήσει τις θέσεις του, θέσεις που χαρακτηρίζονται από την αντίθεση ενάντια στην μετανάστευση και την Ευρώπαϊκή Ένωση.

Στην οικονομία, το κόμμα τάσσεται υπέρ προστατευτικών πολιτικών και του περιορισμού των επιδομάτων για μετανάστες. Υποστηρίζει ακόμη την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα. Το κόμμα δημιουργήθηκε το 1972 και μερικοί ιδρυτές του ήταν υποστηρικτές συνεργατών των Ναζί και μέλη του καθεστώτος του Βισύ.

Επικεφαλής του κόμματος είναι πλέον από το 2011 η Μαρίν Λεπέν, η οποία αναμένεται να διεκδικήσει την γαλλική προεδρία το 2017.

Ολλανδία-Το Κόμμα για την Ελευθερία

Τάσσεται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά του Ισλάμ. Έχει ζητήσει το κλείσιμο όλων των ισλαμικών σχολείων και την καταγραφή της εθνοτικής καταγωγής όλων των ολλανδών πολιτών. Στις αρχές Νοεμβρίου, το κόμμα προηγείτο στα exit polls. Επικεφαλής του είναι ο Γκ. Βίλτνερς.

Ο τελευταίος, το 2008, όντας μέλος του ολλανδικού Κοινοβουλίου, κυκλοφόρησε μια ταινία μικρού μήκους στην οποία εμφάνιζε το Ισλάμ ως εγγενώς βίαιο.

Ελλάδα-Χρυσή Αυγή

Δημιουργήθηκε το 1980, η νεο-φασιστική Χρυσή Αυγή βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς προσοχής όταν το 2012 κατάφερε να εισέλθει για πρώτη φορά στην ελληνική βουλή, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

Το κόμμα, το οποίο ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτήρισε νεοναζιστικό και βίαιο έχει θέσεις κατά των μεταναστών, τάσσεται υπέρ μιας αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσία και τονίζει ότι το ευρώ αποδείχθηκε καταστροφικό.

Το κόμμα χαιρέτισε την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ ως μια νίκη ενάντια στην «παράνομη μετανάστευση» και υπέρ των «εθνικά καθαρών κρατών».

Ουγγαρία-Jobbik

Έλαβε ποσοστό 20% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2014. Εκφράζει θέσεις κατά των μεταναστών, ενώ υποστηρίζει τον οικονομικό προστατευτισμό. Στην ατζέντα του Jobbik βρίσκεται η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητεί να μην μένει κανείς σιωπηλός σε θέματα ταμπού όπως «οι σιωνιστικές προσπάθειες του Ισραήλ να κυριαρχήσει στην Ουγγαρία», όπως υποστηρίζει.

Σουηδία-Σουηδοί Δημοκράτες

Το Κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών κέρδισε το 13% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι θέσεις του κόμματος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον περιορισμό της μετανάστευσης, τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπάρχει ένα κίνημα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ όπου το κατεστημένο τίθεται σε αμφισβήτηση. Αυτό συμβαίνει και εδώ» τονίζει ο Jimmie Akesson, αρχηγός του κόμματος.

Αυστρία-Το Κόμμα της Ελευθερίας

Ο πράσινος Van der Bellen κατάφερε να πετύχει μια αποφασιστική νίκη για την προεδρία της Αυστρίας απέναντι στον Norbert Hofer, ηγέτη του εθνικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας. Η Hofer πραγματοποίησε μια προεκλογική εκστρατεία που βασίστηκε σε θέσεις όπως η ανάγκη ενίσχυσης των συνόρων και του στρατού της χώρας, ο περιορισμός των επιδομάτων προς τους μετανάστες και η προώθηση των αυστριακών εργαζομένων στην αγορά εργασίας. Το σύνθημα του κόμματος, «πρώτα η Αυστρία», θυμίζει αρκετά το προεκλογικό σύνθημα του Ντ. Τραμπ.

Σλοβακία-Λαϊκό Κόμμα, η Σλοβακία μας

Η επικεφαλής του κόμματος Marian Kotleba, έχει χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «εγκληματική οργάνωση», ενώ έχει σταθερή αντιμεταναστευτική ρητορική. Το κόμμα τάσσεται υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Περίπου 4,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στην Ε.Ε.

Γεραπετρίτης: «Εξαιρετικής σημασίας η στήριξη της Ουκρανίας»

Η Ολλανδία θα αναπτύξει προσωρινά συστήματα Patriot στην Λιθουανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr