Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χιλιάδες Εσθονοί μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων – Φοβούνται ρωσική εισβολή (φωτο)

Χιλιάδες Εσθονοί μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων – Φοβούνται ρωσική εισβολή (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην Εσθονία των 1.316.000 κατοίκων επικρατεί μια πραγματική υστερία που πηγάζει από τον φόβο μιας πιθανής ρωσικής εισβολής.

Χιλιάδες Εσθονοί, μεταξύ των οποίων γυναίκες και έφηβοι, εντάσσονται σε παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές ώστε να είναι έτοιμοι να αμυνθούν όταν τους επιτεθεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως είναι πεπεισμένοι ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί.

Η κορυφαία παραστρατιωτική οργάνωση είναι ο Εσθονικός Αμυντικός Συνασπισμός [εδώ η ιστοσελίδα τους]. Εκπαιδεύει τα μέλη του στον ανορθόδοξο πόλεμο και έχει μέχρι στιγμής 15.000 άνδρες και γυναίκες και 21.000 εθελοντές.

Εσθονοί παραστρατιωτικοί σε εκπαίδευσή τους.

Ο Εσθονικός Αμυντικός Συνασπισμός ιδρύθηκε το 1918 και διαλύθηκε το 1940. Συστήθηκε εκ νέου το 1991.

Ακόμα 10.000 Εσθονοί, γυναίκες και έφηβοι, έχουν ενταχθεί στις οργανώσεις Πατριωτική Άμυνα Γυναικών, Νεαροί Αετοί και Κόρες τις Πατρίδας, που υπάγονται στον Εσθονικό Αμυντικό Συνασπισμό.

Κόρες της Πατρίδας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.

Όλοι αυτοί οι παραστρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι στόχος τους είναι να μπορέσουν να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Εσθονίας και τη Συνταγματική της Νομιμότητα.

Βεβαίως απορίας άξιο είναι γιατί αφού υπάρχει τόση μεγάλη διάθεση συμμετοχής δεν σχηματίζει η ίδια η εσθονική κυβέρνηση μια κανονική εθνοφυλακή ώστε να τους εντάξει όλους αυτούς αντί να επιτρέπει να δημιουργούνται παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες έχουν και τις ιδιόμορφες ιδεολογικές τους αποχρώσεις.

Οι Νεαροί Αετοί για παράδειγμα (που μόνο πρόσκοποι δεν είναι), δέχονται αγόρια από την ηλικία των 7 ετών έως τα 18, ενώ οι ηγέτες τους είναι όλοι άνω των 18 ετών. Έχουν 3.000 μέλη και πρόκειται για έναν στρατό από παιδιά. Είναι οργανωμένοι σε διμοιρίες που φέρουν είτε το όνομα της περιοχής που έχουν ως έδρα τους, είτε το όνομα του σχολείου που χρησιμοποιούν ως πυρήνα.

Νεαροί Αετοί σε εσθονική εθνική εορτή. Μοιάζουν με πρόσκοποι αλλά δεν είναι πρόσκοποι. Είναι παιδιά στρατιώτες. Παιδιά στρατιώτες σε μια χώρα που θέλει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Εσθονία το 1/3 του πληθυσμού της είναι Ρώσοι. Αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στους Εσθονούς που είναι συγγενείς των Φινλανδών.

Οι ίδιοι οι Εσθονοί θεωρούνται Φίννοι αν και στη διάρκεια των αιώνων έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τους Γερμανούς, των οποίων υπήρξαν κτήση σε διάφορες ιστορικές περιόδους, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να βλέπουν στους Γερμανούς τους προστάτες τους από τον ρωσικό επεκτατισμό.

Η μετανάστευση μεγάλου αριθμού Ρώσων εργατών (από τη σταλινική περίοδο και μετά) στην Εσθονία αλλοίωσε την εθνική σύσταση του πληθυσμού της, περιορίζοντας το ποσοστό των Εσθονών από 95% (1940) στο 65% σήμερα

Είναι μια αραιοκατοικημένη χώρα με 29 κατοίκους ανά τ. χλμ. Το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της είναι συγκεντρωμένο στην πόλη Ταλίν (423.420 κατ. το 2016), πρωτεύουσα της χώρας και μεγαλύτερο λιμάνι.

Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Τάρτου (93.687 κατ. το 2016) και η Νάρβα (58.204 κατ. το 2016), όπου ζουν αποκλειστικά Ρώσοι.

Το γεγονός ότι το 1/3 του πληθυσμού της Εσθονίας αποτελείται από Ρώσους ενισχύει την ανασφάλεια των Εσθονών και την πεποίθησή τους ότι θα έρθει σύντομα μια ημέρα που η Ρωσία θα θελήσει να τους κατακτήσει ξανά.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Εσθονοί είναι πειθήνιοι υποτελείς των Γερμανών, ικετεύουν τις ΗΠΑ για ΝΑΤΟϊκή προστασία και μαζί με τις άλλες βαλτικές χώρες κουβαλάνε συνεχώς την αντιρωσική ατζέντα τους σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία.

Σύντομη ιστορία της Εσθονίας

Το 1219 οι βόρειες περιοχές της χώρας κατακτήθηκαν από τους Δανούς.

Έπειτα από πολλές εξεγέρσεις των κατοίκων της πουλήθηκε το 1345 στους Γερμανούς Τεύτονες ιππότες, οι οποίοι κυριάρχησαν στη χώρα μέχρι το 1561.

Στη συνέχεια η περιοχή κατακτήθηκε από τους Πολωνούς και τους Σουηδούς μέχρι το 1721 που παραχωρήθηκε στους Ρώσους.

Το 1918, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο Λένιν αναγκάστηκε να παραχωρήσει, με τη Συνθήκη του Μπρεστ – Λιτόφσκ την Εσθονία στους Γερμανούς, όμως μετά την κατάρρευση της Γερμανίας η Εσθονία αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη δημοκρατία (1921).

Τον Ιούνιο του 1940, όταν πια η Γερμανία είχε εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση, σαν πράξη αυτοάμυνας, η Σοβιετική Ένωση παραβιάζοντας την από το 1938 Διακήρυξη περί Εσθονικής Ουδετερότητας και το δεκαετές, από το 1939, Σύμφωνο Μη Επιθέσεως των στην Εσθονία σταθμευμένων σοβιετικών στρατευμάτων προέβη στην ένοπλη κατοχή της χώρας.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους η Εσθονία προσαρτήθηκε τυπικά ως Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Εσθονίας.

Κατά την μετέπειτα Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα του γερμανικού στρατού ενάντια στη Σοβιετική Ένωση υποχρεώθηκαν να στρατολογηθούν, ως σοβιετικοί, περίπου 35.000 Εσθονοί.

Αυτό οδήγησε σε γερμανική επίθεση κατά της Εσθονίας και κατάληψη της από τον Ιούλιο του 1941 ως τμήματος της Γερμανικής Διοίκησης της Οστλάνδης (Östland).

Ο ερυθρός στρατός ανακατέλαβε τη χώρα το φθινόπωρο του 1944 ωθώντας πάνω από 120.000 Εσθονούς να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές του εστίες ως πρόσφυγες κυρίως προς τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία.

Με την λήξη του Πολέμου το 1945 η Εσθονία προσαρτήθηκε και πάλι ως σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία ενώ το ανατολικό της τμήμα μεταφέρθηκε στην επικυριαρχία της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι και σήμερα μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Εσθονία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη δημοκρατία.

Το 1992 έγιναν οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές και το ίδιο έτος άλλαξε το νόμισμα της Εσθονίας από ρούβλι σε Κορόνα Εσθονίας.

Το 1995 υποβλήθηκε αίτηση για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Απρίλιο του 2003 υπογράφηκε στην Αθήνα η συμφωνία ένταξής της.

Από τον Μάιο του 2004 η Εσθονία είναι επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr