Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαλέχ Μουσλίμ: Ρωσία και ΗΠΑ έδωσαν κάποιο πράσινο φως στην Τουρκία για να εισβάλλει στη Συρία

Σαλέχ Μουσλίμ: Ρωσία και ΗΠΑ έδωσαν κάποιο πράσινο φως στην Τουρκία για να εισβάλλει στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας και συμπρόεδρος του σοσιαλιστικού κουρδικού κόμματος PYD, Σαλέχ Μουσλίμ, δήλωσε την Πέμπτη ότι στόχος της Τουρκίας είναι να καταστρέψει τις κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία και ότι η Τουρκία πιστεύει ότι “καλός Κούρδος είναι ο νεκρός Κούρδος”.

Μιλώντας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, δήλωσε ότι “πιστεύουμε πως η Τουρκία δημιούργησε τους τζιχαντιστές ως ένα εργαλείο ενάντια στους Κούρδους, τώρα η Τουρκία βλέπει το Ισλαμικό Κράτος να ηττάται στη Ράκα, στη Μανμπίτζ, δεν θέλουν το εργαλείο τους να καταστραφεί”, είπε αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή δυτικά του Ευφράτη στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

“Υπήρξε μια πολύ πετυχημένη συνεργασία μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Θεωρούμε ότι η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία έγινε για να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος και να εμποδίσει την επιχείριση προς τη Ράκα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Εάν η Τουρκία και οι σύμμαχοί της είχαν την ευκαιρία και δεν συναντούσαν αντίσταση δεν θα κατέστρεφαν μόνο την Κόμπανι αλλά όλες τις κουρδικές περιοχές”.

Ο Συροκούρδος ηγέτης τόνισε ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο κατέχοντας εδάφη άλλης χώρας [Συρίας] και ότι θα κολλήσουν στη βόρεια Συρία. “Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία είχε κάποιο πράσινο φως από τους Ρώσους και τις ΗΠΑ για να το πράξουν, αλλά αυτό δεν θα πετύχει”.

“Εάν κοιτάξετε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι ιδιαίτερα σύνθετες. Δεν μπορούν έτσι απλά να αγνοήσουν το παρελθόν και να απολογηθούν με μια επιστολή και να λήξουν το πρόβλημα. Η Συρία είναι ιδιαίτερα μπερδεμένη. Έχουμε τους Ιρανούς, τη Χεζμπολάχ και άλλους. Είναι ένα είδους πρόβλημα για την Τουρκία. Τώρα μπορεί να εισέβαλαν, αλλά πώς θα φύγουν; Δεν έχουν την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού και οι ντόπιες ένοπλες ομάδες τους αντιστέκονται”.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των Κούρδων της Συρίας με τις ΗΠΑ είπε ότι οι Αμερικανοί έφτιαξαν σχέσεις με τους Κούρδους εξαιτίας της ισχυρής τους αντίστασης απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.

“Προηγουμένως αυτοί [οι ΗΠΑ] άκουγαν τους άλλους και λάμβαναν τις πληροφορίες τους από την Τουρκία και άλλους, αλλά ύστερα ανακάλυψαν τους Κούρδους”.

“Προσπαθούμε να το εξελίξουμε περισσότερο αυτό… Θέλουμε σχέσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Όχι μόνο με την Αμερική αλλά και με την Ευρώπη”, είπε ο Μουσλίμ. “Πριν μερικά χρόνια αρνιόντουσαν να συζητήσουν με τον κουρδικό λαό. Μέχρι και τώρα ακόμα οι ΗΠΑ αρνούνται να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των Κούρδων. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει βέτο από την άλλη πλευρά [την Τουρκία] και αυτοί προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να τους αποτρέψουν από το να συναντηθούν με τον κουρδικό λαό”.

Αναφερόμενος στη μάχη στο Χαλέπι αποκάλυψε ότι οι Κούρδοι ελέγχουν τρεις συνοικίες της πόλης και προστατεύουν περισσότερους από 10.000 αμάχους που διέφυγαν από τις συνοικίες που ήλεγχαν οι τζιχαντιστές.

Μιλώντας για τη Ράκα, τη ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, τόνισε ότι η πόλη αυτή είναι σημαντική για τους Κούρδους της Ροζάβα [συριακό Κουρδιστάν]. Η Ράκα, εξήγησε, είναι το κέντρο του Ισλαμικού Κράτους και όλες οι επιθέσεις που εξαπολύονται στους Κούρδους ξεκινάνε από αυτήν.

“Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε για να σκοτώσει τους Κούρδους, εμείς λοιπόν δεν μπορούμε να καθόμαστε άνετα στα σπίτια μας και να αφήσουμε τους τρομοκράτες να παραμένουν στη Ράκα. Η Ράκα είναι σημαντική για τους Κούρδους, τη Συρία και όλο τον κόσμο”.

“Όταν η Ράκα απελευθερωθεί θα κυβερνηθεί από μια τοπική πολυεθνική τοπική αυτοδιοίκηση, ένα μοντέλο παρόμοιο με της πόλης Μανμπίτζ. Είναι ανάγκη να αφήσουμε τους κατοίκους της Ράκα να αποφασίσουν για τους εαυτούς τους”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr