Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

CNBC: Γιατί η Ισπανία αποτελεί πραγματικό “success story” στην Ευρωζώνη

CNBC: Γιατί η Ισπανία αποτελεί πραγματικό “success story” στην Ευρωζώνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CNBC, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισπανία,

Εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη, προβλημάτων χρέους στην Ελλάδα και τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία, υπάρχει μία χώρα που πραγματικά δείχνει… σημάδια ζωής και είναι η Ισπανία.
Με ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, μια ισχυρή επιχειρηματική δραστηριότητα και μια αύξησης του επιπέδου απασχόλησης, είναι η πραγματική «ιστορία επιτυχίας» (“success story”) στη ζώνη του ευρώ.

Ή τουλάχιστον, την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο Claus Vistesen, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως αν ξεχάσει κανείς τη Γερμανία, τότε το πραγματικό success story αυτού του επιχειρηματικού κύκλου είναι η Ισπανία.

Eξηγεί τους λόγους

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η οικονομία της Ισπανίας ανέβασε ρυθμούς το 2016, καθώς αυξήθηκε με ρυθμό 3,3% σε ετήσια βάση.
Επιπλέον, ο Δεκέμβριος του 2016 ήταν ο 27ος συνεχόμενος μήνας, κατά τον οποίο δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας στις ισπανικές εταιρείες, ενώ, με βάση τα στοιχεία, αυξήθηκε τόσο η επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο και οι νέες παραγγελίες.

Ο Federico Santi ανέφερε στο CNBC πως «η Ισπανία είναι μια από τις πιο θετικές ιστορίες στην Ευρωζώνη», χάρη σε μια ισχυρή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην αγορά εργασίας και τον τραπεζικό τομέα.
«Η δημοσιονομική στάση είναι πολύ πιο φιλική προς την ανάπτυξη», προσέθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει το CNBC, η Ισπανία αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα, κυρίως το έλλειμμα του προϋπολογισμού και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το έλλειμμα στην Ισπανία θα αγγίξει το 4,6% για το 2016, ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από το 3% που θεωρείται «αποδεκτό», με βάση τους κοινούς κανόνες.
Η ανεργία είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη.Τον Νοέμβριο του 2016 διαμορφώθηκε στο 19,2%, έναντι 9,8% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη.Ωστόσο, οι αναλυτές τείνουν να προσπερνούν αυτά τα δεδομένα.

Μάλιστα, ο Vistesen ανέφερε πως τα στοιχεία είναι κάπως «παραμορφωμένα», δεδομένου ότι πολλοί Ισπανοί επέστρεψαν στην εκπαίδευση ή δουλεύουν χωρίς να έχουν δηλωθεί.Αλλά, πάνω από όλα, η ανεργία έχει μειωθεί, καθώς το 2015 διαμορφωνόταν σε 22,5%.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως η οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας έλαβε χώρα το 2016, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.

Η Ισπανία δεν είχε επίσημη κυβέρνηση για πολλούς μήνες και, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, έπρεπε να στηθούν εκ νέου κάλπες.«Η πολιτική αβεβαιότητα δεν είχε καμία επίπτωση στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Vistesen, διευκρινίζοντας πως οι αποτυχημένες απόπειρες δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού δεν είχα ποτέ ως αποτέλεσμα να τεθεί εν αμφιβόλω η συμμετοχή της Ισπανίας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η ισπανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2017, αν και με βραδύτερο ρυθμό του 2016.

Η Κομισιόν προβλέπει πως η ισπανική οικονομία θα αυξηθεί κατά 2,3%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr