Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τραμπ “απασφάλισε” κατά πάντων και κυρίως της… Γερμανίας

Ο Τραμπ “απασφάλισε” κατά πάντων και κυρίως της… Γερμανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Θεσμικά χαρακτηριστικά και πλήρως αποκρυσταλλωμένες θέσεις παίρνει πλέον ο εδώ και καιρό μαινόμενος υπόγειος οικονομικός «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, μετά την επίθεση Τραμπ σε Βερολίνο και Μέρκελ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία του, εξαπέλυσε «μύδρους» κατά της προσφυγικής πολιτικής που ακολουθεί η Ανγκελα Μέρκελ και «απείλησε» τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με επιβολή υψηλών δασμών, υιοθετώντας την «διαμάχη» που έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές αρχές με τις γερμανικές εταιρίες (VW, Deutsche Bank, κτλ).

Ο Τραμπ που μίλησε με απαξιωτικά λόγια τόσο για την ΕΕ όσο για το ΝΑΤΟ, προκάλεσε τεράστιο «θόρυβο» και αναστάτωση στη Γηραιά Ηπειρο, με τους ευρωπαίους ηγέτες να περνούν στην αντεπίθεση, με πρώτη και την άμεσα θιγόμενη Ανγκελα Μέρκελ.

Η αλλαγή σελίδας επί τα χείρω στις σχέσεις Ουάσιγκτον με Ευρώπη και ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτη και φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατέδειξε τις προθέσεις του, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «Times» και στη γερμανική Bild».

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε άκρως επιθετικός απέναντι στην Γερμανία, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πολλών αναλυτών, ότι επί προεδρίας Τραμπ ο υπόγειος οικονομικός «πόλεμος» ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο, θα έρθει για τα… καλά στην επιφάνεια, λαμβάνοντας και άλλες προεκτάσεις-διαστάσεις.

Ο Τραμπ επέπληξε την Ανγκελα Μέρκελ για την στάση της στο προσφυγικό, ενώ απείλησε ότι θα επιβάλλει δασμούς 35% για τα αυτοκίνητα BMW που εισάγονται στις ΗΠΑ, παρόλο που το μεγαλύτερο εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινhτοβιομηχανίας, βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε ανοιχτά τις δομές και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίζοντας «θαυμάσια» υπόθεση το Brexit. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «το παράδειγμα της Βρετανίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ» και σημείωσε με καυστικό ύφος ότι «ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο». Ο νέος Αμερικανό πρόεδρος μίλησε και υποτιμητικό τρόπο για το ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε παρχωρημένο οργανισμό.

Οι απαντήσεις Μέρκελ και Ολάντ

Οι αντιδράσεις στα λεγόμενα Τραμπ ήταν άμεσες και προήλθαν κυρίως από τους ευρωπαίους ηγέτες, που ανοίγουν μέτωπο με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Η Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι «το πεπρωμένο της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε «η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από εξωτερικούς συμβούλους να της λένε τι να κάνει»

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντας «φαντασίωση» την εκτίμηση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία εκτός ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr